Trăsăturile comerciantului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Codul comercial nu da o definitie a comerciantului,ci precizeaza cine are calitatea de comerciant.Art 7 Cod comercial,prevede ca "Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert avand comertul ca profesiune obisnuita,si societatile comerciale".

Deci,au calitatea de comerciant persoanele fizice care savarsesc fapte de comert ca profesiune obisnuita si societatile care au ca obiect activitatea comerciala.

In lumina dispozitiilor citate,comerciantul poate fi definit ca orice persoana -fizica sau juridica- care desfasoara activitate comerciala,adica savarseste fapte de comert cu caracter profesionala.

Intrucat activitatea comerciala cuprinde,atat activitatea de producere a marfurilor si serviciilor,cat si activitatea de circulatie (distributie) a marfurilor, notiunea de comerciant este o notiune generica; ea desemneaza orice persoana -fizica sau juridica- care desfasoara,in mod profesional, o activitate comerciala, indiferent de obiectul acesteia.

Trasaturile comerciantului

1.Savarseste anumite fapte de comert care sunt obiective

O persoana poate savarsi una sau mai multe fapte de comert obiective, in functie de obiectul comertului avut in vedere.Se cere insa ca faptele de comert sa fie de natura ca ,prin savarsirea lor, sa asigure posibilitatea exercitarii unei profesiuni.

Pentru a duce la dobandirea calitatii de comerciant, savarsirea faptelor de comert obiective trebuie sa fie efectiva.Deci,nu este suficienta simpla intentie de a devein comerciant.Imprejurarea ca o persoana are o firma inscrisa in registrul comertului nu ii confera acesteia calitatea de comerciant.Aceasta calitate o poate dobandi numai daca persoana in cauza savarseste fapte de comert obiective.Dar,savarsirea efectiva de fapte de comert nu trebuie inteleasa numai in acceptiunea sa materiala, ca actiune directa.Savarsirea unor fapte de comert se poate realiza si indirect, prin intermediul altei persoane.Deci, caracterul efectiv al savarsirii faptelor de comert trebuie inteles in sens juridic,adica de asumarea de catre persoana in cauza a raspunderii pentru urmarile actelor savarsite,direct sau indirect.

2.Savarseste fapte de comert cu caracter de profesiune

Cum profesiunea nu este numai o functie sociala, ci si un mijloc de satisfacere a unor interese proprii, savarsirea faptelor de comert reprezinta si un izvor permanent pentru obtinerea resurselor, sau, o parte din ele, necesare existentei.Deci, savarsirea faptelor de comert cu caracter profesional se face in scopul obtinerii unui profit(finis merctorum est lucrum).Cu toate ca acest element nu este consacrat in terminis,el trebuie considerat subsumat notiunii de profesiune avuta in vedere de art 7.Cod comercial,deoarece nu este de conceput desfasurarea unei activitati comerciale fara intentia de a realiza profit.

Art 7.Cod comercial se refera la savarsirea faptelor de comert ca o profesiune "obisnuita".Avand in vedere ca notiunea de profesiune presupune caracterul obisnuit al savarsirii faptelor de comert, cerinta legii apare superflua.Ea trebuie inteleasa insa prin necesitatea sublinierii ca savarsirea accidentala a unor fapte de comert obiective nu eate suficienta pentru dobandirea calitatii de comerciant.In acest sens, art 9 Cod comercial prevede ca orice persoana care in mod accidental face o operatiune de comert nu poate fi considerata comerciant, cu toate ca operatiunea este supusa legilor comerciale.Deci, savarsirea izolata a unor fapte de comert obiective are ca efect nasterea unor raporturi juridice supuse legilor comerciale.

Din cele aratate rezulta ca savarsirea faptelor de comert obiective are caracterul unei profesiuni daca exista doua elemente: un element de fapt(factum), care consta in exercitiul sistematic si repetat al unor fapte de comert obiective si un element psihologic(animus), care se refera la intentia de a deveni comerciant, adica de a dobandi o anumita conditie sociala.

3.Savarseste fapte de comert in nume propriu

O persoana nu devine comerciant decat daca savarseste fapte de comert obiective cu caracter profesional, in nume propriu, independent si pe riscul sau.

Aceasta trasatura asigura delimitarea sub aspect juridic a comerciantului de auxiliarii folositi de acesta in activitatea sa, care sunt reprezentanti ai comerciantului.

Savarsind fapte de comert in nume propriu, comerciantul angajeaza numele si patrimoniul sau in raporturile cu tertii.In schimb, auxiliarii , ca reprezentanti ai comerciantului, savarsesc si ei fapte de comert cu caracter profesional, dar in numele si pe seama comerciantului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trasaturile comerciantului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
668 cuvinte
Nr caractere:
3 948 caractere
Marime:
10.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comercianti, vanzari, cumparatori
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!