Elementele Contractului de Societate

Extras din referat Cum descarc?

Actul constitutiv al societatii comerciale este contractul de societate si/sau statutul, incheiate de asociati in scopul constituirii unei societati comerciale.
Prin contractul de societate doua sau mai multe persoane se obliga reciproc sa coopereze pentru desfasurarea unei activitati si sa contribuie la aceasta prin aporturi banesti, in bunuri, in cunostinte specifice sau prestatii, cu scopul de a impartii beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta. 
Contractul de societatea ca act constitutiv cuprinde anumite clauze care reglementeaza relatia dintre asociati, drepturile si obligatiile lor. Contractul de societate este fundamentul pe baza caruia se constituie orice societate comerciala, indiferent de forma ei juridica si este supus dispozitiilor Legii nr.31/1990 privind societatile si, in subsidiar dispozitiilor Codului Civil.
Clauzele contractuale materializeaza vointa asociatilor privind constituirea societatii. Acest fapt este atestat prin semnarea contractului de catre toti asociatii care participa la incheierea contractului sau, in caz de subscriptie publica, de catre fondatori. 
Partile nu pot insa deroga de la dispozitiile legale prin care se reglementeaza cuprinsul actului constitutiv decat atunci cand legea permite acest lucru. Astfel, art. 15 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 arata ca aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate. Prin urmare, nu se permite nici o derogare. In schimb, art. 15 alin. 2 arata ca aporturile in natura sunt admise la toate formele de societate. Aceasta inseamna ca partile pot stabili ele insele in contract daca se admit sau nu aporturile in natura.
Varietatea clauzelor
Clauzele pot fi comune tuturor societatilor comerciale sau numai pentru o anumita forma de societate. Clauzele pot fi obligatorii sau facultative.
Clauzele comune, obligatorii se refera la urmatoarele aspecte: identificarea partilor; individualizarea viitoarei societati, caracteristicile societatii, conducerea si gestiunea, drepturile si obligatiile asociatilor. 
1.Clauze privind identificarea partilor contractante. 
In cazul persoanelor fizice in contract se mentioneaza: numele, prenumele si domiciliul, locul si data nasterii, cetatenia asociatilor. Pentru persoanele juridice in contract se mentioneaza denumirea societatii, sediul si nationalitatea, numarul de inregistrare in registrul comertului sau codul unic de inregistrare, potrivit legii nationale aplicabile.
Societatea va avea cel putin doi asociati, afara de cazul in care legea prevede altfel (societatea cu raspundere limitata cu un singur asociat sau societatea cu capital integral de stat).


Fisiere in arhiva (1):

  • Elementele Contractului de Societate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!