Societatea cu răspundere limitată

Cuprins referat Cum descarc?

1. Societatea comerciala Pag.2
1.1. Definirea si reglementarea societatilor comerciale Pag.2
1.2. Societatea cu raspundere limitata Pag.5 - 10
2. Bibliografie Pag. 11


Extras din referat Cum descarc?

1. SOCIETATEA COMERCIALA
1.1. DEFINIREA SI REGLEMENTAREA SOCIETATILOR COMERCIALE
Societatile comerciale sunt principalii agenti comerciali in economia de piata; se afirma adesea ca societatea comerciala este o forma de organizare a intreprinderii, insa, aceasta prezentare sumara, cu accent pe latura economica, trebuie intregita. 
Completarile se impun, deoarece notiunea de societate comerciala a suferit, in paralel cu prefaceri ale regimului juridic, transformari care i -  au imbogatit si reconfigurat intelesul. De -  a lungul timpului au fost elaborate in doctrina mai multe definitii :
- societatea comerciala este un contract care da nastere unei persoane juridice ; aceasta opinie este considerata istoric depasita.
- societatea comerciala este o fiinta juridica abstracta, rezultata dintr -  un contract si inzestrata de lege cu personalitate juridica.
- societatea comerciala este o organizare juridica in care mai multe persoane aduc bunuri sau servicii pentru exercitarea in comun a unei activitati in scopul de a impartii beneficiile.
- societatea comerciala este aceea entitate ( structura, agent economic, grupare ) cu personalitate juridica, constituita potrivit legii, prin actul de vointa si cu aportul asociatilor ( persoane fizice sau juridice ), in scopul obtinerii de beneficii sub forma dividendelor, rezultate din acte de comert.
- societatea comerciala este persoana juridica creata printr -  un contract realizat prin acordul de vointa a doua sau mai multe persoane fizice sau juridice care decid sa aduca ceva in comun pentru a desfasura activitati producatoare de profit si pentru a imparti intre ele profitul astfel realizat. 
Societatile comerciale sunt reglementate in Legea nr.31 / 1990, privind societatile comerciale, care constituie dreptul comun in materia societatilor comerciale. Societatile comerciale se vor constitui in una din urmatoarele forme : a) societate in nume colectiv, b) societate in comandita 
simpla, c) societate pe actiuni, d) societate in comandita pe actiuni si e) societate cu raspundere limitata. 
Cele cinci tipuri de societati comerciale enumerate de art.2 din Legea 31 / 1990, alcatuiesc pe plan juridic, structurile primare ale intreprinderilor organizate din initiativa privata. Ele formeaza categoria societatilor principale, care isi pot constitui, in afara localitatii de sediu, unitati exterioare, precum filiale, sucursale sau reprezentante. Formele asociative primare prezinta, independent de notele specifice care le diferentiaza pe unele de altele, o tripla caracteristica de baza : comercialitatea, subiectivitatea ( ca persoane jurisice autonome ) si nationalitatea romana. 
Caracterul comercial deriva chiar din titlul Legii nr.31 / 1990, care reglementeaza ? societatile comerciale ? . Aceasta natura juridica isi afla fundamentarea in faptul ca societatile comerciale se constituie ? in vederea efectuarii de acte de comert ? . Insusi inscrisul constitutiv al societatii comerciale, fie contract, fie statut, este per se un act de comert obiectiv, pastrandu -  si aceasta natura si in cazul in care, in fapt , noua entitate colectiva ar ramane inactiva. Altfel spus, odata intocmit actul constitutiv, comercialitatea este castigata inainte ca societatea in cauza sa fi inceput a desfasura activitati de productie, de schimb sau de prestari de servicii, in conformitate cu finalitatile statutare.
Caracterul de subiect de drept privat : analizate sub acest aspect, societatile comerciale fac parte din categoria persoanelor juridice de drept privat. Ele se definesc in principal, potrivit jurisprudentei, prin faptul ca sunt ? create de particulari in baza legii ?, spre deosebire de persoanele juridice de drept public ? create direct de lege ? . Totodata persoanele juridice de drept privat sunt create in primul rand in interesul celor care le constituie, spre deosebire de persoanele juridice de drept public, care urmaresc un interes public.
Nationalitatea : societatea comerciala are nationalitatea statului pe al carui teritoriu si -  a stabilit, potrivit actului constitutiv, sediul social. Daca exista sedii in mai multe state, determinant pentru a identifica nationalitatea persoanei juridice este sediul real. Prin sediul real se intelege locul unde se afla centrul principal de conducere si de gestiune a activitatii statutare, chiar daca hotararile organului respectiv sunt adoptate potrivit directivelor transmise de actionari sau asociati din alte state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea cu raspundere limitata.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

O., Capatina Societatile Comerciale, Editia a II -  a , actualizata si intregita, 
Editura Lumina Lex, Bucuresti ,1996.
S., Carpenaru
Ghe., Piperea
C., Predoiu
S., David Societatile Comerciale, Reglementare, doctrina, jurisprudenta,
Editura All Beck, Bucuresti, 2002
T., Popa
C., Popa Dreptul afacerilor,
Editura Imprimeriei de Vest, Oradea, 2000
- ** Legea 31 / 1990 -  privind societatile comerciale


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!