Stiluri Alimentare

Extras din referat Cum descarc?

Nivelul de trai al unei natiuni este strans legat de aportul alimentar cantitativ si calitativ, pe care il consuma membrii acesteia, bunastarea fiind asigurata de acoperirea elementelor necesare unui trai decent. Echilibrul nutritiv este unul din componentele majore care contribuie la starea de sanatate a oamenilor, la capacitatea lor creativa si productivitatea activitatii pe care o depun.
Intre om si alimente se stabilesc stranse relatii pe tot parcursul existentei, alimentele fiind furnizoarele de substante nutritive necesare proceselor metabolice si totodata legatura cea mai stransa cu mediul inconjurator. Desi, experienta umana in domeniul alimentatiei dateaza odata cu existenta omenirii, schimbarile profunde care au avut loc in evolutia acesteia au determinat si modificarii ale importantei ce trebuie acordate diferitelor influente ale vietii cotidiene. Mileniul trei aduce noi provocari in sfera ofertei de alimente. Se consuma tot mai multe produse procesate, iar noile tehnologii sint tot mai utilizate pentru a obtine alimente cu un continut nutritiv mai ridicat, mai sigure din punct de vedere igienic,dar si cu aspect commercial mai atractiv.
Se considea important, la nivelul actual de dezvoltare al omenirii, ca bogatia si diversitatea alimentelor trebuie pastrate si dezvoltate, dar in acelasi timp trebuie garantata siguranta alimentara. In ultima perioada ne confruntam cu o multitudine de mutatii atat la nivelul productiei dar si al consumului de produse alimentare, modificari de compozitie si structura, cu influente mai mult sau mai putin benefice asupra organismului uman.
Globalizarea economica a condus nu numai la diversificarea ofertei de produse industrializate dar exercita si influente majore asupra obiceiurilor si modalitatilor de consum datorita influentelor traditionale ale diferitelor comunitati care convietuiesc sau vin in contact zi de zi.
Oferta de alimente, continuu diversificata atrage consumatorul obisnuit, increzator si mai ales influentat de parteneri pentru a incerca noi experiente care treptat prin comoditatea lor si mai ales prin noutate devin obiceiuri cotidiene.
In ultimele decenii, tara noastra este supusa unor numeroase influente care venind din tarile dezvoltate sau apartinand unor mari companii multinationale, determina, mai ales pentru populatia tanara o atractivitate putem aprecia chiar nejustificata si mai ales cu efecte asupra organismului nefavorabile in timp.
Pe plan international, datorita amplificarii efectelor negative ale unei alimentatii nesupravegheate, mai ales in tarile dezvoltate cu oferte de produse intens diversificate, s-au accentuat preocuparile legate nu numai de studiul substantelor nutritive asupra echilibrului metabolic, dar si asupra necesitatii constientizarii fiecarui individ asupra importantei echilibrului alimentar si a efectelor acestuia asupra starii de sanatate.
Avand in vedere faptul ca inca se considera alimentatia ca un proces cotidian care ocupa timp, este necesar a se oferi oricarui consumator informatii cat mai corecte si mai accesibile despre produsele alimentare si despre posibilitatea acoperirii necesarului zilnic adecvat varstei, ocupatiei si mediului in care traieste.
Produsele culinare se obtin pe baza unor tehnologii majoritar manufacturiere, cu procese tehnologice mai putin intense si fara adaosuri care sa asigure stabilitatea lor intr-o perioada mai mare de timp. 
Faptul ca ele se comercializeaza la scurt timp de momentul finalizarii prezinta avantaje nu numai nutritive dar si psihosenzoriale pentru consumatori.
Pentru a adapta si utiliza corect oferta existenta, la un moment dat pe piata, de produse alimentare, consumatorul trebuie educat in spiritul alegerii constiente a surselor sale alimentare pentru sanatatea sa. 
Avand in vedere ca alimentele nu sunt numai un cumul de substante nutritive, ci si un suport emotional in viata noastra cotidiana, indrumarea consumatorilor trebuie sa se faca pe baza unor argumente sensibile din ambele puncte de vedere.
Prin natura activitatii mele profesionale, mi-am propus ca sa demonstrez necesitatea extinderii si in tara noastra a consumului de preparate, prin serviciile de alimentatie, mai ales atunci cand activitatea profesionala ingradeste temporal preocuparea casnica pentru alimentatie.
Totodata apreciez ca esentiala necesitatea amplificarii educatiei in domeniul nutritional, atat a consumatorului care sa aleaga in cunostinta de cauza, cat si a personalului care in acest domeniu intervine pe multiple planuri in realizarea unei oferte echilibrate si sigure dar si pentru informarea corecta a clientilor lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stiluri Alimentare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Organisation Mondiale de la Sante. Diet physical activity and health, septembrie 2000;
2. Ordonanta Guvernului Romaniei nr. 113/30 august 1999 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor;
3. Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice;
4. Ordinul Ministrului Sanatatii si Familiei nr. 528/2001 privind productia, importul si comercializarea unor produse din categoria nutrienti si/sau suplimente alimentare;
5. http://www.nestle.ch/fr/nutrition/puramid.asp;
6. http://www.newsys.ro/agrinet/default.htm-Agrinet
7. http://www.nutritie.go.ro/nutritie.htm


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!