Tipologia factorilor de agresiune asupra mărfurilor alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

3.3. Fraude si falsificari la produsele alimentare

Principalele forme de manopere, frauduloase, care pot fi comise asupra

marfurilor alimentare sunt urmatoarele:

Falsifcarea. In Romania Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 184 din 4

aprilie 1972 arat ca: ,,se considera falsificare adaosul oricarei substante naturale

sau sintetice in scopul mascarii unor defecte ale produselor sau bauturilor,

modificarii sau conferirii unor proprietati pe care produsul nu le justifica prin

compozitia sa ". Aceasta consta in modificarea raportului intre componentele

unui aliment fara sa se efectueze vreo aditivare cu alte substante. Legea nr.

12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite

stipuleaza in articolul 1 ca ,,falsificarea sau substituirea de marfuri sau orice alte

produse, precum si expunerea spre vanzare sau vanzarea de asemenea bunuri,

cunoscand ca sunt falsificate sau substituite" constituie activitati comerciale

ilicite, fiind pedepsite contraventional sau penal dupa caz.

De regula, falsificarea unui aliment nu afecteaza valoarea igienica ci

modifica valoarea nutritiva si in consecinta afecteaza sau deruteaza

colectivitatea.

Contrafacerea se constata cand alimentul apare in comert cu o compozitie

si valori diferite de cele declarate.

Dintotdeauna, creatia intelectuala a constituit principalul element al

progresului si civilizatiei. Din acest motiv, in timp ce societatea a constientizat

acest lucru, s-au luat masuri de stimulare a creativitatii, rasplatind efortul creativ

individual al membrilor sai.

Proprietatea intelectuala se refera la drepturile legale rezultate in urma

activitatii intelectuale in domeniile industrial, stiintific, literar sau artistic, si

anume:

- operele literare, artistice si stiintifice

- interpretarile artistilor interpreti si executiile artistilor executanti,

programele si emisiunile de radio si televiziune

- inventiile, in toate domeniile activitatii umane

- descoperirile stiintifice

- desenele si modelele industriale

- marcile de fabrica, de comert si de serviciu, precum si numele si

denumirile comerciale

- protectia impotriva concurentei neloiale etc.

In lumea de azi, in fata unor tendinte accentuate de globalizare ca si a

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tipologia Factorilor de Agresiune asupra Marfurilor Alimentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 560 cuvinte
Nr caractere:
20 184 caractere
Marime:
22.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
alimente, globalizare, comert
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Nedelcu Iulian
Sus!