Istoria Costumului

Extras din referat Cum descarc?

Originile mitologice ale costumului sunt variate si ii confera, in functie de epoci si de traditii, functii diverse. Originile istorice nu sunt prea sigure si se pierd in negura timpurilor. Cu o oarecare precizie putem afirma ca, in Occident, costumul a aparut intre anii 40 si 200.000 inaintea erei noastre. 
Mitologia. 
Orice lucrare despre istoria costumului incepe prin invocarea ritual a izvoarelor biblice. "Geneza", mit fondator al Occidentului, acorda intr-adevar costumului o dubla functie: de a menaja pudoarea omului si de a-i asigura protectie impotriva intemperiilor , asadar primii care au purtat "costumul" au fost Adam si Eva. 
Preistoria. 
Stramos direct al omului modern , omul de Cro-magnon(homo sapiens) inventeaza acul cu gaura si lasa numeroase urme ale obijnuintelor sale vestimentare. In perioada glaciara principala functie a costumului, consta in protectia impotriva frigului, insa in epoca aurignaciana se face un nou pas, principala motivatie a costumului fiind semnificatia valorilor estetice, religioase sau sociale. 
In antichitate costumele erau diferite de la o regiune la alta. Avand in vedere clima blanda, costumul egiptean era simplu si lejer, tesaturile folosite fiind numai de origine vegetala, in special inul. Lana era si ea folosita, insa limitat, deoarece apartinea de originea animala si erau considerate impura, din pricina aceleiasi preocupari pentru puritate si curatenie toate stofele erau albe. Piesa principala a costumului masculin era un fel de pannus din in, drapat in jurul soldurilor si sustinut de o centura. Femeile purtau o rochie in forma de furou care porneste de la baza gatului si este sustinuta in bretele. 
Spre deosabire de egipteni, vesmintele grecilor erau confectionate in mare parte din lana la care se adauga in, bumbac sau matase. Costumul feminin confera aceiasi simplitate, fiind format din pelos, dreptunghi de lana pliat la mijloc asemanator cu cel al barbatului. 
In Roma, regasim stramosul sutienului, asa numitul strophium(banda de stofa infasurata in jurul bustului) peste care femeile purtau o tunica lunga, iar barbatii purtau tunica prevazuta cu gluga. 
Costumul Imperiului Bizantin pastreaza in mod firesc trasaturile costumului roman, dar sub influenta Orientului imprumutand gustul luxului. 
Conform autorilor romani, galii foloseau tesaturi groase de lana cu rayuri, carouri si flori, uneori vopsite in culori vii. Barbatii si femeile purtau o tunica croita si cusuta, fie cu maneci, fie fara, la care se adaugau ismene lungi sau fusta, in functie de sex. 
Costumul religios nu se deosebeste in mod clar de costumul restului populatiei. 
Din perioada carolingiana pana la mijlocul secolului al XIV-lea costumul are o evolutie graduala. La sfarsitul acestei perioade intervine in tot Occidentul o schimbare notabila: cautand o nota eleganta, costumul masculin se va deosebi total de cel feminin. 
Costumul epocii romantice ramane in mare masura asemanator cu cel Carolingian, principala piesa vestimentara ramane tunica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Costumului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!