Tehnologiile Societatii Informationale

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
1. Contextul global si national 4
2. Tehnologiile societatii informationale 5
CONCLUZII 7
BIBLIOGRAFIE 8


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Dezvoltarea societatii omenesti se realizeaza prin cunoastere si invatare, de aceea in aceasta lucrare s-a incercat prezentarea unui domeniu extrem de important pentru societatea contemporana, si anume tehnologiile societatii informationale.
Generarea si exploatarea de cunoastere au devenit surse vitale ale cresterii bunastarii pe plan global. Cunoasterea reprezinta totodata elementul central ce determina competitivitatea si ca atare statele lumii, in special cele dezvoltate, s-au angajat in generarea sistematica a acesteia, dezvoltand sisteme nationale si interactiuni internationale tot mai sofisticate.
Proiectul este structurat in doua capitole. In primul capitol este descrisa pe scurt situatia actuala la nivel mondial si national, in ceea ce priveste stadiul cercetarii, dezvoltarii si inovarii. In cel de-al doilea capitol s-a pus accentul pe principalele tehnologii informationale si etapele parcurse de acestea spre o economie globala informationala. 
Pentru realizarea acestei lucrari s-au consultat surse bibliografice, articole de specialitate, precum si site-uri de Internet. 
1. Contextul global si national
Accentuarea globalizarii a condus la cresterea importantei colaborarii internationale, a schimbului de cunoastere explicita si a creat comunitati stiintifice internationale puternice, fara insa a reduce importanta pe care complexul de factori locali o are in adaptarea si valorificarea cunoasterii.
In acest mediu colaborativ si competitiv in acelasi timp, semnificatia excelentei a cunoscut o crestere exponentiala. Entitatile si indivizii care ating acest nivel devin extrem de valorosi, avand capacitatea de a atrage resurse si de a influenta atat mediul stiintific, cat si sistemele socio-economice. Acesta este si motivul pentru care statele dezvoltate fac eforturi pentru a atrage oamenii de stiinta si ingineri cu performante deosebite si totodata de a atinge masa critica de cercetare in domenii strategice.
In lupta pentru excelenta universitatile, institutele publice de cercetare-dezvoltare, celelalte entitati de cercetare de drept public, joaca un rol sporit. Acestea sunt provocate sa se transforme in actori importanti pe piata cunoasterii, atragand si dezvoltand resurse umane de varf si concentrand facilitati de cercetare importante.
Implicarea in cercetare si legaturile tot mai stranse cu mediul economic au devenit nu doar surse suplimentare de venit, ci elemente intrinseci ale procesului de educatie si formare.
In triunghiul cunoasterii, educatie-cercetare-inovare, ultimul element este cel mai strans legat de impactul asupra bunastarii si totodata cel mai problematic din punct de vedere al politicilor conexe. Inovarea, proces cu multe variabile, are in centrul sau colaborarea dintre cercetare si industrie. In ultimul deceniu, tarile dezvoltate au propus entitati intermediare sau forme de interactiune si colaborare prin care sa fie create punti intre cele doua sectoare, alocand acestor entitati resurse financiare publice in crestere.
Uniunea Europeana depune eforturi pentru recuperarea decalajelor de crestere economica fata de Statele Unite, asezand domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii (CDI) la baza acestor demersuri. 
Actualmente, principalele provocari carora trebuie sa le faca fata Uniunea Europeana pentru imbunatatirea capacitatii de inovare sunt legate de insuficienta concentrare in poli de excelenta capabili sa concureze pe plan global, slaba integrare a elementelor in triunghiul cunoasterii, insuficienta cercetare trans si interdisciplinara focalizata pe nevoile de inovare, lipsa unor modele de guvernare si organizare a cercetarii si educatiei la nivel european, costurile ridicate ale brevetarii in UE si mobilitatea redusa a cercetatorilor.
Sistemul romanesc de CDI a traversat o perioada extrem de dificila dupa 1989: subfinantarea si restructurarea intarziata nu au dat sansa de racordare la tendintele mondiale din stiinta si tehnologie decat in cazuri izolate, iar sectorul inca fragil al intreprinderilor din Romania nu a putut exercita o cerere reala pentru inovare. Practic izolat, sistemul CD s-a fragmentat, diferitele componente urmarind asigurarea supravietuirii cu minimul de resurse existente, in principal prin finantare publica, in cadrul unor subsisteme in buna masura formale si autarhice.
Sistemul de invatamant, prin contributia la dezvoltarea interesului si aptitudinilor de cercetare si inovare ale tinerilor pe intreg parcursul educational, prin educatia in domeniul stiintei si tehnologiei, formarea initiala a cercetatorilor (cu accent pe numarul si calitatea doctoranzilor), precum si prin calitatea educatiei tertiare, reprezinta o componenta complementara esentiala.
Sistemul de CDI trebuie sa reprezinte motorul dezvoltarii societatii cunoasterii in Romania, pentru a sustine performanta prin inovare in toate domeniile ce contribuie la asigurarea bunastarii cetatenilor si totodata pentru a atinge excelenta stiintifica recunoscuta pe plan international.
Romania construieste o societate bazata pe cunoastere, focalizata pe rezolvarea problemelor ridicate de satisfacerea nevoii de inovare exprimata de economie si societate. Pentru a raspunde acestei provocari, sistemul CDI va fi deschis catre firmele romanesti, catre mediul stiintific international, nevoile societatii si sistemul educational.
Trecerea de la competitivitatea bazata pe factori (munca, resurse naturale)sau investitii la cea bazata pe inovare presupune dezvoltarea capacitatii de cercetare in domenii de inalta tehnologie (high-tech) generatoare de valoare adaugata, cu potential de export si antrenare a altor sectoare productive. 
2. Tehnologiile societatii informationale
Unul din domeniile cu mare potential de a conduce la progres economic si social este acela al tehnologiilor societatii informationale.
Tehnologia societatii informationale reprezinta atat un suport transversal pentru toate sectoarele economiei, cat si o industrie (Tehnologia informatiilor si comunicatii -TIC) cu un dinamism extraordinar. Chiar daca in Romania societatea informationala are un decalaj de dezvoltare de cativa ani fata de Uniunea Europeana, sectorul software s-a dovedit foarte activ, devenind unul dintre cele mai competitive ale economiei. 
Obiectivele cercetarii au in vedere dezvoltarea tehnologiilor si instrumentelor in scopul realizarii unor sisteme si aplicatii informatice performante, deschise, eterogene, scalabile, tolerante la defectari si cu o buna conectivitate intre utilizatori si resurse, dezvoltarea tehnologiilor suport necesare crearii unei infrastructuri nationale integrate de comunicatii, dezvoltarea unor metode si sisteme de inteligenta artificiala, realizarea de produse bazate pe cercetari in nanoelectronica, fotonica, micro- si nanosisteme, din gama componentelor si sistemelor inteligente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologiile Societatii Informationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!