Organizatia Mondiala a Comertului

Cuprins referat Cum descarc?

1. Descrierea in termeni generali a Organizatiei Mondiale a Comertului 
2. Istoria Organizatiei Mondiale a Comertului (runda de la Doha)
3. Structura Organizatiei Mondiale a Comertului 
4. Reglementarea diferendelor in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului 
5. Tarile in curs de dezvoltare si Organizatia Mondiala a Comertului
6. 10 beneficii aduse de activitatea Organizatiei Mondiale a Comertului


Extras din referat Cum descarc?

1. Descrierea in termeni generali a Organizatiei Mondiale a Comertului 
OMC urmareste sa creeze un mediu sigur si stabil pentru producatorii si consumatorii din intreaga lume,care sa se poata bucura de o gama larga de produse finite, componente, materii prime si servicii. De asemenea pietele straine sunt deschise producatorilor si exportatorilor.
Astfel se creeaza un mediu economic mai prosper, mai linistit si mai usor de controlat.Toate deciziile din cadrul OMC sunt luate de comun acord de catre statele participante si ratificate de parlamentele acestora. Neintelegerile comerciale sunt rezolvate prin negocierea si interpretarea tratatelor astfel incat politica comerciala mondiala sa fie in concordanta cu poiticile comerciale de la nivel national. Astfel, riscul transformarii acestor neintelegeri in conflicte politice sau militare este cu mult diminuat.
Prin inlaturarea barierelor comerciale OMC inlatura si alte bariere cu caracter cultural si national.
La baza sistemului OMC, cunoscut si sub denumirea de sistemul multilateral de comert, stau tratalele OMC. Aceste intelegeri semnate la nivel international stabilesc regulile de baza pentru desfasurarea comertului international. Ele sunt de fapt niste contracte care garanteaza fiecarui membru semnatar drepturi comerciale fundamentale. De asemenea ele obliga guvernele nationale sa pastreze politica comerciala in limitele prestabilite, pentru beneficiul tuturor. Desi tratatele sunt negociate si apoi semnate in cadrul guvernului ele urmaresc bunastarea producatorilor, a importatorilor si a exportatorilor.
Scopul principal este de a imbunatati nivelul de trai al populatiei tarilor membre.
2. Istoria Organizatiei Mondiale a Comertului
Organizatia Mondiala a Comertului a fost infiintata in 1995 si este succesoarea Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT) semnat la inceputul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Desi este o organizatie tanara, sistemul multilateral de comert a fost infiintat de mai bine de 50 de ani, in cadrul Acordului General pentru Tarife si Comert.
In ultimii 50 de ani a avut loc o crestere semnificativa a comertului mondial. Exporturile de marfuri au crescut cu o medie anuala de 6%, comertul total din 2000 ajungand sa fie de 22 de ori mai mare decat cel din 1950.
Datorita acestei cresteri fara precedent GATT si OMC au pus bazele unui sistem comercial puternic si prosper, care s-a dezvoltat de-a lungul timpului printr-o serie de negocieri sau runde.Primele runde s-au ocupat in principal de reduceri tarifare pentru taxele vamale, dar ulterior s-au luat si masuri anti-dumping si masuri netarifare. Ultima runda, Runda Uruguay (1986-94) a dus la crearea OMC.
Negocierile nu s-au oprit aici. In februarie 1997 s-a ajuns la o noua intelegere cu privire la serviciile de telecomunicatii, 69 dintre guverne fiind de acrod cu masuri de liberalizare mai profunde decat cele stabilite la Runda Uruguay. In acelasi an 40 de guverne au incheiat negocierile cu privire la adoptarea comertului fara taxe in domeniul productiei de inalta tehnologie, iar 70 de membri ai OMC au incheiat o intelegere cu privire la serviciile financiare, ce acoperea mai mult de 95% din comertul in domeniul bancar, al asigurarilor si informatiilor financiare.
In perioada 9-14 noiembrie 2001 s-a desfasurat la Doha (Qatar) a IV-a Conferinta Ministeriala a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC.)
Conferinta a fost, prin participare si obiective, unul din principalele evenimente economice ale anului. Ea a reunit circa 3000 de participanti, reprezentand Guverne din cele 142 de state membre OMC, precum si din alte state care sunt in proces de negociere a aderarii la organizatie. Au participat, de asemenea reprezentanti ai institutiilor financiare si altor organizatii internationale. Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au urmarit indeaproape desfasurarea negocierilor si au luat parte la reuniunile publice ale Conferintei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia Mondiala a Comertului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!