Unitatea de Comert

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I 
Caracteristica unitatii de comert
1.1Forma organizatorico-juridica a intreprinderii ,tipul de proprietate
Intreprinderea reprezinta o veriga de baza a economiei, in care are loc producerea unor bunuri, executarea unor lucrari sau prestarea unor servicii conform cerintelor pietei. Fiecare intreprindere constituie o unitate distincta, atat fata de alte intreprinderi, care apartin aceleiasi ramuri sau subramuri, cat si fata de cele care apartin altor ramuri. 
Principalele criterii utilizate in literatura de specialitate pentru gruparea pe tipuri a intreprinderilor sunt:
A. Dupa forma juridica: intreprinderea publica; intreprinderea semipublica, cu formele sale concesiunea si societatea in proprietate mixta; intreprinderea privata; 
B. Dupa scopul infiintarii si modul de functionare: regii autonome; societati comerciale, de stat sau particulare (private); organizatii non-profit, create in scopul sprijinirii unor activitati de natura sociala, educationala, religioasa sau alte asemenea servicii necomerciale, fara a se urmari obtinerea profitului; 
C. Dupa numarul proprietarilor si modul de constituire si exploatare a patrimoniului: intreprinderi private individuale, cu variantele intreprindere unipersonala (cu un singur actionar), intreprindere familiala si intreprinderea cooperatista; intreprinderi societare, sub forma parteneriatelor (sau societatilor de persoane) si a corporatiilor (sau societatilor de capitaluri). In tara noastra, potrivit legii, pot functiona urmatoarele tipuri de intreprinderi societare: societate in nume colectiv (SNC), societate in comandita simpla (SCS), societate in comandita pe actiuni (SCA), societate pe actiuni (SA) si societate cu raspundere limitata (SRL);
1. Societatea in nume colectiv (SNC) este o societate de persoane in care obligatiile sociale sunt garantate de toti asociatii cu intregul lor patrimoniu astfel incat patrimoniul si persoana asociatului devin componente ale personalitatii juridice si se formeaza o firma sociala in care apare numele tuturor asociatilor. 
Aceasta prezinta garantie mare data de patrimoniu si asociatii cu incredere unii in altii, oferind garantie tertilor, dar are si anumite limite cum ar fi numarul redus de asociati ceea ce duce, in cazul interdictiei insolvabilitatii sau mortii unui asociat, la
dizolvarea societatii iar in cazul falimentului atat societatea cat si asociatii sunt declarati faliti, deaceea este improprie marilor intreprinderi 
O prima solutie pentru a dobandi o mai mare capacitate financiara este asadar societatea colectiva formata din diferiti asociati ce aduc ca aport capitalul lor si raspund intr-o forma limitata cu toate bunurile lor. De fiecare data cand un asociat moare sau se decide sa abandoneze, intreprinderea se dizolva si trebuie sa se formeze din nou. 
2. Societatea in comandita simpla (SCS) este tot o societate de persoane in care exista insa 2 categorii de asociati: comanditarii (responsabilitatea lor este limitata la marimea aportului social) si comanditatii (exploateaza capitalul si raspund nelimitat si solidar de toate datoriile societatii). 
Au insa si avantaje permitand combinarea disponibilului de capital al unei persoane cu aptitudinea altora de al exploata si deasemenea punerea in valoare a brevetelor si inventiilor. Limitele acestui tip de societate sunt faptul ca prezinta o anumita responsabilitate, nu are durata mare de functionare si nici capital mare iar disparitia unui asociat duce la dizolvarea societatii. 
3. Societatea in comandita pe actiuni (SCA) este o societate de capital divizat in actiuni pe care asociatii comanditari le pot vinde, fiind raspunzatori in limita actiunilor detinute. SCA nu are firma sociala si se denumeste prin obiectul societatii, permite combinarea disponibilului de capital al unor persoane cu aptitudinea altora de al exploata iar actiunile pot fi vandute sau transmise altor persoane fara ca societatea sa se desfiinteze. Din aceasta cauza nu se foloseste pentru societati cu volum mare de capital si are credibilitate mai redusa. 
Societatile in comandita sunt formate din doua tipuri de asociatii, colectivele, cu raspundere limitata si comanditarii, a caror responsabilitate se limiteaza la aportul de capital. Aceste doua tipuri de intreprinderi sunt foarte putin intalnite in viata de zi cu zi. 
4. Societatea pe actiuni (SA) este deasemenea o societate de capital divizat in actiuni insa trebuie sa aibe minim 5 actionari, raspunzatori numai in limita aportului la capital. Astfel capitalul social este compus din: 
-> capital initial (numit si capital-actiuni); 
-> capital obligatiuni. 
Aceasta structura permite constituirea unui capital important ca volum, unde actiunile sunt transmisibile si societatea poate functiona chiar daca unii actionari isi vand actiunile. Dificultatile apar in conducerea societatii cand nu exista un detinator majoritar al actiunilor. 
Societatile cooperatiste sunt formate din lucratorii care aduc capitalul necesar, numit fond social. Administratia si gestiunea obisnuiesc sa fie conduse de aceeasi asociati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Unitatea de Comert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!