Tipologia Factorilor de Agresiune asupra Marfurilor Alimentare

Extras din referat Cum descarc?

3.3. Fraude si falsificari la produsele alimentare
Principalele forme de manopere, frauduloase, care pot fi comise asupra
marfurilor alimentare sunt urmatoarele:
Falsifcarea. In Romania Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 184 din 4
aprilie 1972 arat ca: ,,se considera falsificare adaosul oricarei substante naturale
sau sintetice in scopul mascarii unor defecte ale produselor sau bauturilor,
modificarii sau conferirii unor proprietati pe care produsul nu le justifica prin
compozitia sa ". Aceasta consta in modificarea raportului intre componentele
unui aliment fara sa se efectueze vreo aditivare cu alte substante. Legea nr.
12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite
stipuleaza in articolul 1 ca ,,falsificarea sau substituirea de marfuri sau orice alte
produse, precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri,
cunoscand ca sunt falsificate sau substituite" constituie activitati comerciale
ilicite, fiind pedepsite contraventional sau penal dupa caz.
De regula, falsificarea unui aliment nu afecteaza valoarea igienica ci
modifica valoarea nutritiva si in consecinta afecteaza sau deruteaza
colectivitatea.
Contrafacerea se constata cand alimentul apare in comert cu o compozitie
si valori diferite de cele declarate.
Dintotdeauna, creatia intelectuala a constituit principalul element al
progresului si civilizatiei. Din acest motiv, in timp ce societatea a constientizat
acest lucru, s-au luat masuri de stimulare a creativitatii, rasplatind efortul creativ
individual al membrilor sai.
Proprietatea intelectuala se refera la drepturile legale rezultate in urma
activitatii intelectuale in domeniile industrial, stiintific, literar sau artistic, si
anume:
- operele literare, artistice si stiintifice
- interpretarile artistilor interpreti si executiile artistilor executanti,
programele si emisiunile de radio si televiziune
- inventiile, in toate domeniile activitatii umane
- descoperirile stiintifice
- desenele si modelele industriale
- marcile de fabrica, de comert si de serviciu, precum si numele si
denumirile comerciale
- protectia impotriva concurentei neloiale etc.
In lumea de azi, in fata unor tendinte accentuate de globalizare ca si a


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipologia Factorilor de Agresiune asupra Marfurilor Alimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!