Tahnologia amenajării magazinelor

Referat
4/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5932
Mărime: 43.79KB (arhivat)
Publicat de: Cristian Bucur
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1. Spatiul comercial (importanta, scop, efecte psiho-tehnologice)
  3. 2. Organizarea de ansamblu a unitatilor comerciale
  4. 3. Forma si marimea salii de vanzare. Sisteme de amenajare
  5. 4. Fluxul de circulatie
  6. 5. Implantarea raioanelor

Extras din referat

Introducere

Locul şi rolul proceselor secundare şi principale în sistemul tehnologic al magazinului. Magazinul este un “vanzator” de prim ordin, fie ca este organizat in forma de vanzare cu autoservire, fie in forma clasica, unde progresele inregistrate in prezentarea marfurilor, la vederea clientului, ca si aspectul agreabil si modern al acestuia preiau unele atribute din munca vanzatorului.

Frecventand un magazin, consumatorul “economiseste” timp, efort, nefiind nevoie să se adreseze fiecarui producator pentru a-si acoperi cerintele de consum care pot fi destul de largi (hrana, imbracaminte, igiena personala, dotare si intretinere a locuintei etc.).

Deci, magazinul produce servicii si ofera consumatorului mijlocul de a le obtine prin actul de vanzare.

Punctul de vanzare se poate defini ca fiind locul de vanzare permanent in care patrunde clientul si unde el isi efectueaza cumparaturile. Acesta poate fi un centru de decizie autonom (comerciant independent), sau numai una din entitatile spatiale aflate in posesia unei firme comerciale, care poate sa exploateze diferite forme de organizare a activitatii de comert: magazin, magazin-depozit, depozit.

Magazinul este un sistem constructiv, proiectat a etala, a depozita şi a vinde marfuri consumatorilor finali, respectiv clientelei sale. O asemenea definitie sugereaza necesitatea existentei unui plan general al magazinului, in care elementele sale definitorii sa ofere in mod distinctiv de organizare si functionare.

Un magazin trebuie sa prezinte o imagine proprie care sa-l individualizeze fata de concurentii sai. Imaginea magazinului poate fi definita ca perceptia consumatorilor asupra magazinului si atributelor sale, puse in valoare de un pachet de caracteristici: amplasarea magazinului, marimea si structura asortimentului de marfuri, ambianta si organizarea interioara, mijloace promotionale, amenajarea de ansamblu.

Aceste caracteristici sunt percepute sinergetic de catre clienti, ca fiind acele elemente care definesc personalitatea magazinului. Intrebati cum apreciaza personalitatea magazinului, consumatorii vor raspunde folosind termeni ca: cinstit, corect, demn de încredere, captivant, foarte interesant, etc; tot astfel descriind si facilitatile fizice oferite: curatenie, usor de găsit, loc de parcare, etc.

O listă de atribute nu poate fi exhaustiva. Fiecare magazin, in functie de politica sa comerciala, de particularitatile zonei de atractie, poate avea si alte atribute.

Se apreciaza ca reusita comerciala a unui magazin depinde de:

a) amplasamentul sau;

b) alegerea sortimentului de marfuri si servicii oferite spre vanzare;

c) ambianta si organizare (amenajarea) interioara.

1. Spatiul comercial (importanta, scop, efecte psiho-tehnologice)

In cadrul procesului de planificare a spatiului magazinului trebuie luate in vedere urmatoarele aspecte:

-amenajarea suprafetei de vanzare;

-designul exterior;

-designul interior;

-prezentarea marfurilor.

Importanta. De cele mai multe ori magazinele si cafenelele au deja un public tinta caruia i se adreseaza si, in functie de acesta se orienteaza in proiectare. Amenajarile pot fi mai nonconformiste, in cazul unui public tanar, sau mai clasice, in cazul unui public conservator. Astfel, primul pas în gandirea acestui tip de spatiu se face în functie de clientii sai – cine sunt ei, de ce vin in acest spatiu, ce isi doresc etc. De asemenea, in urma amenajarii interioare, spatiul poate atrage ulterior noi categorii de clienti, mai ales in cazul afacerilor noi, care nu reprezinta un brand si care abia isi stabilesc gama de clienti. Spatiile comerciale nu sunt spatii statice, ele sunt tranzitate zilnic de vizitatori, sunt spatii dinamice si, ideea de miscare, este esentiala in abordarea unei lucrari de acest gen.

Totul este important – incepand cu faza de proiectare, in care arhitectii lucreaza direct cu beneficiarul, si pana la retusurile finale. In primul rand, indiferent de proiectul conceput, calitatea executiei este pe primul loc. Simplitatea unei linii drepte este extraordinara si, de aceea, linia chiar trebuie sa fie perfect dreapta. Acesta este modul de lucru – grija pentru detalii. Materialele folosite trebuie sa fie de calitate, sa transmita ceva – lemn, piatra, sticla, metal etc. In prezent, gama materialelor pentru finisaje este extrem de variata si se pot alege tipuri deosebite de materiale pentru pereti, pardoseli sau tavane. Mobilierul este, de asemenea, foarte important si de aceea intotdeauna i se acorda o atentie speciala.

Expunerea trebuie sa atraga atentia consumatorilor deja existenti, precum si a celor noi; amenajarea spatiului trebuie sa transmita o imagine reprezentativa a produselor, nu confuza.

Preview document

Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 1
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 2
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 3
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 4
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 5
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 6
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 7
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 8
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 9
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 10
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 11
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 12
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 13
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 14
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 15
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 16
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 17
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 18
Tahnologia amenajării magazinelor - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Tahnologia Amenajarii Magazinelor.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Comerț Electronic

Introducere Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă pentru supravieţuirea şi dezvoltarea...

Ai nevoie de altceva?