Politica Comerciala a Australiei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Politici comerciale 3
2. Import 3
2.1. Reguli generale de import 5 
2.2. Taxe vamale 6 
2.3. Interdictii, restrictii si reglementari speciale la import 7
2.4. Reguli de origine 12
3. Export 12
3.1. Exporturi care fac obiectul controlului 13
3.2. Taxe indirecte 13
4. Reglementari vamale 13
4.1. Regimul medicamentelor 13
5. Impactul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asupra relatiilor economice cu Australia 15
5.1. Masuri tarifare 15
5.2. Masuri netarifare 16
5.3. Masuri anti-dumping 17
6. Concluzii 17
7. Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

1. POLITICI COMERCIALE 
Promovarea exporturilor este un obiectiv fundamental pentru Australia, a carei economie dezvoltata nu se poate limita la capacitatea redusa de absorbtie a pietei sale interne (de 19 mil consumatori).
Agentia guvernamentala implicata in promovarea exporturilor este Austrade si are ca principal obiectiv dublarea numarului companiilor nationale exportatoare, pana in anul 2006.
In cadrul Rundei Doha, de negocieri a OMC, guvernul australian actioneaza pentru reducerea semnificativa a subventiilor pentru produsele agricole si pentru eliminarea altor obstacole artificiale care afecteaza competitivitatea externa a propriilor exporturi.
Australia acorda, de asemenea, o importanta deosebita evolutiei pozitive a procesului de liberalizare a comertului in cadrul APEC, de participare impreuna cu Noua Zeelanda in zona de liber schimb a ASEAN si de consolidare a cooperarii economice speciale cu cele 15 state insulare din Pacific, care sunt grupate in organismul Forumul Pacificului.
Ca piete-tinta ale Australiei, pe termen scurt si mediu, se pot mentiona:
- China - mai ales pentru livrarea de gaz natural lichefiat;
- Taiwan, Indonezia, Vietnam si Europa - pentru produsele zootehnice;
- Indonezia si Brazilia - pentru exportul de servicii din sfera educatiei;
- China - pentru livrarea de componente si piese de schimb pentru autovehicole;
- Japonia si China - exportul de IT si biotehnologie.
2. IMPORTUL
In ciuda unui numar relativ mic de locuitori, Australia este un importator important pentru un numar mare de produse. Din 2000-2001, importurile de bunuri si servicii au crescut in medie pe an cu 6%. Cei mai importanti furnizori pentru Australia sunt: UE, China, SUA, Japonia, Singapore, Malaezia, Korea, Noua Zeelanda, Canada.
Importurile australiene sunt dominate de produse industriale. Tabelul de mai jos prezinta evolutia importurilor pentru ultimiii 6 ani:
ANUL 
VALOAREA IN MILIOANE $A (FOB)
2000-01 118.281
2001-02 119.649
2002-03 133.129
2003-04 130.997
2004-05 149.468
2005-06 167.567
Sursa: DFAT Composition Trade, Australia 2005-2006
Importurile australiene sunt dominate de bunuri de inalta prelucrare (ETMs). Importul de produse industriale a crescut in 2005-06 cu 5%, importul de servicii in domeniul transporturilor a crescut cu 5% si importul de alte servicii cu 4%.
Comertul total al Australiei s-a orientat in ultimii ani spre tarile in dezvoltare din Asia, in special spre China. A crescut puternic importul de produse industriale si bunuri de consum din aceste tari si este de asteptat ca acesti furnizori sa reprezinte competitori de temut pentru cei nou veniti pe piata.
China va reprezenta, probabil, cea mai serioasa competitoare pentru un numar de bunuri de consum, incluzand aparatura electronica, jucariile, textilele, imbracamintea si incaltamintea.
SUA, Japonia si tarile din UE vor ramane furnizori importanti de masini si echipament de transport, dar exporturile de echipamente de mai mica prelucrare vor avea in economiile asiatice competitori de temut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Australiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!