NAFTA vs Mercosur

Extras din referat Cum descarc?

Deosebirea dintre cele doua organizatii este evidenta: in timp ce NAFTA si-a propus ca obiectiv de baza crearea unei zone de comert liber, MERCOSUR a fost mult mai ambitios, dorind, pe langa realizarea zonei de comert liber, si o uniune vamala si o politica coerenta pentru o piata comuna.
Analiza comparativa dintre NAFTA si MERCOSUR evidentiaza o diferenta uriasa din punct de vedere al fortei economice determinata de decalajele in nivelul de dezvoltare economica si de participare la fluxurile din economia mondiala. Daca populatia NAFTA este cu numai 1,9 ori mai mare decat a MERCOSUR, produsul intern brut al NAFTA a fost in anul 2001 de peste 12 ori mai mare decat al MERCOSUR. In timp ce NAFTA are ca membrii trei tari, din care doua super dezvoltate (Canada si SUA) care fac parte din OCDE, iar una (Mexic) din grupul tarilor cu venit mediu din categoria superioara, MERCOSUR este format din patru tari in dezvoltare, din care trei (Argentina, Brazilia si Uruguay), din grupul de tari cu venit mediu din categoria superioara, iar una (Paraguay) din grupul de tari cu venit mediu din categoria inferioara.
Discrepantele se maresc atunci cand se iau in considerare fluxurile internationale de marfuri si servicii. In anul 2001, exportul de marfuri al NAFTA a fost de 1226 miliarde USD, depasind de peste 14 ori valoarea exporturilor de marfuri ale tarilor MERCOSUR. In acelasi timp, cu un export de servicii comerciale de 342,3 miliarde USD in anul 2001, NAFTA a depasit MERCOSUR de aproape 27 de ori.
NAFTA si MERCOSUR: evolutii
Obiectivul NAFTA de eliminare treptata a taxelor vamale


Fisiere in arhiva (1):

  • Nafta vs Mercosur.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!