Politici și practici caracteristice comerțului intern și internațional

Extras din referat Cum descarc?

Comertul reprezinta una dintre cele mai importante activitati ale unei economii, devenind elementul principal al economiei de piata indiferent de forma acestuia .Potrivit conceptului de dezvoltare durabile a societatii comertul are o importanta strategica pentru o dezvolatare echilibrata si viabila a sistemelor economice si sociale din orice tara.
Procesul de reforma economica declansat in tara noastra , cu toate imperfectiunile lui , implica si adoptarea de noi reglementari de politica comerciala , caracteristicile unei economii in tranzitie la economia de piata si renuntarea la vechile instrumente specifice unei economii de supercentralizat planificate .
Pe aceasta linie , primul pas care trebuia facut si el a fost deja infaptuit era desfintarea monopolului statului asupra comertului exterior si o data cu acesta a disparut si planificarea excesiva , rigida in comertul exterior ca si in intreaga economie .
Incepand cu anul 1991 , singurele instrumente de reglementare a importurilor si exporturilor utilizate de departamentele de resort au fost proiectile de balanta comerciala si de plati externe . 
Proiectia de balanta comerciala este intocmita de Departamentul Comertului Exterior prin Directia Generala a strategiei dezvoltarii comertului exterior iar cea de -a doua balanta de plati externe este intocmita de catre Banca Nationala a Romaniei .
Politica vamala 
Asupra tarifului vamal s-au produs modificari si precizari pentru ca el sa devina efectiv sis a se aplice tuturor agentilor economici indiferent de forma de proprietate si la toate produsele care faceau obiectul importurilor . Aceste precizari aveau in vedere si formarea corecta a preturilor liberalizate pentru marfurile provenite din import , toti agentii economici fiind obligate sa ia efectiv in calcul taxele vamale .
In anul 1992 s -a pus in aplicare un nou tarif vamal privind sistemul armonizat de descriere si codificare a marfurilor .Taxa era perceputa In procente si se aplica la valoarea in vama a marfurilor importate , varsandu-se la bugetul administratiei centrale de stat.
Urmatoarele categorii de bunuri erau scutite de taxele vamale :
-ajutoarele si donatiile cu caracter social , umanitar, cultural , sportive, didactic primite de organizatii sau asociatii cu caracter umanitar si cultural.
- bunurile de origine romana 
-bunurile care au fost reparate sau inlocuite de partenerii externi in perioada de garantie 
Politica comerciala netarifara 
In Romania , importul marfurilor este liberalizat , fiind supus licentelor de import automate , folosite numai pentru scopuri statistice fac exceptie de la liberalizare: importurile din fondul valutar al statului , importurile pentru livrarile de instalatii complexe si lucrari de constructii-montaj
Exportul marfurilor in Romania este de aseamenea liberalizat si este supus licentelor de export automate , folosite numai in scopuri statistice ; fac exceptie de la liberalizare : exportul de marfuri contingentate, livrarile de instalatii complexe , aprovizionarile navelor straine , exportul de licente , exporturile pe credit aprobate de Guvernul Romaniei.
Sunt interzise la export si import:
-Arme si munitii cu exceptia celor autorizate de lege
-produse explozibile si toxice cu exceptia celor autorizate de lege
- echipament militar cu exceptia celui autorizat de lege
- medicamente si aparatura medicala neautorizate de Ministerul Sanatatii 
- metale pretioase , pietre pretioase cu exceptia celor autorizate de lege
In vederea protejarii producatorilor si consumatorilor interni , Romania mai poate folosi:
- taxe antidumping pentru interzicerea practicarii unor preturi de dumping la produsele importate.
- taxe de salvgardare pentru evitarea unor importuri in cantitati atat de mari si in conditii care ar putea sa produca sau sa ameninte cu producerea unui prejudiciu grav producatorilor nationali.
- taxe compensatorii in scopul neutralizarii oricarei subventii acordate direct sau indirect in tara de origine sau in tara exportatoare pentru producerea , exportul si transportul unor produse.
Romania tara in curs de dezvoltare si in tranzitie la economia foloseste restrictiile cantitative si a altor bariere cu efecte similare pentru a se apara de concurenta tarilor dezvoltate fara a utiliza aceste instrumente de politica comerciala in scopuri de discriminare.
Politica comerciala promotionala si de stimulare 
Instrumente promotionale si instrumente de stimulare .
Primele au ca scop sa influenteze potentialii clienti externi sa cumpere o marfa care exista in disponibil pentru export , iar cele din categoria a doua au ca scop sa -I stimuleze pe propriul producator si exportator pentru a exporta un volum mai mare de produse dintr-o anumita categories au pe o anumita piata , cu o competivitate sporita 
Masuri promotionale 
- reinnoirea cadrului juridic international de desfasurare a relatiilor noastre externe .
- participarea la targuri si expozitii internationale si organizarea de astfel de manifestari pe plan national cu participare straina 
-reorganizarea Camerei de Comert si Industrie 
- reprezentarea comerciala in strainatate 
- constituirea Centrului de Comert International 
- participarea Romaniei la o serie de acorduri , conventii cu profil economic-financiar 
Romania a inceput sa foloseasca si unele masuri menite sa stimuleze efectiv exporturile sale. Dintre acestea cele mai importante ar fi urmatoarele:
- scutirea de plata impozitului pe circulatia marfurilor la produsele livrate si serviciile prestate la export
-restituirea impozitului pe circulatia marfurilor 
- instituirea regimului vamal de drawback
- infiintarea Bancii de Import-Export a Romaniei (Exim-Bank) avand ca obiect de activitate asigurari si reasigurari de credite servicii bancare si facilitati financiare , operatiuni de garantare a creditelor de export.
Cu aceste instrumente comertul nostru exterior va trebui sa devina cu adevarat un factor al cresterii economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Practici Caracteristice Comertului Intern si International.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!