NAFTA vs Mercosur

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deosebirea dintre cele doua organizatii este evidenta: in timp ce NAFTA si-a propus ca obiectiv de baza crearea unei zone de comert liber, MERCOSUR a fost mult mai ambitios, dorind, pe langa realizarea zonei de comert liber, si o uniune vamala si o politica coerenta pentru o piata comuna.

Analiza comparativa dintre NAFTA si MERCOSUR evidentiaza o diferenta uriasa din punct de vedere al fortei economice determinata de decalajele in nivelul de dezvoltare economica si de participare la fluxurile din economia mondiala. Daca populatia NAFTA este cu numai 1,9 ori mai mare decat a MERCOSUR, produsul intern brut al NAFTA a fost in anul 2001 de peste 12 ori mai mare decat al MERCOSUR. In timp ce NAFTA are ca membrii trei tari, din care doua super dezvoltate (Canada si SUA) care fac parte din OCDE, iar una (Mexic) din grupul tarilor cu venit mediu din categoria superioara, MERCOSUR este format din patru tari in dezvoltare, din care trei (Argentina, Brazilia si Uruguay), din grupul de tari cu venit mediu din categoria superioara, iar una (Paraguay) din grupul de tari cu venit mediu din categoria inferioara.

Discrepantele se maresc atunci cand se iau in considerare fluxurile internationale de marfuri si servicii. In anul 2001, exportul de marfuri al NAFTA a fost de 1226 miliarde USD, depasind de peste 14 ori valoarea exporturilor de marfuri ale tarilor MERCOSUR. In acelasi timp, cu un export de servicii comerciale de 342,3 miliarde USD in anul 2001, NAFTA a depasit MERCOSUR de aproape 27 de ori.

NAFTA si MERCOSUR: evolutii

Obiectivul NAFTA de eliminare treptata a taxelor vamale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nafta vs Mercosur.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 140 cuvinte
Nr caractere:
5 940 caractere
Marime:
11.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
fluxuri internationale, taxe vamale
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Camelia Candidatu
Sus!