Istoria Comertului

Extras din referat Cum descarc?

Istoria comertului
Omul a fost dintotdeaua o fiinta sociala. Inca in cele mai vechi timpuri a incercat sa-si cunosca semenii pe care ii desparteau distanta, obiceiurile. De fapt chiar aceste diferente culturale au dat nastere idei de schimb intre oamaneni; schimb numit ulterior comert.
Cunoasterea evolutiei societatii umane, mai ales prin prisma << ciclicitatii >> transformarilor, constituie suportul real in actiunea de intelegere a modului formare, dezvoltare si disparitie a proceselor si fenomenelor, care au marcat istoria omenirii. In acest sens voi incerca sa surprind in aceasta lucrare principalele perioadele istorice in cadrul carora s-au inregistrat modificarile semnificative ale comertului.
Preistoria
Primele forme primitive ale comertului apar pe fondul sesizarii anumitor nevoi marcate de instinct iar mijloacele de satisfacere au avut aceeasi origine.
In comuna primitiva bunurile se produceau direct pentru consum, fara intermediul schimbului, deci produsele respective nefiind marfuri. Insa ulterior, in epoca bronzului are loc prima mare diviziune sociala a muncii (desprinderea triburilor de pastori de cele de agricultori), si astfel s-a manifestat aparitia primelor relatii de productie, concretizate in relatii de schimb. Aceste relatii nu au existat in comuna primitiva pentru ca, << produsul >> realizat (fructele din natura, carnea din vanat) se imparteau intre membri colectivitatii care au participant la obtinerea lui. Astfel, fiecare membru al comunitatii tribale dispunea de regula, conform principiului repartitiei egalitare, de o cantitate egala de produse.
Primele schimburi de produse s-au realizat intre triburi, ginta sau alte categorii de colectivitati si au avut la baza doar surplusurile intamplatoare de produse. Asadar, schimbul acelei perioade istorice a avut un caracter intamplator, accidental, fara un rol esential in viata comunitatilor.
Pe masura dezvoltarii principalelor activitati (agricultura si pastoritul), au aparut si s-au dezvoltat activitatile productive.
Aparitia << producatorilor >> de unelte sau accesorii a reprezentat momentul celei de a doua mari diviziuni sociale a muncii : desprinderea mestesugarilor din agricultura. Aceasta etapa istorica (trecerea de la comuna primitiva la sclavagism) se caracterizeaza prin doua mari schimbari in viata sociala :
o aparitia primelor comunitati stabile ;
o dezvoltarea schimburilor ;
Primele forme ale schimbului, care se realizau in mod exclusiv in natura, marfa contra marfa, sunt cunoscute sub denumirea de : troc sau trampa. 
Trocul a imbracat mai multe forme :
o schimbul de daruri si ospatul - tribul trimitea reprezentati la alte comunitati cu daruri constand in : produse destinate hranei, obiecte de podoaba sau unelte, primind in schimbul lor, dupa unele ceremonii, alte obiecte sau produse, realizate de tribul gazda ;
o brigandajul si pirateria - triburile mai puternice (mai razboinice sau mai bogate) atacau prin cetele de briganzi alte comunitati lipsite de aparare. Prada rezultata din jaf o schimbau pe alte produse . 
o comertul mut - aceasta forma de comert reprezinta precursoarea formelor de comert modern: castigul reciproc si eliminarea nedreptatilor ca urmare a actelor de comert ; 
Din << lumea >> marfurilor s-au desprins anumite produse care se puteau schimba pe toate celelalte. Desigur acestea au tinut o buna perioada locul banilor. Specific acestei perioade ramane si aparitia primelor monede, fapt ce a incurajat inregistrarea unei evolutii cantitative a comertului.
Aparitia banilor, in perioada de descompunere a comunei primitive, dupa prima diviziune sociala a muncii, a fost rezultanta dezvoltarii schimbului care, pentru evitarea dificultatilor inerente trocului, trebuia mijlocit de un echivalent general.


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Comertului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!