Migrația în România

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Migratia nu reprezinta un fenomen nou, ea a existat din totdeauna in diferite forme de manifestare. Cu toate acestea, in Romania s-a dezvoltat cu precadere dupa anul 1989.
Odata cu disparitia regimului comunist, tarile din Estul Europei au incercat sa scape de trecut prin integrarea in Uniunea Europeana. Au urmat o serie de negocieri, ce constau in schimbarea legislatiei, a strategiei de aparare, a politicilor publice, inclusiv politicile privind migratia.
Aceasta lucrare are drept scop in primul rand analiza si modul in care sunt respectate legile care privesc lucratorii imigranti in interiorul Uniunii Europene, in al doilea rand cazul Romaniei dupa ce acesta a aderat la Uniunea Europeana.
Migratia sau deplasarea rapida a fortei de munca spre tarile din Vestul Europei, reprezinta pentru Romania o situatie destul de grava. Aceasta este marcata de implozia economiei de tip socialist, aparitia extrem de rapida a unei categorii de oameni foarte bogati si saracirea rapida a populatiei, concomitent cu cresterea infractionalitatii economice, financiare si de drept comun.
Pentru ca fenomenul migratiei si fie inteles mai bine si masurile care sunt luate de politicile publice, este necesara definirea conceptului. Astfel, ma voi opri asupra notiunilor de ,,migratie" si ,,politici publice"pentru a le defini. Am considerat ca este necesara clasificarea politicilor publice, a fenomenului migratiei. Un alt argument prezentat in lucrare este unghiul din care este privita migratia in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Migratia populatiei poate fi vazuta ca o rezultanta a instabilitatii politice, nerespectarii drepturilor omului si a minoritatilor. Poate fi influentata de exportul de populatie excedentara, de escaladarea crimei organizate si a terorismului international. Toate acestea sunt completate de intensificarea traficului necontrolat de persoane.
Politicile publice, sunt acele actiuni luate de catre guvern (central sau local) ca un raspuns la problemele cu care se confrunta si care vin de la societate. Este vorba despre politici publice atunci cand una dintre autoritatile publice, centrale sau locale, incearca, ajutandu-se de un program de actiune coordonat sa modifice mediul economic, social, cultural al actorilor sociali. 
Procesul de realizare a unei politici publice cuprinde sase etape: 
1. Identificarea problemei - are loc atunci cand un eveniment, o persoana, un grup reusesc sa atraga atentia asupra unei probleme, spre solutionare, prin interventia puterii publice.
2. Punerea pe agenda politica - este faza in care problema identificata este luata serios in consideratie de catre oficiali (putere publica si politica). Nu toate problemele identificate ajung si pe agenda politica.
3. Formularea cadrului de politica publica - atunci cand o anume problema ajunge sa fie considerata de catre oficiali, nu inseamna automat ca o politica publica va fi creata. Cineva trebuie sa dezvolte un program care sa se refere la rezolvarea problemei.
4. Adoptarea unei politici publice - aici ne referim la toate eforturile pentru ca un anume program sa fie adoptat ca si program guvernamental. In aceasta faza sunt concentrate elementele de negociere, dictate de interese, care pot schimba viziunea initiala asupra unei politici publice.
5. Implementarea unei politici publice - este un stadiu critic de realizare a unei politici publice. Aici rolul administratiei este decisiv.
6. Evaluarea de politici publice - care are ca scop determinarea eficientei unei politici publice. Se analizeaza modul in care diversele activitati au condus la indeplinirea scopurilor initiale
Orice politica publica are trei elemente esentiale :
- definirea problemei este elemental central al declaratiei politice; scopurile pe care politica isi propune sa le atinga: scopurile genrale; scopurile specifice ale unei politici; instrumentele sau mijloacele prin care se abordeaza problema si sunt atinse scopurile. 
Termenul de "migratie" provine din latinescul migratio, -onis, cu diferite sensuri. Una dintre acestea se refera la ,,deplasarea in masa a unor triburi sau a unor populatii de pe un teritoriu pe altul, determinata de factori economici, sociali, politici sau naturali". Din punct de vedere sociologic, "migratia" are urmatorul sens: ,,deplasare in vederea schimbarii locului de trai si de munca, determinata de factori sociali, politici, economici sau naturali". 
Migratia nu este un fenomen de actualitate, ea a existat din totdeauna. In mod individual sau colectiv, voluntar sau fortat, oamenii si-au schimbat locul de rezidenta in interiorul tarii in care acestia locuiesc sau in afara, asociind de fiecare data actul migratiei cu realizarea unor visuri vizand oportunitati si certitudini noi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!