Evolutia Comertului Romenesc

Cuprins referat Cum descarc?

o Evolutia volumului valoric al comertului exterior si a soldului balantei comerciale 
o Dinamismul comertului exterior al Romaniei, comparativ cu dezvoltarea economiei sale
o Locul comertului exterior al Romaniei in comertul mondial cu bunuri (marfuri)
o Evolutia structurii fizice a exportului si importului Romaniei :
Evolutia structurii fizice a exportului
Evolutia structurii fizice a importului
o Orientarea geografica a comertului exterior al Romaniei


Extras din referat Cum descarc?

O privire de ansamblu asupra situatiei Romaniei la inceputul celei de a doua jumatati a secolului al XX-lea ne conduce la constatarea ca tara noastra se caracteriza printr-un nivel scazut de dezvoltare. Acesta rezulta, pe de o parte, din ramanerea in urma economica, avand in vedere caracterul predominant agrar al dezvoltarii societatii romanesti din prima jumatate a secolului al XX-lea, cu toti pasii inainte de loc neglijabili facuti in industrie in anii interbelici. Pe de alta parte, aceasta stare era datorata distrugerilor suferite de Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial, multiplicate de sumele importante platite de ea sub forma de datorii de razboi, deoarece nu i s-a recunoscut calitatea de beligerant, desi, prin participarea umana, materiala si pierderile suferite, tara noastra s-a situat pe locul 4 in randul natiunilor aliate.
1. Evolutia volumului valoric al comertului exterior si a soldului balantei comerciale
Analizand pe o perioada de 40 de ani evolutia volumului valoric al comertului exterior al Romaniei, rezulta ca in anul 1989, fata de anul 1950, exportul FOB a crescut de 49,47 ori, in timp ce importul FOB s-a majorat de 34,72 ori. Aceasta demonstreaza, la o prima constatare, faptul ca, in perioada 1950- 1989, s-a valorificat mai bine potentialul de export al Romaniei.
In primul rand, daca evidentiem modul in care s-au dezvoltat exportul si importul Romaniei, in perioade decenale, rezultate din gruparea datelor, reiese ca timp de 3 decenii, in anii `50, `60 si `70, ritmul exportului si importului a fost aproximativ acelasi. In schimb, in anii 80, exportul a devansat sensibil importul (amintim perioada fortarii exportului pentru plata datoriei externe si a intensificarii substituirii importurilor de masini si utilaje), pentru ca, in anii `90, fenomenul sa se inverseze, respectiv importul Romaniei a devansat exportul (consecinta a scaderii drastice a productiei indeosebi industriale, concomitent cu liberalizarea la cel mai inalt grad a importului).
In al doilea rand, prezinta un deosebit interes studierea evolutiei soldului balantei comerciale a Romaniei, care, timp de 25 de ani, incepand cu anul 1950 si pana in anul 1974, a inregistrat, in general, solduri negative de cateva sute de milioane de dolari, la serii de cate 5 ani, singura exceptie facand-o perioada intre 1975-1979, cand importurile au devansat exporturile, intr-un cincinal, cu 2 miliarde dolari (anexa1.).
In al treilea rand, din calcularea gradului de acoperire a importului cu export, putem desprinde concluzia ca, timp de 30 de ani, respectiv din 1950 pana in 1979, acest grad a oscilat in jurul a 90%. in timp ce, in anii `80, el a atins cote pozitive - intre 111,3-127,9%, dimpotriva, in anii `90, a inregistrat o tendinta inversa, situandu-se intre 77,2-78,5%, ceea ce reflecta o acuta scadere a potentialului de export al Romaniei. 
2. Dinamismul comertului exterior al Romaniei, comparativ cu dezvoltarea economiei sale
Activitatea de comert reprezinta o componenta esentiala a complexului economic national, exercitand o influenta determinanta asupra dezvoltarii si modernizarii productiei si serviciilor, precum si asupra cresterii eficientei economice generale. Conditiile in care au loc schimburile comerciale si trasaturile ce caracterizeaza dezvoltarea economiei mondiale contemporane ofera dovezi incontestabile ale faptului ca nici o tara, indiferent de gradul ei de dezvoltare si dotare cu resurse materiale, financiare si umane, nu poate sa asigure o dezvoltare moderna a economiei sale nationale fara o participare sustinuta la circuitul mondial.
Una din particularitatile de baza ale comertului exterior al Romaniei, in perioada 1950-1989, a reprezentat-o dinamica sustinuta inregistrata de acesta. Din tabelul nr. 1 rezulta ca ritmul de crestere a volumului comertului exterior, in aceasta perioada, a depasit toti ceilalti principali indicatori ai economiei nationale, cu exceptia celui al productiei industriale.
Dinamica principalilor indicatori ai dezvoltarii economiei Romaniei
Sursa: Anuarul Statistic al Romaniei, 1990, p. 235-239, 608-611.
Semnificativ este faptul ca, intr-o perioada de 20 de ani, din cei 40 de ani analizati, respectiv intre anii 1970-1989, cresterea volumului comertului exterior a devansat si cresterea productiei industriale. in acest fel, activitatea de comert exterior, indeosebi exportul, a devenit motorul cresterii economice a Romaniei. Interesant de observat este si aspectul ca dezvoltarea cea mai sustinuta a reprezentat-o, in perioada mentionata, comertul cu tarile capitaliste dezvoltate si tarile in curs de dezvoltare, cu care decontarile se efectuau in devize convertibile (DC), al carui ritm de crestere l-a depasit pe cel al schimburilor in relatia cliring tari socialiste (CTS).


Fisiere in arhiva (2):

  • Evolutia Comertului Romenesc.doc
  • Evolutia Comertului Romenesc.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!