Negustori și comercianți

Extras din referat

Comertul ia nastere inca din comuna primitive,unde cea mai simpla diviziune a muncii o constituie diviziunea naturala bazata pe deosebirile de sex si varsta,adica pe o baza pur fiziologica,asa cum Karl Marx afirma. Odata cu destramarea comunei primitive, apare si diviziunea sociala a muncii bazata pe criterii social-economice in cadrul careia producatorii desfasoara activitati de productie diferite. 
Privind in context istoric, se constata ca prezenta comertului a aparut odata cu comunicarea dintre oameni. Pe masura dezvoltarii civilizatiei,dupa ce oamenii au realizat ca nu-si mai pot satisface nevoile decat prin intermediul schimbului,acestia au recurs la cautari si au pornit actiuni de schimb voluntar,ducand in cele din urma la acest manifest,numi comert.
-Cum au aparut negustorii?
Inca de acum 4 000 de ani s-a speculat aparitia schimburilor de produse ce au dus la aparitia comertului. Chiar din acele vremuri comertul se facea la scara internatioanla, popoarele mediteraneene fiind unele dintre cei mai mari navigatori si negustori. Insa cei care au profitat de imbunatatirea cailor de transport terestre sau maritime au fost grecii si romanii, care au format imperiile comerciale, ducand la perfectionarea sistemului monetar si la dezvoltarea schimburilor. Evenimentele care au creat modificari puternice in domeniul schimburilor au fost invaziile barbare si musulmane din Europa, stimuland astfel aparitia unei economii domeniale. Comertul a luat nastere de la actiunea de schimb produs contra produs care se numea troc. Mai tarziu, intensificarea acestui schimb de marfuri a dus la aparitia banilor prin intermediul carora schimbul direct de marfuri a cedat locul circulatiei marfurilor. Trocul se transforma astfel dintr-un schimb, intr-un act cu doua etape , vanzare si cumparare. 
In secolul al XI-lea a avut loc o revolutie comerciala, in care cei care realizau schimburi largi si diversificate s-au confruntat cu adeptii economiei inchise. Incepand cu acesta revolutie a luat nastere negustorul care a pornit de la a strabate drumuri pe uscat, extinzandu-se apoi pe caile fluviale si maritime. Ca mijloc de negot medieval, transportul pe mare a devenit cel mai accesat, infiintandu-se astfel negotul international. De asemenea, exista si negustorul sedentar care actiona prin contracte si asociatii de diverse tipuri. Puterea negustorilor medievali, indiferent de originea lor, se lega de dezvoltarea oraselor, deoarece acestea erau centrele afacerilor, dominate social si politic de negustori.
Astfel se nasc puncte de intalnire a marfurilor, tranformandu-se incet incet in mari centre comerciale. 
In secolul al XIII-lea apar si practicile de comert care descriau marfurile, intocmeau reguli, stabileau tarife vamale si ii invatau pe negustori si comercianti cum sa utilizeze mecanismele economice.
Extinderea acestor practici si descoperirea Americii a avut efecte deosebite asupra activitatilor comerciale.
Un punct important al evolutiei schimburilor se atinge atunci cand pe piata apare moneda,aceasta fiind interpretata ca o marfa intermediara,moment din care tranzactiile se transforma in operatiuni de doua tipuri,vanzare si cumparare. Aceasta descoperire apare ca un mare avantaj in favoarea dezvoltarii comertului.
-Ce inseamna comertul? 
Comertul determina o functie economica ce consta in cumpararea de materii prime si produse,prelucrarea lor si punerea in vanzare astfel incat sa satisfaca nevoile consumatorilor. Comertul reprezinta profesia anumitor agenti economici care actioneaza in cadrul pietei si asigura actele de schimb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Negustori si Comercianti.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!