Expertize si Evaluari Merceologice

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
CEREALELE sunt cele mai raspandite plante de pe glob, inclusiv in tara noastra. In grupa cerealelor intra plante din familia Poaceae (Gramineae) impartite in:
- cereale din climatul temperat, cu cerinte termice mai reduse, fructe alungite, prevazute cu sant ventral (longitudinal) si care, la germinare, emit 3-8 radacini embrionare (graul, secara, triticale, orzul si ovazul);
- cereale originale din climatul cald, cu cerinte termice ridicate, avand fructe fara santulet, de forme diferite, iar la germinare formeaza o radacina embrionara (orezul, porumbul, sorgul, meiul).
Cerealele au largi utilizari in hrana omului (ca aliment de baza sub forma de paine, paste fainoase) si a animalelor sau ca materie prima pentru diferite industrii. Sunt cele mai vechi plante luate in cultura din Bazinul mediteranean, Caucaz si Asia centrala, avand o vechime de circa zece mii de ani.
Boabele (fructele) acestor plante de camp sunt bogate in substante extractive neazotate (circa 2/3 din continutul lor) si alti compusi (proteine, grasimi, vitamine) (tabelul 1. si 2.).
Compozitia chimica a cerealelor are un rol determinant in aprecierea lor calitativa, deoarece de ea este legata valoarea alimentara a produselor finite. Dintre analizele chimice care stau la baza aprecierii calitatii sunt: determinarea umiditatii, proteina si calitatea acesteia, aciditatea si grasimea.
Proteina si calitatea acesteia constituie una din procedeele moderne de apreciere a calitatii cerealelor. Cu cat procentul de proteina este mai ridicat si cu cat prezenta aminoacizilor esentiali este mai accentuata, cu atat cereala este mai apreciata. Continutul de proteina este influentat de o serie de factori: specia, varietatea, solul ingrasamintele folosite, clima.
Aciditatea da indicii asupra starii de sanatate a cerealelor, asupra timpului de pastrare si a modului de conservare. Cerealele proaspat recoltate au aciditate foarte scazuta, aceasta creste pe masura invechirii lor.
Grasimea constituie un criteriu de apreciere in special pentru porumbul care urmeaza a fi degerminat.
Principalele componente % % Observatii
Apa 12-14 La nivelul umiditatii critice
Proteine - in proportie mai mare la periferia bobului (in pericarp), insa digestibilitatea creste spre interiorul bobului; albumine 4-5%; globuline 5-10%; caseina 85-90%; din totalul cazeinelor: 40-50% prolamine; 30-50% glutenine - prolaminele cerealelor (porumb). 8-25 - In proportie mai mare la periferia bobului (in pericarp), insa digestibilitatea creste spre interiorul bobului.
- Albumine 4-5%; globuline 5-10%; caseina 85-90%
- Din totalul caseinelor: 40-50% prolamine; 30-50% gluteine;
- Prolaminele cerealelor sunt: gliadina (grau, secara); hordeina (orz), avenina (ovaz); zeina (porumb)
Glucide - amidon cca. 90%; creste de la periferie spre centru; in embrion lipseste; dextrine si zaharuri cca.10% (in proportie mai mare in embrion) 70-55 - Amidon cca. 90%; creste de la periferie spre centru; in embrion lipseste
- Dextrine si zaharuri cca. 10% (in proportie mai mare in embrion)
Grasimi - procent mai ridicat in boabele de porumb; majoritatea depozitate in embrion (la porumb cca.35% in scutelum cca. 45%; compozitia grasimii: acizi grasi, glicerina, fitostearine si lecitine 1,5-2,0 - Procent mai ridicat in boabe de porumb;
- Majoritatea depozitate in embrion (la porumb cca. 35%, in scutelum cca. 45%)
- Compozitia grasimii: acizi grasi, glicerina, fitostearine si lecitine
Celuloza - majoritatea in boabele imbracate in pleve (orz, ovaz); boabele mici au un procent mai ridicat decat cele mari. 2,0-12 - Majoritatea in boabele imbracate in pleve (orz, ovaz);
- Boabele mici au un procent mai ridicat decat cele mari.
Cenusa 0,2-5,5 - in tarate 4,5-5,5%;
- in faina alba de grau: 0,2-0,3%; compusi: acid fosforic, oxizi de potasiu si de magneziu (principali); oxizi de Ca, Fe, Na
Receptia calitativa
Pentru a procesa si depozita cat mai economic masa de produse agricole este necesara o cunoastere exacta si cat mai profunda a situatiei lor. Aceasta se poate realize doar in urma procesului de receptie cantitativa si calitativa, care ne ofera informatiile necesare luarii deciziilor adecvate.
Receptia calitativa se face in urma rezultatelor analizelor de laborator, executate pe probele extrase din mijloacele de transport de catre personalul calificat al laboratorului de analiza. Analizele se executa in prezenta producatorului sau a delegatului producatorului. Probele se preleveaza de catre personal specializat, din cadrul unitatilor de depozitare, in general personalul laboratorului de analize de calitate.
Prima etapa la receptia calitativa a seminteor este curatarea probei. Proba reprezentativa obtinuta prin divizare se curata, pentru a determina cuantumul impuritatilor. Aceasta actiune are valente economice importante, deoarece plata se face nu la cantitatea totala de cereale receptionate, ci in functie de cuantumul de boabe fata de cel de impuritati. Curatatorul de cereale este, de asemenea, un aparat rapid, trecerea unei probe durand doar 30 de secunde. Aparatul poate fi utilizat pentru curatirea unei game foarte variate de cereale si de seminte de legume si oleaginoase. Un alt avantaj este si faptul ca utilizarea acestui aparat conduce la masuratori de umiditate mult mai precise. Accesorii ale acestui aparat sunt balanta electronica cu calcul in procente si imprimanta dedicata DATAPRINT ce face calculul in procente, tipareste analiza si are capacitatea de a transmite datele la un calculator central.
Pentru a putea intelege mai usor modul in care se executa receptia calitativa este necesara introducerea unor notiuni noi care descriu procesul de receptie calitativa. In acest sens urmatoarele informatii permit structurarea procesului de receptie calitativa dupa Muresan si colab. 1986 citati de DUDA si TIMAR (2007):


Fisiere in arhiva (1):

  • Expertize si Evaluari Merceologice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!