Politica Comerciala a Republicii Moldova

Extras din referat Cum descarc?

Declansarea reformei economimce in Republica Moldova a avut loc odata cu declaratia suveranitatii ei.
Documentul oficial de pornire a elaborarii si adoptarii noii legislatii economice bazata pe relatii noi a fost hotararea Parlamentului Republicii Moldova nr. 186 XII din 25 iulie 1990 ,, Cu privire la conceptia trecerii la economia de piata in Republica Moldova".In cadrul acestei hotarari parlamentare se recunostea ca vechiul model economic reglementat de stat nu mai facea fata problemelor economice existente si astfel se propuneau noi principii si directii economice de dezvoltare mai departe a tarii, care sa se reglementeze conform trecerii la economia de piata. In aceste conceptii se propuneau noi modificari :
-elaborarea actelor de legi si alte acte necesare pentru indeplinirea acestor conceptii ;
-pregatirea si perfectionarea cadrelor nationale pentru economia de piata ;
-transmiterea consecventa a unei parti considerabile parti din functiile de coordonare de la organele de stat la intreprinderi ;
-crearea intreprinderilor private ;
-introducerea monedei nationale ;
-demilitarizarea republicii ;
Legea cu privire la reglemantarile importurilor si exporturilor de marfuri si servicii, nr 188- XII, a fost adoptata la 26 iulie 1990, in baza careia importurile si exporurile de marfuri si servicii aveau voie sa se faca fie de orice persoana fizica sau juridica, fie de o intreprindere de stat sau privata.
Inclusiv, in cadrul acestei legi, se mentiona reglementarea importului si exportului care se efectua in mod stabilit de Guvern, prin abordarea cotelor si eliberarea licentelor pentru o parte din marfuri si servicii, cu scopul stabilitatii economice a tarii. De multe ori aceste scopuri au fost invocate pentru a ascunde interesele unor demmnitari de stat, pentru a utiliza practici anticoncurentiale si a realiza evaziuni fiscale . In acel timp, toate republicile unionale din fosta URSS au aprobat astfel de legi, hotarari, in baza carora s-au introdus bariere comerciale in relatiile reciproce.
De la adoptarea hotararii si legii, me ntionate mai sus, si pana la inceputul unei politici proprii trebuia sa treaca un an si jumatate, ca sa fie adoptata Legea privind bazele activitatii economice externe in Republica Moldova, nr. 849-XII din 3 ianuarie 1992, care urmarea elaborarea principiilor si bazelor politicii comerciale sireglementarea acesteia de catre stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Republicii Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!