introducere în istoria machiajului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Argument

oCa sa intelegem modificarea continua a trendului in machiaj trebuie sa descoperim cum s-a nascut machiajul si cum a evoluat, ajungand asa cum il avem in prezent.

oIn ultimii 30 de ani nu s-a mai inregistrat o tendinta clara in machiaj. Predomina stilurile eclectice, inspirate de ceea ce s-a inovat in trecut.

Multe dintre triburile de "salbatici" din zilele noastre sunt in ultima etapa a Epocii de Piatra si practica machiajul ritualic si totemic, ceea ce numim noi machiaj cu influente tribale.

Culoarea i-a inspirat pe oameni si a primit semnificatii din natura, in functie de aspiratii. Popoarele din Sahara valorizau albastrul apei, Egiptenii verdele Vaii Nilului cand acesta se revarsa, petru toti Rosu inseamna viata, sange, vitalitate etc.

Folosirea produselor cosmetice este evocata in Biblie unde se afirma faptul ca in urma cu 10 mii de ani au existat primele practici de machiaj si primele palete de culori.

Orice om, pe orice treapta de civilizatie, este creatorul propriei imagini. Omul fiecarei epoci este cheia intelegerii costumului si machiajului.

o Leaganul civilizatiei Assiria, Babilon, Egiptul antic Prima dovada istorica a

machiajului vine din vremea primei dinastii a Egiptului antic. In mormintele datand din perioada respectiva s-au descoperit recipiente pentru creme. Cremele erau substante utilizate intensiv de catre femei si barbati pentru a-si mentine tenul hidratat si neted, evitand astfel formarea de riduri cauzate de clima excesiv de uscata.

Parul era pieptanat, impletit si parfumat. Femeile din Egipt isi colorau ochii, asa cum am mai spus, aplicand un colorant verde-inchis pe pleaoapa inferioara si unul negru pe gene si pleoapa superioara, numit kohl.

Kholul era obtinut din antimoniu sau funingine.

Dupa baile parfumate, isi acopereau corpul cu farduri, apoi realizau machiajul fetei, un machiaj dificil, meticulos si cu mixturi complicate. Rujurile sub forma creioanelor, serveau la accentuarea stralucirii buzelor. De asemenea, anumite produse pentru mestecat intretineau gingiile roz si tari. Pentru obraji se foloseau diferite pudre si farduri pe baza de cinabru.

o Henna si khol

Femeile din antichitate aveau o stralucire deosebita a ochilor aplicand un bastonas inmuiat in khol direct pe pupila. Pentru a fi cat mai atragatoare si incitante, femeile isi colorau in rosu corai varful degetelor palmelor, degetelor de la picioare, calcaiele. Ele realizau aceasta cu ajutorul sucului de "kufra". Aceasta planta, cunoscuta sub numele de henna, era mult apreciata datorita florilor sale mici si delicate si a unui parfum deosebit. Florile aveau forma de stele si cresteau in buchete, avand un suc rosu-inchis, provenind din frunze si tulpina. Timp de secole, femeile din intregul Orient au purtat aceste flori in par, au strivit frunzele, le-au pulverizat si le-au amestecat cu cateshu (vopsea extrasa dintr-un copac indian) pentru obtinerea colorantului necesar. Chiar si in zilele noastre, henna este folosit de multe femei, in special pentru vopsirea parului.

o Grecia antica

La inceputuri in Grecia, in special la Atena si Sparta machiajul a fost un timp interzis, fiind rezervat numai curtezanelor.

o Roma antica

Romanii au utilizat pe larg arta machiajului. Ei se foloseau de amoniu pentru a-si innegri genele si pleoapele, de creta pentru a inalbi tenul si de ruj pentru obraji si buze. Mai mult, romanii foloseau inca pe atunci ceara de epilat pentru a indeparta parul nedorit si piatra ponce pentru a-si spala dintii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • introducere in istoria machiajului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 873 cuvinte
Nr caractere:
10 174 caractere
Marime:
15.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, istorie, culoare
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!