Politică investițională

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Investitiile reprezinta suportul material al dezvoltarii economice. Ele stau la baza suplimentarii, diversificarii si cresterii calitative a tuturor factorilor de productie. Nu se pot asigura sporirea capitalului fix sau circulant, suplimentarea numarului locurilor de munca, diversificarea prductiei fara un consum de resurse financiare, fara investitii.
Investitiile reprezinta ansamblul de cheltuieli antrenate in construirea de noi mijloace fixe, in dezvoltarea sau modernizarea celor existente cu scopul obtinerii unor venituri superioare in viitor. Ele imbina aspecte cantitative si calitative, deoarece, pe de o parte, necesita fonduri banesti si cheltuieli pe termen mediu si lung, iar pe de alta parte, permit promovarea progresului tehnic si ridicarea calitatii factorilor de productie. Investitia reprezinta, in acelasi timp, o cheltuiala certa pentru un viitor ce contine elemente de incertitudine (reducerea cererii pentru produsele firmei, cresterea pretului la materia prima, aparitia unor produse mai performante). Decizia de investire este considerata cea mai importanta si mai riscanta decizie adoptata la nivel de intreprindere, pentru ca aceasta antreneaza cheltuieli esentiale in prezent pentru a obtine profituri in viitor, care sunt incerte.
De fapt, investitia este un proces care evolueaza in timp, rentabilitatea relevandu-se doar pe parcursul realizarii sale. Pornind de la ideea conform careia timpul poate fi impartit, in mod conventional, in termen lung si in termen scurt, se poate mentiona ca intreprinderile pot alege, dupa caz, fie investitiile pe termen scurt in vederea producerii unor bunuri de consum, caz in care se inregistreaza o rentabilitate scazuta, dar garantata, fie investitiile pe termen lung, care vizeaza producerea bunurilor material industrial, caz in care, intr-o prima perioada, rentabilitatea este inexistenta, aceasta devenind remarcabila dupa o anumita perioada.
Profesorul universitar Nita Dobrota, defineste notiunea de investitii in doua acceptiuni: intr-o acceptiune restransa, investitiile reprezinta un adaos la capitalul sau la patrimonial personal existent, adaos rezultat din folosirea unei parti a economiilor obtinute din activitatea persoanei respective. In sens larg, si din perspectiva microeconomica, in conceptia aceluiasi autor, investitiile se identifica cu plasamentele persoanelor fizice si /sau juridice in diferite domenii si sub diferite forme.
In unele lucrari de specialitate, investitiile sunt definite ca "orice decizie de cheltuire, care conduce la dobandirea unui active in vederea obtinerii ulterioare a unui flux de lichiditati si care are ca scop cresterea avutiei proprietarilor de intreprinderi".
Capitolul I. Conceptul de investitie. Dimensiuni ale conceptului de investitii
1.1 Notiuni generale privind investitiile
Notiunea de ,,investitie" cuprinde totalitatea cheltuielilor sau alocarilor de fonduri, de la care se asteapta venituri viitoare. In sens restrans, investitiile reprezinta totalitatea cheltuielilor pentru obtinerea activelor fixe, adica pentru:
a) construirea, reconstruirea, largirea, modernizarea sau achizitionarea activelor fixe, de natura masinilor, utilajelor, instalatiilor, cladirilor, mijloacelor de transport, etc.;
b) cheltuieli care privesc lucrarile de proiectare, prospectiuni si explorari geologice;
c) pregatirea personalului necesar obiectivelor in constructie, inclusiv a personalului administrativ, tehnic al firmei, care este in curs de constructie sau in proces de investitie. 
Prin ,,procesul de investitie", moneda se transforma in active fixe, astfel incat se petrece procesul de alocari de fonduri pentru diverse actiuni, cum ar fi: inlocuire sau expansiune a instrumentelor de munca. Managerul financiar constituie ,,investitia" ca fiind o decizie de imobilizare de capitaluri, in vederea obtinerii in viitor a unei rentabilitati mai bune. Principalul rol al sau intr-o investitie este de a gasi sursele financiare necesare. De asemenea, de a evalua si a obtine rentabiliatea corespunzatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Investitionala.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Botnari N., ,,Finantele intreprinderii", Ed. ASEM, 2008
Botnari N., "Rezultatele financiare ale intreprinderii si caile de sporire a lor", Ed. ASEM, Chisinau, 1999
Bran P., "Finantele intreprinderii", Editura Economica, Bucuresti, 1997
Hoanta N., "Finantele firmei", Ed. Economica, 2003
Onofrei M., "Finantele intreprinderii", Ed. Economica, 2004
Stancu I., "Finante. Teoria pietelor financiare. Finantele intreprinderilor. Analiza si gestiunea financiara", Ed. Economica, 1997


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!