Rolurile Liderilor

Extras din referat Cum descarc?

Dupa Levine, liderii trebuie sa se concentreze pentru a face ca oamenii si organizatiile sa progreseze prin cresterea competitivitatii si cooperarii dintre echipe, respectiv a performanteiorganizatiei. Liderii vor crea un mediu care incurajeaza dezvoltarea abilitatilor, invatarea sideschiderea la nou astfel incat cei din echipa sa participe la procesul de transformare a resurselor.
Hooper si Potter accentueaza importanta liderilor in vremuri de incertitudine si schimbari profunde si afirma ca liderii buni sunt sensibili la impactul pe care schimbarea il are asupraoamenilor. Liderii performanti reusesc sa schimbe perceptia oamenilor asupra schimbarii si sa o transforme dintr-o amenintare intr-o schimbare interesanta.
Pornind de la definitie putem stabili cateva elemente care arata importantaleadership-ului. 
Mai jos vom expune cateva dintre rolurile pe ca reun lider trebuie sa le aiba in vedere
Un lider face ca lucrurile sa fie realizate prin oameni- creeaza mijloace eficiente de comunicare, solutioneaza conflictele, creeaza o directie pentru organizatie, divizie, departament, organizeaza resursele, ia decizii informate si eficiente,obtine performanta optima de la cei care realizeaza munca, asigura dezvoltarea continua si perfectionarea oamenilor, monitorizeaza si evalueaza munca si pe cei care sunt implicati in munca, ia masuri de remediere atunci cand este necesararmonizeaza abilitatile celor care sunt implicati in realizarea muncii cu natura munciiin sine, cauta posibilitati de dezvoltare in ceea ce priveste mediul de munca si oferaoportunitati de dezvoltare pentru oamenii din organizatie, departament sau divizie, motiveaza si incurajeaza, promoveaza relatii de munca armonioase, pozitivesi productive
Intr-o companie, departament, proiect sau orice alta forma de organizare, unui lider ii putem atribui 12 roluri esentiale cu care trebuie sa se identifice pentru a aduce calitate si realizarea obiectivelor intr-un proiect.Un lider este intotdeauna cel care creeaza viziunea si conduce prin puterea exemplului. 
Astfel primele 4 roluri pe care le putem atribui unui lider sunt:
1.Creeaza viziunea si identifica valorile importante pentru echipa.Stie intotdeauna in ce directie se indreapta proiectul pe care il conduce si care sunt acele valori pe care proiectul impreuna cu echipa le pot impartasi cu cei din jur.
2. Conduce schimbarea. Este intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti, are mereu un raspuns si ii ajuta pe cei din echipa lui sa accepte si sa trateze ca si important orice este legat de schimbare.
3. Conduce prin puterea exemplului. Se comporta intotdeauna in conformitate cu valorile pe care le promoveaza.
4. Demonstreaza incredere. Trebuie sa fie capabil sa castige increderea si respectul oamenilor fara a cersi dupa popularitate. Prin actiunile pe care le intreprinde trebuie sa poata asigura oamenii ca el este o persoana in care acestia poat avea intr-adevar incredere.In acelasi timp, un lider inspira oamenii care il urmeaza si ii sustine in realizarea obiectivelor pe care si le propun.
5. Inspira si energizeaza oamenii. Zi buna sau rea, el este responsabil de crearea unui mediu de lucru cat mai agreabil pentru cei care il urmeaza.
6. Imputerniceste. Deleaga task-urile si ofera si altora din echipa posibilitatea de a lua decizii intr-un mod controlat; e deschis ideilor noi si are incredere in creativitatea celorlalti.
7. Comunica deschis.Transmite mesajele in cel mai clar si deschis mod posibil. Da directii si seteaza asteptari cat mai clare. In leadership, o importanta deosebita o au aptitudinile pentru conversatie, pentru comunicare eficienta. Unii autori denumesc acest lucru - "arta conversatiei". Maniera in care faci o comunicare verbala constituie o parte importanta a imaginii si prezentei liderului in calitate de cadru de conducere. Poti sa ai un coeficient de inteligenta exceptional si sa fi absolvit facultatea cu nota maxima si totusi sa nu fii in stare sa-ti expui ideile cu succes in sala de conferinte semenilor tai si colectivului de conducere. Poti fi extraordinar de competent in minuirea investitiilor tale si totusi sa continui sa fii considerat un partener nedorit la masa de catre oamenii pe care ii admiri cel mai mult, daca nu ai la indemana o serie de subiecte de discutie interesante.
8. Asculta, ofera sustinere si ajuta. Este dispus sa rezolve probleme impreuna cu cei din echipa sa, sa le ofere suport si sa ii ajute atunci cand au nevoie.Nu in cele din urma, un lider are rolul unui conducator, cel care cu determinare si incredere este capabil sa tina echipa pe drumul cel bun la potentialul lor maxim.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolurile Liderilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!