Electricitatea in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Daca aruncam o privire asupra utilizarilor energiei electrice vom constata ca aceasta a devenit un element indispensabil in dezvoltarea civilizatiei, iar pe plan mondial se prevede o crstere continua a ponderii ei in cadrul energiilor obtinute din energiile primare. Daca la nivelul anului 1980 din totalul energiei primare consumate, 20%a fost folosita pentru producerea energiei electrice, aceasta pondere va creste la 30-35% la nivelul anului 1990 si va atinge 40-45% in anul 2000 .Si aceasta in conditiile in care energia consumata in valori absolute de asemenea ,va creste.
Daca, totodata, vor creste ca volum si instalatiile de producere, transmisie, distributie si utilizare a energiei electrice ,ceea ce poate atrage dupa sine si cresterea gradului de poluare produs,cu implicatiile negative posibile asupra vietii.
Privitor la ,,viata" si ,,electricitate", la prima impresie acestea apar ca doau notiuni nuconfluente. Dar cand curiozitatea te indeaman sa spargi forma externa de prezentare sesizezi continuitatea si suprapunearea lor.
Multe popoare antice si-au format filozofii proprii asupra vieti, considerand ca prin organismul viu circula enegie, sub diverse forme de reprezentare si cu diverse functii, scopul final fiind acelasi - intretinerea vietii. 
Energia electrica a inceput sa fie produsa din ultimii trei decenii al secolului al XIX-lea in centrale termoelectrice si hidroelectrice.Din 1870 se fabricau in cateva tari diferite feluri de generatoare lectrice actiona te cu masini de aburi cu piston. Perfectionat prin adoptarea autoexcitatie, generatorul de curent continuu s-a impus si a fost folosit la inceput pentru a alimenta consumatori locali, dar numai pentru iluminat.Din 1877 au inceput sa se raspandeasca lampile cu arc.Iluminatul electric si-a gasit insa solutia practica numai dupa ce Edison a inventat lampa cu incandescenta care a fost produsa comercial in 1881. 
In Romania cercrile stiintifice erau la curent cu noua tehnica si erau preocupate de utilizarea energiei electrice.Pentru prima oara electricitatea a fost folosita in Romania in domeniul telecomunicatiilor, pe linia de telegraf care lega Bucurestiul de Giurgiu, inca din 1854 .Iluminatul electric a fost introdus in Romania in 1882, cand s-au construit cateva mici centrale pentru alimentarea palatului din Calea Victoriei, a palatului Cotroceni si a localului directiei generale a C.F.R.
Primele instalatii cu profil de centrale lectrice au fost puse in functiune: 
-Timisoara 1884 centrala termoelectrica ce alimenta cu generatoare cu curent continuu in serie, cea mai intinsa retea de iluminat public din Europa 
-Sinaia 1884 centrala mica hidroelectrica actionata de apa raului Peles , care alimenta castelul Peles si lumina drumul pana la gara 
-Bucuresti aug.1885 o centrala temoelectrica care alimenta cei doi mari consumatori ai orasului:Palatul Regal si Teatrul National .
Cu acestea se initia iluminatul electric exterior si interior si se experimentau cele doua sisteme folosite la acea epoca :curent constant(Brush ) si tensiune constanta(Edison) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Electricitatea in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!