Piața apelor minerale și băuturilor răcoritoare din RM

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata bauturilor racoritoare din Moldova a ajuns la saturatie?!

Deja al doilea an la rand, de cand piata autohtona a berii, apei minerale si a bauturilor nealcoolice din Moldova se confrunta cu scaderea abrupta a vanzarilor si mai ales a productiei. De exemplu productia apelor minerale a scazut anul trecut, fata de anul 2007 cu 16,1 la suta, iar cea de bauturi nealcoolice cu circa 40 la suta.

Scaderea productiei are loc dupa cel putin 7 ani de crestere.

Productia de bauturi nealcoolice a coborat la nivelul anului 2003

In primul trimestru al anului curent productia de ape minerale a mai scazut cu 26 la suta, ia cea a bauturilor nealcoolice - cu 33 la suta.

Datele Biroului National de Statistica denota ca in anul 2008 productia de ape minerale a coborat la nivelul anului 2006, iar cea de bauturi nealcoolice la nivelul anului 2003.

Nu este clar ce se intampla cu productia de bere, deoarece cifrele oficiale privind volumul de productie sunt declarate confidentiale. Motivul invocat este faptul ca piata este dominata de producatorul - EFES Vitanta Moldova Brewery a carui cota este evaluata la 80-85% din productia interna si circa 70% din vanzari.

Dar si aici expertii sustin ca se atesta scaderi ale productiei. Astfel in primele 4 luni ale anului productia de bere a scazut cu 4 la suta, iar in 2008, fata de anul 2007 productia de bere de asemenea a inregistrat cifre negative.

Aceste evolutii au fost explicate de specialisti prin faptul ca in anul 2007 canicula a generat o crestere importanta a vanzarilor de bauturi racoritoare - cu 30%, comparativ cu anul 2006.

Numai in luna iunie 2007, volumul vanzarilor a crescut de doua ori, comparativ cu perioada similara a anului 2006. "Concomitent cu vanzarile au crescut si preturile pentru bauturile racoritoare. In principiu, preturile au crescut cu aproximativ 20%, comparativ cu anul precedent, ca urmare a scumpirii materiei prime", declara atunci presei Valentina Bologan, contabil-sef la Rusnac-MoldAqua (producator al apei minerale ,,Gura Canarului").

Vara anului 2008 insa nu a fost atat de calda ca si cea din 2007 si respectiv cererea si vanzarile nu au mai inregistrat cotele din 2007.

Piata si reglementarile guvernamentale

Un alt factor ce a favorizat scaderea productiei in anul 2008, a fost implementarea de la 1 ianuarie 2008 a sistemului informational automatizat ,,Registrul de stat al apelor minerale naturale, potabile si bauturilor nealcoolice imbuteliate", hotarare aprobata de Guvern. Prin

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata apelor minerale si bauturilor racoritoare din RM.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 492 cuvinte
Nr caractere:
12 549 caractere
Marime:
22.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
piata, produse, marketing
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!