Sistemul de sănătate american - cel mai bun din lume sau doar cel mai scump

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Filozofia si principiul de baza al sistemului de sanatate american 4
2. Sistemul de sanatate american, cel mai scump si mai putin eficient 5
3. Reforma sistemului american de sanatate 7
Concluzii 8
Bibliografie 8
Anexe 9


Extras din referat Cum descarc?

Of all the forms of inequality, injustice in health care is the most shocking and inhumane." 
-- Martin Luther King, Jr.
INTRODUCERE
Sistemul de sanatate al SUA este un sistem bazat pe asigurarile private de sanatate, care suscita o serie de inegalitati sociale privind accesul populatiei la serviciile de sanatate. SUA dispune totusi de cea mai inalta tehnologie in domeniu si de cele mai bune conditii de tratament. Prin urmare, care este starea reala a sistemului de sanatate al SUA, perfect sau in stare de faliment? 
Cei peste 47 de milioane de cetateni americani fara asigurare medicala sunt constienti ca sistemul lor de sanatate nu functioneaza pentru toata lumea si este recunoscut faptul ca problemele majore ale costurilor crescande si ale lipsei de acces constituie o adevarata criza. Cu toate acestea, cautarea unor solutii nu este usoara. 
Sanatatea in Statele Unite este furnizata de multe entitati legale separate. Clinicile si spitalele sunt detinute pe scara larga de sectorul privat. Asigurarea de sanatate este furnizata de sectorul privat, cu exceptia programelor precum Medicare, Medicaid, TRICARE, Programul de asigurari de sanatate pentru copii si Administratia de sanatate a veteranilor. 
Cel putin 15% din populatie nu este asigurata, iar un alt procent substantial al populatiei nu este complet asigurat. In Statele Unite cheltuielile cu sanatatea pe persoana sunt mai mari decat in orice alta tara din lume. Un studiu din anul 2001 arata ca datoria legata de sanatate a contribuit cu 62% la toate falimentele. De atunci, costurile cu sanatatea si numarul celor neasigurati sau incomplet asigurati a crescut simtitor.
Dezbaterile recente in ceea ce priveste reforma sistemului de sanatate pune in discutie probleme precum dreptul la sanatate, acces, dreptate, eficienta, cost si calitate. Multi sustin ca sistemul nu ofera o valoare echivalenta cu banii cheltuiti. SUA plateste de 2 ori mai mult decat orice alta tara pentru a lua masuri in ceea ce priveste mortalitatea infantila si speranta de viata. Cu toate acestea, SUA are o rata a mortalitatii infantile mai mare decat majoritatea celor mai industrializate state. Speranta de viata in SUA este cotata pe locul 50 in lume dupa Uniunea Europeana (locul 40). Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cotat sistemul de sanatate din SUA (in anul 2000) ca avand cel mai mare cost, pe locul 37 ca performanta si pe locul 72 ca nivel total al sanatatii (intre cele 191 natiuni incluse in studiu). Un raport realizat in 2008 de catre Commonwealth Fund indica SUA ca fiind pe ultimul loc in ceea ce priveste calitatea sanatatii intre cele 19 tari comparate.
1. Filozofia si principiul de baza al sistemului de sanatate american
Problematica asigurarii sanatatii in S.U.A. este complexa din mai multe puncte de vedere, toate pornind de la forma de organizare a S.U.A., o organizare federala a statelor membre, cu un sistem legislativ complex, atat cel propriu fiecarui stat in parte, cat si cel al legislatiei cadru la nivelul S.U.A. Sistemul de sanatate din S.U.A. este unul in care baza o reprezinta asigurarile private de sanatate, care sunt deja o industrie uriasa inca de la inceputul anilor `80-`90, cand, cand, potrivit United States Census Bureau (Biroului de recensamant al Statelor Unite), aproximativ 84% dintre americani beneficiau de asigurare de sanatate; dintre acestia, 60% o obtineau prin angajatorul lor, in timp ce doar 9% cumparau o polita direct. Situatia nu s-a modificat foarte mult in ultimii ani. Majoritatea americanilor sunt inscrisi intr-un plan de asistenta coordonata prin intermediul unei polite de asigurare de sanatate. Companiile de asigurare isi controleaza costurile. Asistenta coordonata stabileste volumul serviciilor medicale pe care le poate primi un individ, in functie de asigurarea platita. 
Sistemul de sanatate al S.U.A. este completat, pe langa asigurarile de sanatate private, de trei programe publice de sanatate, in subordinea guvernului federal si anume: Medicare, Medicaid si SCHIP. Acestea acopera aproximativ 15% din populatia S.U.A. in prezent. Medicare se adreseaza majoritatii persoanelor in varsta si anumitor persoane cu dizabilitati. Medicaid se adreseaza copiilor ce provin din familii cu un venit redus. SCHIP este un program ce include acei copii si familiile lor care nu sunt eligibili pentru Medicaid, insa nu isi permit o asigurare privata. 
Este evident faptul ca sistemul de sanatate al S.U.A. este unul deschis, bazat pe concurenta de piata. Astfel societatile de asigurare sunt intr-o mare competitie in alegerea celor mai buni furnizori care sa fie preocupati continuu de oferirea celor mai bune servicii, produse si tehnologii in domeniu care sa satisfaca exigentele consumatorului astfel incat acesta sa fie incitat sa aleaga oferta societatii respective de asigurari.
Prin urmare sistemul american de ingrijire a sanatatii ofera anumitor categorii de consumatori (clasa medie si bogatii) servicii la un nivel inalt de tehnologie si cunoastere cu costuri pe masura. Restul populatiei, respectiv saracii trebuie sa se multumeasca cu ceea ce li se ofera prin programele guvernamentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Sanatate American - cel mai Bun din Lume sau doar cel mai Scump.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!