Migratia Fortei de Munca din Vaslui

Extras din referat Cum descarc?

,,Libera circulatie a persoanelor reprezinta una dintre cele patru libertati asigurate de legislatia comunitara, precum si o importanta pre-conditie pentru dezvoltarea pietei unice." Totodata reprezinta un drept al cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene de a se deplasa in alt stat membru pentru a se angaja si a se stabili in tara gazda impreuna cu familia. 
U.E. are ca obiectiv eliminarea barierelor care persista in privinta mobilitatii persoanelor intre state, iar mobilitatea este privita ca principalul mijloc de crestere a flexibilitatii de gestionare a dezechilibrelor de pe piata muncii.
Modificarile aparute pe piata fortei de munca, precum si crearea de noi locuri de munca in tarile dezvoltate a determinat o accentuare a nevoii de mobilitate a lucratorilor. Aceasta nevoie este privita ca o solutie pentru piata muncii europene, care continua sa prezinte deficite: lipsa unor competente si aptitudini care sa raspunda nevoii de crestere a competitivitatii economiei europene, obstacole ale flexibilitatii la nivelul reglementarilor, accentuarea ratei somajului si a fenomenului de imbatranire a populatiei europene, precum si competitia globala pentru recrutarea fortei de munca inalt calificate. 
Migratia este definita drept: deplasarea unei persoane sau a unui grup de persoane de la o unitate geografica la alta peste o frontiera administrativa sau politica, si care doreste sa se stabileasca permanent sau temporar intr-un loc, altul decat locul de origine. 
Incepand din anul 1996, romanii s-au lasat condusi de mirajul strainatatii, iar acest lucru se datoreaza deteriorarii majore a situatiei economice, generata de decizia Guvernului de a impulsiona liberalizarea economiei si de a aplica recomandarile FMI. Acest fapt a dus la inchiderea unui numar important de fabrici si reducerea populatiei active in campul muncii. In acelasi timp s-a produs o scadere puternica a salariilor. Din pacate aceasta situatie s-a schimbat foarte putin in perioada anilor 2000. In 2007 salariile abia depaseau 150 de euro, iar preturile produselor nu erau cu mult inferioare celor din Uniune.
In acest studiu despre Migratia fortei de munca din orasul Vaslui in spatiul economic european am analizat cauzele, profilul migrantului, efectele: economice, sociale, demografice si modificarile aparute la nivelul individului si societatii. Am observat ca odata cu plecarea migrantilor s-a produs un dezechilibru puternic intre pasivitatea autoritatilor si dinamismul oamenilor; rezultand mai degraba o dezvoltarea a oamenilor decat a localitatii.
Cauze ale migratiei locuitorilor din Vaslui
In orasul Vaslui gradul de saracie atinge cote maxime, iar acest aspect a fost recunoscut si la nivelul Uniunii Eurpene fiind considerat Polul Saraciei din Uniunea Europeana si inregistrat ca cea mai saraca unitate de nivel NUTS III din Uniunea Europeana.
Studiile socio-economice efectuate au demonstrat ca instabilitatea politico-economica la nivelul intregii tari a afectat si structurile politicilor sociale de la nivelul orasului Vaslui. Pe langa acestea, orasul se confrunta si cu o lipsa efectiva de resurse materiale, pe care dezvoltarea de pana acum a comunitatilor se putea baza. In aceasta categorie intra resurse de genul materialelor de constructii (pentru locuinte, drumuri etc), al lemnului (de care comunitatile de la munte au profitat din plin pentru a se dezvolta), sare, petrol sau alte resurse care ar fi putut ajuta la dezvoltarea economica a comunitatii vasluiene. Din lipsa resursei financiare, a tehnologiei si a informatiei, potentialul agricol se afla la un nivel minim.
Factorii economici si sociali i-au impins pe vasluieni sa isi incerce norocul in Europa. Lipsa unui loc de munca sau speranta de a gasi unul mai bun, lipsa banilor, lipsa unei locuinte proprii, sprijinirea familiei din punct de vedere financiar, certitudinea ca munca este recompensata la adevarata valoare, modelul social(exemplul rudelor, prietenilor ), conflictele din familie. Toti acesti factori au determinat pe moldoveni sa fie din ce in ce mai tentati sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, iar acest aspect este foarte important pentru tot demersul lor ulterior. Ei isi pun problema asigurarii existentei si a unui trai decent chiar daca nu sunt constransi de problema intretinerii unei familii, dar sunt constienti de situatia financiara precara care ii asteapta in viitor daca raman in Romania.
Locuitorii din Vaslui au luat decizia de a urma drumul strainatatii si datorita rudelor, prietenilor de peste hotare, care s-au realizat din punct de vedere financiar si s-au folosit de aceste relatii pentru informare si pentru a ajunge efectiv acolo. Multi vad ideea de a emigra ca o promisiune a realizarii personale: salarizare corespunzatoare cu munca prestata, conditii mai avantajoase, fructificarea studiilor, aprecierea muncii si recunoasterea abilitatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia Fortei de Munca din Vaslui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!