Monografia turistică a Suediei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Prezentarea succinta a Suediei
1.1 Caracteristici geografice
1.2 Forma de organizare administrativa
1.3 Dezvoltare economico-sociala
2. Prezentarea succinta a potentialului turistic
2.1 Atractii naturale
2.2 Antractii antropice
3. Analiza succinta a principalelor coordonate ale activitatii turistice
3.1 Infrastructura generala si specifica
3.2 Circulatia turistica internationala
3.3 Impactul turismului asupra PIB,PO,balanta de plati,mediu si cultura
4. Perspectivele/Dezvoltarea turismului
4.1 Organisme
4.2 Reglementari
4.3 Strategii-obiective
5.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Prezentarea succinta a Suediei
Suedia (suedeza Sverige) sau Regatul Suediei (Konungariket Sverige) joaca un rol deosebit in Europa. Tara nu priveste catre trecutul in care era o mare putere la Marea Baltica, ci cauta o linie de mijloc.
Suedia a reusit sa evite in mare parte conflictele internationale ale secolului XX. Totusi, renumitul ,,model suedez" al statului providential isi are limitele sale. Pe de alta parte, suedezii sunt pasionati de noile tehnologii. Din acest motiv tara s-a transformat intr-un adevarat lider in domeniul tehnologiei informatiei.
1.1Caracteristici geografice
Suedia are granite cu Norvegia,Finlanda si Marea Baltica. Coasta suediei are 2 400 km lungime. Are o suprafata de 449.964 km2. Capitala Suediei este Stockholm.
Teritoriul tarii ocupa cea mai mare parte a Peninsulei Scandinavia, precum si numeroase insule din Marea Baltica,mai mari fiind Gotland(3 001 km2) si Oland(1 334 km2). Se disting trei mari regiuni: Norrland,cea mai extinsa ,are un relief accidentat, mai inalt in vest(Alpii Scadinaviei,altitudinea maxima vf. Kebnekajse 2 135 m) si mai scund in est unde litoralul prezinta numeroase fiorduri. Svealand cuprinde cele mai intinse campii ale tarii( Uppsala,Vasgota si Ostagota), care apar ca extinse arii depresionare separate de coline. Gotaland,cea mai sudica regiune,include platoul Smaland presarat cu lacuri,mlastini si campia valurita Skane, cu soluri fertile si peisaje asemanatoare Danemarcei invecinate.
Clima Suediei e relativ blanda in comparatie cu alte regiuni aflate la aceeasi latitudine . Hidrografia este reprezentata de numeroase rauri in general scurte (Ume 465 km, Lule 450 km) , dar cu debite bogate si un potential energetic ridicat (mai ales cele din Norrland) si cele circa 96 000 de lacuri, unele de mari dimensiuni. O parte din lacuri si rauri sunt legate intre ele prin canale navigabile, mai cunoscut fiind canalul Gota, care traverseaza partea de sud a Suediei si face legatura intre lacuri si rauri pe o distanta de 560 de kilometri, de la Goteborg la Stockholm.
Jumatate din suprafata tarii este acoperita de paduri (mesteacan, pin, molid). Mai putin de 10% este teren agricol (cultivat cu ovaz, cartofi, secara, sfecla de zahar, grau). In partea nordica si centrala a tarii exista paduri de conifere, in sud paduri amestecate, iar in extremitatea sudica padure de fag si stejar. In zonele muntoase inalte se dezvolta vegetatia de tundra montanaa. In fauna se remarca ursul (protejat de lege), elanul, nevastuica, hermelina, pasarile de apa. Exista 16 parcuri naturale si 753 de rezervatii de stat si alte rezervatii care protejeaza flora tipica de tundra sau taiga, fauna polara sau de padure temperata.
Suedia este bogata in paduri de conifere, in minereu de fier, cupru, zinc, aur, argint, plumb, wolfram, uraniu si alte minereuri, dar nu are zacaminte de petrol si carbune, dispune insa de energie hidroelectrica. Cele mai importante rezerve de fier se afla in nordul indepartat si sunt indeosebi exportate. Intinsele paduri de conifere ale Suediei, intr-o buna combinatie cu foioasele, servesc la aprovizionarea unei industrii extrem de dezvoltate: gatere, celuloza, hartie si produse finite pe baza de lemn. Suedia este un important furnizor de hartie si produse lemnoase pe pietele internationale. In 1997, exportul produselor industriei forestiere s-a ridicat la 91 miliarde coroane suedeze.
1.2 Forma de organizare administrativa
Suedia este o monarhie constitutionala. Parlamentul este unicameral. Primul ministru si parlamentul (Riksdag) cu 349 membri sunt alesi pentru perioade de patru ani, prin vot direct si reprezentare proportionala.
In prezent Suedia este impartita in 21 de comitate (lan). In fiecare comitat exista un birou administrativ(lansstyrelse) numit de guvern si un consiliu (landsting) ales. Fiecare comitat este mai departe divizat in comune(kommuner), in total, in 2004 existand un numar de 290 pe tot teritoriul Suediei. In mod traditional Suedia este impartita in trei regiuni istorice (landsdelar): Gotaland, Svealand, Norrland. Cea de a patra regiune istorica a Suediei a fost pana in 1809 Osterland,actuala Finlanda. Pana la reforma administrativa intreprinsa in anul 1634 de Axel Oxenstierna, Suedia era divizata in 25 de regiuni (landskap)
Rege (din 1975) este Carl Gustaf al XVI-lea, care indeplineste astazi numai functii ceremoniale, in calitate de Sef al Statului. Toate functiile politice ale regelui au fost transferate Purtatorului de Cuvant al Parlamentului. Carl XVI Gustav al Suediei, al carui nume complet este Carl Gustaf Folke Hubertus (nascut pe 30 aprilie 1946), este fiul lui Gustav Adolf al Suediei (1906-1947) si al Sybillei de Saxe-Coburg-Gotha (1908-1972); este nepotul direct al Regelui Gustav VI Adolf al Suediei. Carl XVI Gustav al Suediei s-a casatorit cu Silvia Sommerlath pe 19 iunie 1976, avand trei copii:
1. Printesa Victoria, Ducesa de Vastergotland (n. 1977) - mostenitoarea Coroanei Suedeze
2. Printul Carl Philip, Duce de Varmland (n. 1979)
3. Printesa Madeleine, Ducesa de Halsingland si Gastrikland (n. 1982).


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Turistica a Suediei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!