Influenta Crizei Mondiale asupra Diferitelor Tipuri de Piete

Extras din referat Cum descarc?

Pana la jumatatea anului 2008, tarile emergente, din zona Europei central si de rasarit, au ignorant cu desavarsire semnele de criza ce se faceau tot mai vizibile dinspre occidentul dezvoltat. In prezent, se fac, zilnic, predictii tot mai sumbre, despre criza acum perceputa atat de economie cat si societate. La inceput s-a crezut ca noul mileniu a adus cu sine o crestere economica sustinuta de o inflatie continuu descendenta. Aceasta impresie a insotit si sustinut cresterea fara precedent a consumului. Falsul surplus de lichiditate de pe pietele financiare internationale a generat orientarea spre investitii straine in economiile emergente, a determinat supraevaluarea monedelor nationale, continuarea diminuarii inflatiei si, automat, o accelerare bolnavicioasa a cresterii economice.
Unele realizari s-au vazut chiar si in plan social: veniturile salariatilor au crescut, pensiile au crescut, timpul liber s-a marit si el, generand un trai al momentului mai bun. Singura problema a fost ca ritmul de imbunatatire a traiului a fost mai mare decat cea mai ridicata crestere a PIB inregistrata in Europa si in lume. Acesta a ramas un fapt insesizabil pe termen scurt, a fost usor vizibil dar ignorat pe termen mediu si va fi foarte daunator pe termen lung. Reducerea cantitatii de bani care, cu timpul, au devenit mai scumpi si mai putini si au generat prin lipsa lor, criza de lichiditati, a fost un simptom al economiei bolnave. Aceasta a devenit vizibila doar dupa ce a marcat domenii legate de sfera consumului public si privat: industria auto, industria si piata imobiliara, industria si piata creditului (prin leasing).
Privit in complexitatea sa si in dinamica, procesul capata intelegere si sens, dar cu semn contrar: exporturile isi incetinesc cresterea in favoarea fluxului de capital care paraseste tara si care creste tot mai mult, slabind moneda nationala care se deterioreaza pe termen mediu, inflatia creste si ea, ducand la reducerea productiei si a veniturilor. Unele tari (Ungaria) au incercat jocul cu cresterea ratei de referinta a dobanzii pentru a-si apara moneda nationala si a tine inflatia sub control. Acest procedeu n-a ramas fara urmari pentru ca el creste riscul de depreciere a monedei nationale. Adevarata crestere economica, sanatoasa, nu se realizeaza prin cosmetizare, prin minuire cu dexteritatea jocului de carti, a unor instrumente financiar - monetariste ci doar prin productie reala si valoare efectiv adaugata si capitalizata. 
Aceste tipuri de decizii monetarist - financiare duc, cum este cazul Romaniei, la reducerea cresterii economice pana la recensiune (cresterea este doar pe hartie, fiind artificial umflata de toxinele financiare inca partial invizibile dar care macina dinspre interior si aduc sigur recensiunea, combinata sau sustinuta de cresterea somajului si a saraciei, ca fenomene sociale reale (ca in figura urmatoare).
Daca scapa de sub control, inflatia va ameninta nu doar cresterea economica ci si puterea de cumparare a populatiei.
Exista diferite scenarii care previzioneaza rata inflatiei:
o FMI a prevazut pentru state ca Ucraina sau Turcia o rata a inflatiei de peste 25% in 2009, 16% in Letonia si aproape 12% in Bulgaria.
o Analistii ai PNUD au aratat ca exista un mare risc ca nici Romania sa nu isi poata finanta deficitele sn anul 2009 si sa fie obligata la FMI pentru imprumuturi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Crizei Mondiale asupra Diferitelor Tipuri de Piete.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!