Teoria Avantajului Absolut în Comerțul Internațional Expusă în Opera lui Adam Smith

Extras din referat Cum descarc?

Comertul constituie o preocupare straveche a oamenilor. In cadrul acestuia comertul exterior sau international a fost intotdeauna un domeniu privilegiat de activitate.
Amploarea si implicatiile comertului international asupra celorlalte domenii ale vietii sociale au crescut considerabil in ultimele cinci secole, iar in prezent volumul lui s-a amplificat in mod accelerat. De asemenea, adancirea si diversificarea interdependentelor economice intre tarile lumii, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial, au readus problema relatiilor economice internationale in prim plan, atat pentru specialisti, cat si pentru marele public.
Aceste schimbari au reactivat interesul specialistilor pentru teoriile despre comertul international si, implicit, pentru istoria controverselor teoretice referitoare la aceasta problema. De asemenea, pe fondul impactului crescand al mijloacelor moderne de comunicare in masa asupra opiniei publice contemporane si in legatura cu importanta crescanda a relatiilor economice internationale, se pun tot mai frecvent intrebari cum ar fi: care sunt criteriile specializarii diferitelor tari in productie, care sunt avantajele si dezavantajele comertului exterior pentru partenerii implicati in schimburile internationale, care sunt rezultatele pe termen lung ale acestei activitati pentru diferite categorii de tari etc. Raspunsurile date de diferiti autori la aceste intrebari difera foarte mult, atat in functie de contextul istoric in care au abordat problemele, cat si de optica si interesele urmarite de fiecare ganditor. 
Se disting doua mari curente de gandire economica referitoare la relatiile economice internationale.1 Primul, adiacent ,,centrului", identificat cu interesele tarilor dezvoltate, considera relatiile economice internationale ca pe un produs spontan al orientarilor economiilor nationale spre anumite activitati, fiecare economie structurandu-se in functie de costurile comparative de productie si a avantajelor relative aferente. Adepti ai acestei orientari si, totodata, sustinatori ai politicii liberului schimb sunt: A. Smith, D. Ricardo, J.B. Say, J.St. Mill, A. Marshall, F.W. Taussig, G. von Haberler, E. Heckscher, B. Ohlin, P.A. Samuelson, M.V. Posner, R. Vernon etc. Cel de-al doilea curent s-a format ca o reactie impotriva doctrinei liberului schimb, reactie tipica ,,periferiei" si priveste relatiile economice internationale ca pe un rezultat al dezvoltarii complexe a fiecarei economii nationale. In aceasta viziune este pusa in prim plan economia nationala si interesele ei de dezvoltare iar politica externa preconizata este cea protectionista: A. Hamilton, S. N. Patten, Fr. List, H.Ch. Carey, J.P. Martian, P.S.
Aurelian, A.D. Xenopol, M. Manoilescu, R. Prebisch, C. Furtado, A.G. Frank, A. Emmanuel, Samir Amin etc.
Asadar, literatura existenta in domeniul teoriilor despre comertul international este foarte variata. Evocand pe scurt importanta si actualitatea acestui domeniu mentionez ca voi urmari in cele ce urmeaza momentul ce mi se pare semnificativ pentru directia in care au evoluat teoriile despre comertul international : teoriile lui A. Smith. 
Teoria avantajului absolut in comertul international
expusa in opera lui Adam Smith
Adam Smith (1723-1790) a fost un ganditor scotian cu preocupari multiple, si cu o vasta cultura. Dupa studii de filosofie la Universitatea din Glasgow, apoi la Oxford, debuteaza in cariera universitara la Edinburg. Din 1751, i se ofera catedra de Logica, apoi cea de Filozofie morala a Universitatii din Glasgow.
O stransa prietenie l-a legat de David Hume, al carui ,,Tratat despre natura umana" l-a marcat profund. De asemenea, in timpul unei calatorii prin Europa, i-a cunoscut pe Quesnay, Turgot, Voltaire, alti fiziocrati si enciclopedisti europeni, precum si pe americanul Benjamin Franklin, ale caror idei ii vor influenta gandirea.
In 1759 el a publicat o carte ce a starnit senzatie: ,,Teoria
sentimentelor morale", dar opera sa de capatai va fi publicata in 1776 si se va numi ,,Avutia natiunilor. O cercetare asupra naturii si cauzelor ei". Denumita si ,,biblia liberalismului", cartea s-a dovedit a fi, prin maniera de prezentare, de sistematizare si, nu in ultimul rand, prin intelepciunea pe care o degaja, cea mai realista sinteza a problemelor economice ale timpului.
Cresterea importantei pietei externe, odata cu ridicarea nivelului fortelor de productie capitaliste, a determinat pe plan teoretic incercarea lui Adam Smith de a explica modul in care comertul international poate asigura o economie de munca sociala nationala, contribuind astfel la cresterea productivitatii muncii, cat si la adancirea diviziunii muncii.
Pentru el diviziunea muncii ,,nu este, in principiu, efectul vreunei intelepciuni omenesti ce prevede si are in vedere bogatia generala, care este rezultatul ei. Este numai consecinta necesara ( ) a unei oarecare inclinari in natura omului, care nu are in vedere o utilitate: este inclinarea de a trafica si schimba un lucru pentru un altul".


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Avantajului Absolut in Comertul International Expusa in Opera lui Adam Smith.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!