Logistica în contextul crizei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Logistica - concepte teoretice 2
2. Criza economica internationala 4
3.Logistica internationala in anii de criza 5
4. Logistica din Romania 11
5. Influenta asupra firmei Studiu de caz WRIGLEY Romania 13
6. Solutii inovative in domeniul logisticii firmei 15
6.1. Picking-ul o solutie utila 15
6.2. Externalizarea 16
7. Concluzii 17
8. Propuneri de imbunatatire a logisticii companiilor 21


Extras din referat Cum descarc?

1. Logistica - concepte teoretice
In literatura de specialitate exista mai multe definitii date termenului de logisticii
Logistica se ocupa cu planificarea si controlul fluxurilor materiale si informationale in organizatii, atat in sectorul public, cat si in cel privat. Rolul logisticii este de a asigura materialele necesare la locul cerut si la timpul potrivit in conditiile satisfacerii unui anumit set de restrictii (de exemplu, restrictiile bugetare) si urmarind optimizarea unui anumit indicator de performanta (de exemplu, minimizarea costurilor operationale totale).
Logistica sau ,,managementul in logistica" se refera la acele activitati ce au ca scop planificarea, implementarea, monitorizarea livrarilor eficiente de marfuri, depozitarea si returul acestora, dar si asigurarea fluxului de informatii intre punctul de expeditie si cel de destinatie.
Logistica este inteleasa ca o functie ce reuneste timpul si spatiul pentru a transfera marfurile. Totodata, logistica este managementul lantului relatiilor intre furnizori si clienti, plecand de la materia prima pana la clientul final. Pe langa managementul resurselor umane si cel financiar, managementul logistic este o alta functie activa in cadrul firmelor.1
Logistica este o componenta a activitatii industriale si comerciale. Tendinta este de a abandona livrarile determinate de capacitate in favoarea celor determinate de comenzi. Produsele sunt adaptate clientilor. Exigente sporite vizeaza atat termenele de predare limitate si planificarea pe perioade scurte, cat si precizia si flexibilitatea. Comertul se globalizeaza. Multi subcontractori sunt implicati in lantul de aprovizionare. Valoarea bunurilor creste pe masura ce societatile isi limiteaza stocurile pentru a reduce suma capitalurilor blocate. Aceasta necesita livrari rapide, punctuale, pe parcursul procesului de productie si de distributie catre clientii finali, deopotriva si in fluxurile inverse. Cererea pentru o logistica eficienta este foarte ridicata. Capacitatea de a combina si exploata la maxim lanturile de transport reprezinta cheia succesului in procesul de control si gestionare a fluxurilor de materiale si produse. 
Transportul - indiferent de mod - este partea cea mai vizibila, din punct de vedere fizic, a lantului logistic. Astfel, inevitabil, abordarea subiectului logisticii va aduce in centrul atentiei si transportul. Sistemele de transport inteligent se impun pe piata europeana logistica, avand ca principal rezultat imbunatatirea eficientei tuturor modalitatilor de transport., dar si reducerea numarului de documente ce trebuie completate, mai ales in cazul transportului transfrontalier de marfuri. Se pot da cateva exemple de astfel de sisteme de ,,transport inteligent": SESAR (Sistemul european pentru gestionarea traficului aerian), ERTMS (Sistemul european de semnalizare feroviara), RIS (Serviciile de informatii fluviale) si SafeSeaNet.
2. Criza economica internationala 
Criza economica reprezinta o situatie in care economia unei tari trece brusc printr-o scadere a fortei sale, scadere adusa de regula de o criza financiara. 
In februarie 2007, viitoarea criza mondiala parea sa fie mai mult o problema financiara americana deoarece din ce in ce mai multi clienti din Statele Unite ale Americii nu si-au mai achitat creditele ipotecare cu grad ridicat de risc, ceea ce a provocat primele falimente ale unor institutii bancare specializate.
Criza financiara si economica din America s-a extins rapid in restul lumii. Europa a intrat in recesiune economica. Incercand sa stabilizeze entitatile financiare interne si sa-si revigoreze economia, guvernantii din Europa Occidentala au investit sume uriase in structurile financiare interne, au nationalizat o buna parte dintre banci si au redus impozitele ca sa stimuleze economia.
Productia industriala din tarile europene dezvoltate, precum Germania, Franta, Anglia, Italia si Spania, a scazut in 6 luni cu 20-25%. Somajul, lipsa de incredere a consumatorilor si senzatia de nesiguranta a cetatenilor au crescut in majoritatea statelor din UE. Guvernul german a alocat 100 de miliarde de euro pentru garantarea imprumuturilor acordate de banci. Deoarece efectul a fost insuficient, guvernantii au dispus ca alte 60 de miliarde de euro sa fie alocate pentru stimularea economiei.2
In timpul crizelor financiare internationale, cerintele pentru resurse naturale, servicii si produse scad. Ceea ce afecteaza negativ tarile cu economii bazate pe export. Exporturile din Taiwan, Japonia si Coreea de Sud s-au degradat cu de la 25 la 50%. Cresterea economica globala, care a fost de 5% in 2007, este proiectata sa scada la 0,2% in 2009. Multe tari in proces de dezvoltare supravietuiesc prin export de materii prime si produse agricole.
In Rusia, criza financiara a facut ravagii spectaculoase. Deoarece in ultimul an pretul titeiului pe piata internationala a scazut cu doua treimi, veniturile din exportul de petrol s-au deteriorat substantial. Reactionand la deprecierea rublei, capitalul strain si autohton a reinceput fuga in strainatate. In ultimul an, bursa de actiuni a scazut cu 70%. In loc sa ia masuri monetariste, premierul Vadimir Putin a decis sa combata criza economica prin controlul informatiilor si prin represiuni politice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Logistica in Contextul Crizei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!