Pastrarea Marfurilor Alimentare

Cuprins referat Cum descarc?

Marfa
Calitatea marfurilor
Principiile biologice ale conservarii alimentelor 
Metode si tehnici de conservare
Modificari in calitatea marfurilor
Factorii care determina modificari in timpul pastrarii marfurilor
Optimizarea conditiilor de pastrare


Extras din referat Cum descarc?

Pastrarea constituie un factor care poate sa influenteze negativ calitatea marfurilor,cand sunt conditii de depozitare necorespunzatoare.De aceea,pastrarea marfurilor trebuie facuta in asa fel incat sa se previna alterare,degradarea,contaminarea chimica sau microbiologica,impurificarea cu vapori de substante chimice straine etc.In anumite conditii, si pentru anumite marfuri,depozitarea poate aduce si modificari pozitive,ca urmare a actiunii unor factori interni sau externi,care conditioneaza desfasurarea unor procese fizice,chimice,biochimice. 
In categoria factorilor interni,merceologia include compozitia chimica,proprietatile biologice,fizice si alte proprietati,iar in categoria celor externi,cei mai importanti factori sunt:parametrii atmosferici ai mediului inconjurator (umiditatea relativa a aerului , temperatura),radiatiile de lumina,compozitia aerului,microorganismele din mediul extern,natura ambalajului de contact cu marfa,starea de igiena a depozitului,natura produselor invecinate etc. ceea ce reprezinta conditiile de depozitare.( )
Marfa
Marfa este corespondentul material al unei necesitati de consum determinata. Acest corespondent material creat pentru a fi realizat de piata - obiect material (inclusiv ca suport pentru informatii variate) - apare in dubla ipostaza: ca produs-entitate pana in faza contractarii, apoi ca lot de marfa identica, omogena si finita de produse pana in momentul vanzarii, cand este transmis consumatorului, din nou, ca produs-entitate.
Marfa, pentru a fi realizata pe piata, trebuie sa fie cat mai repede si cat mai eficace indreptata spre consumatorul final, astfel incat ciclul bani-marfa-bani sa se efectueze in conditii cat mai avantajoase si pentru producator si pentru consumator.
Marfurile sunt grupate dupa anumite criterii:
- dupa felul materialelor utilizate, pot fi naturale si sintetice;
- dupa stadiul de prelucrare si folosire, pot fi: materii prime, produse semifabricate si produse finite;
- dupa destinatie pot fi: imbracaminte, materiale sportive, de uz casnic, etc.
Clasificarea marfurilor cuprinde: 
- sectorul - alcatuit din produse cu caracteristici similare (de exemplu, sectorul "produse alimentare")
- grupa - o parte din sector (de exemplu, grupa "carne si produse din carne")
- subgrupa - o parte din grupa (de exemplu, subgrupa "produselor din carne" o formeaza "preparatele din carne").
In concluzie, marfa contemporana prezinta o configuratie totalizatoare, care include:
o o componenta functionala - satisface o destinatie precisa, corespunde unui scop bine stabilit;
o o componenta instrumentala - circulatia tehnico-economica a marfii se bazeaza pe o logistica tehnica si
comerciala judicios stabilite;
o o componenta estetica - marfa reprezinta un element de mediere intre sfera nevoilor si oportunitatile
sistemului de productie prin intermediul designului si esteticii sale;
o o componenta sociala, respectiv determina un anumit nivel de satisfactie in utilizare si in consum,
creeaza preferinte si fidelizeaza consumatorul, ii confera prestigiu in societate si ii asigura un statut
social.( )
Calitatea marfurilor
Calitatea produselor este definita prin totalitatea insusirilor concrete si a caracteristicilor care determina utilizarea lor in raport cu scopul pentru care au fost create, precum si eficienta lor economica. De pilda, insusirile concrete care definesc calitatea unui produs alimentar in functie de natura lui, sunt: organoleptice, fizico-chimice, microbiologice, starea produsului din punct de vedere igienico-sanitar.
Calitatea unei marfi, asa cum rezulta din definitia de mai sus, este determinata de: parametrii tehnici (functionalitate, rezistenta la uzura, etc.), parametrii economici (consum de energie, de materii prime), parametrii estetici (aspect, culoare, forma).
Calitatea produselor prezinta o deosebita insemnatate pentru intreaga societate, deoarece are efecte favorabile in toate domeniile activitatii economice. De aceea aceasta notiune care exprima unitatea insusirilor esentiale ale marfurilor a capatat importanta majora fiind reglementata prin legea calitatii.
La nivelul comertului, s-au infiintat, in cadrul intreprinderilor comerciale laboratoare de control a calitatii produselor, servicii de calitate si comisii de receptie pe grupe de marfuri, care au obligatia sa stabileasca calitatea marfurilor la primire, precum si sa urmareasca modul cum produsele isi mentin calitatea pe parcursul perioadei de pastrare garantata de producator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pastrarea Marfurilor Alimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!