Garantarea Calitatii Produselor si Serviciilor in Corelatie cu Protectia Consumatorilor

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE:
In cadrul politicilor de protectie sociala promovate de orice stat, politica privind consumatorul trebuie sa fie considerata o componenta de sine statatoare, cu obiective, prioritati si instrumente proprii, bine integrata celorlalte politici ale statului.
Consumatorul, in calitatea sa de purtator al cererii de marfuri, joaca un rol important in mecanismul de piata, constituind, in acelasi timp, elementul de referinta al tuturor actiunilor intreprinse atat de producator, cat si de catre comerciant. Luand in considerare interesele si nevoile respectivilor consumatori, acestia sunt confruntati cu o serie de dezechilibre in raporturile de piata, dezechilibre ce-I afecteaza sub multiple aspecte - econimic, educational, siguranta sanatatii etc.
Ca latura importanta a protectiei sociale pe care trebuie sa o promoveze o societate democratica si ca o componenta de baza a programelor de protectie sociala, protectia consumatorilor reprezimta un ansamblu de dispozitii privind initiativa publica sau privata, destinat a asigura si a ameliora continuu respectarea intereselor consumaturilor.
Data fiind larghetea unei asemenea notiuni, protectia consumatorilor imbraca o serie intreaga de aspecte, omul de rand, cu calitatea sa de consumator si, indeosebi, in calitatea sa de cumparator, devenit agent de piata, confruntandu-se cu o multitudine de probleme legate de structura produselor destinate a-i asigura consumatorului, preturile la care isi poate procura diversele bunuri si servicii, calitatea acestora, sistemul de informare care asigura transparenta pietei, sistemul de comercializare a produselor si calitatea serviciilor comerciale etc.
Pornind de la principalele aspecte prin care sunt caracterizate relatiile dintre agentii economici, ce actioneaza intr-o economie de piata, se apreciaza ca problemele care pot forma obiectul unor programe de protectie a consumatorilor sunt extrem de diverse, ele putandu-se referi la multiple fenomene economice, sociale si chiar politice.
Data fiind natura problematica a consumului si, indeosebi, a posibilitatilor de gestiune ale acestuia, este de subliniat ca inscrierea unui asemenea obiectiv in programele de protectie a consumatorilor se refera, in special, la responsabilitatea statului, care trebuie sa asigure, prin politica sa sociala, conditii de realizare, atat pentru o crestere constanta a volumului fizic al consumului, cat si pentru o imbunatatire structurala a acestuia.
In conditiile mondializarii si globalizarii pietelor se pune un accent deosebit pe aspectul managerial al calitatii, pe identificarea surselor noncalitatii produselor si pe eliminarea sistematica a abaterilor de la calitate. Ca urmare, cresterea interdependentelor globale si regionale, intr-un cadru tehnic si juridic bine definit, genereaza numeroase provocari agentilor economici implicati in productia si comercializarea marfurilor alimentare si industriale.
Pornind de la complexitatea problemelor pe care le presupune un sistem eficient de aparare a drepturilor consumatorilor, organismele guvernamentale sau neguvernamentale cu atributiuni in domeniu, trebuie sa aiba in vedere in permananta o politica coerenta privind consumatorul.
Satisfactia consumatorului, ce poate fi definita prin distanta dintre oferta si asteptari, se va realiza numai atunci cand atat producatorul, cat si comerciantul, desfasoara o succesiune de activitati ce au in vedere, in principal, urmatoarele obiective: eficienta, calitatea, volumul, timpul, locul, achizitionarea, promptitudinea, precum si imaginea fabricantului si a vanzatorului in general, a produsului in special.
1. Preocupari pe plan national si international privind protectia consumatorilor - legislatie, organisme.
Pe teritoriul national au existat preocupari "de protectie a consumatorului" din cele mai vechi vremuri, statul fiind un factor determinant in reglementarea si controlul actelor si faptelor care daunau cetatenilor prin desfasurarea unor activitati de comert iar sanctiunile, dupa moda vremurilor, erau drastice.
Nicolae IORGA, in lucrarea sa ,,Opere Economice", arata preocuparea domnitorilor din Tarile Romane pentru reglementarea comertului si supravegherea lui pentru protectia "norodului de oameni prosti". "Precupetia" era strict reglementata la sfarsitul veacului al XVIII-lea, "matrapazlacul" oprit, "nartul**" se fixa prin intelegere cu breslele, "se opria luarea in buti, burii*** mari si in saci aruncati pe aici, pe acoalea, fiesunde a pucioasei, silitrei, rachiului, ierbii de pusca". Se dezinfectau pravaliile "unui mort de oftica" .
In veacurile al XVII-lea si al XVIII-lea, in Bucuresti "vel aga avea si sarcina de supraveghere a vanzarii marfurilor in dughene si piete si veghea asupra comerciantilor si negustorilor "care umblau cu masuri strambe" .
Sub domnia lui Nicolae-Voda Caragea, politia comunala controla "igiena publica si maturarea cosurilor", iar Mihail Sutu a dat un "pitac Agiei" prin care se fixeaza nartul carnii.
Sub Alexandru Moruzzi-Voda au fost pedepsiti "sapte macelari nesupusi care au provocat lipsa de carne, iar brutarul Cristache, care a vandut paine cu lipsa la cantar este batut la talpi, pus la trei raspantii si in mijlocul targului si apoi trimis la ocna"2.
Alexandru Mavrocordat se plimba incognito prin oras "cu falanga dupa el" pregatit sa bata la talpi pe macelarii si brutarii care vindeau "marfa proasta sau cu cumpene strambe". Tot el arunca pe ulite "care intregi de paine si de carne pentru pedepsirea negustorilor hapsani".
Regulamentele Organice mentioneaza ca "Departamentul Treburilor din Launtru" la ,,Sectiunea 1 Politie Generala" - "veghea la aprovizionarea cu cele trebuincioase traiului populatiei, controla si tinea evidenta stricta a preturilor produselor in special a fainii si a carnii, precum si a masurilor si greutatilor" .
Mai tarziu, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, preocupat de protectia cetatenilor fata de negustorii inraiti, continua traditia controlului incognito, iar "ocaua lui Cuza" a ramas in legenda.


Fisiere in arhiva (1):

  • Garantarea Calitatii Produselor si Serviciilor in Corelatie cu Protectia Consumatorilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!