Efectele integrării româniei în UE

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Romania a fost prima tara din Europa centrala si de est care a avut relatii oficiale cu 
Comunitatea Europeana . In ianuarie 1974 , o intelegere a inclus Romania in Sistemul Generalizat de Preferinte ale Comunitatii , dupa care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale . In 1980 , Romania a procedat la recunoasterea de facto a Comunitatii Economice Europene , prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte Romania - CEE concomitant , fiind semnat si Acordul asupra Produselor Industriale . 
Relatiile diplomatice ale Romaniei cu Uniunea Europeana , dateaza din 1990 , 
urmand ca in 1991 sa fie semnat un Acord de Comert si Cooperare . 
Acordul European a intrat in functiune in februarie 1995 . Prevederile comerciale au fost puse in aplicare incepand din 1993 printr-un " Acord Intermiar " . Romania a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995 , impreuna cu Declaratia de la Snagov , un document semnat de toate cele 14 partide politice importante ale Romaniei , in care acestea isi exprimau sprijin deplin pentru integrarea europeana . 
In iulie 1997 Comisia si-a publicat " Opinia asupra Solicitarii Romaniei " de a 
Deveni membra a UE . In anul urmator a fost intocmit un " Raport privind progresele Romaniei in Procesul de Aderare la UE " . In urma raportului , publicat in octombrie 1999 , Comisia a recomandat inceperea negocierilor de aderare cu Romaniei . Dupa decizia Consiliului European de la Helsky in decembrie 1999 negocierile de aderare au inceput la 15 februarie 2000 membru cu drepturi depline in 2007 . La aummit-ul de la Thessaloniki din 2004 s-a declarat ca UE sprijina acel obictiv . 
Romania a incheiat negocierile de aderare in cadrul summitu-lui UE de iarna de la 
Bruxelles din 17 decembrie 2004 . Tratatul de aderare a fost semnat pe 25 aprilie 2005 laAbatia Neumunster din Luxemburg , urmand ca cele doua tari ( Romania & Bulgaria ) sa adere la 1 ianuarie 2007 , cu exceptia cazului in care sunt raportate incalcari grave ale acordurilor stabilite , caz in care aderarea va fi amanita cu un an . 
Opinia publica 
In general , in Romania opinia publica este favorabila integrarii europene . Potrivit 
Eurobarometrului 64 , desfasurat in toamna anului 2005 , increderea romanilor in UE , desi inca cea mai mare intre statele member sau in curs de aderare , este tot mai apropiata de cea a altor state member : 64% fata de 62% in Portugalia si Grecia . 
Statutul Romaniei in Uniune
Dupa semnarea tratatului de aderare la 25 aprilie 2005 , Romania a devenit un stat in curs de aderare , obtinand statutul de observatory active la nivelul tuturor institutiilor comunitare , fiind necesara asigurarea prezentei reprezentatiilor romani la nivelul institutiilor europene si al grupurilor de lucru ale acestora . 
Statutul de observator activ permite Romaniei sa isi exprime punctul de vedere , fara drept de vot , in procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar , putand astfel influenta aceste decizii si promovandu-si interesele nationale . 
Romania participa ca observatory active in urmatoarele institutii ale UE :
- Parlamentul European
- Consiliul European
- Consiliul UE 
- Comitetul Reprezentantilor Permanenti
- Grupurile de lucru ale Consiliului
- Comitetele si grupurile de lucru ale Comisiei Europene 
- Comitetul Regiunilor si Consiliul Economic si Social
Dupa aderare Romania va trece de la statutul de observator activ la cel de membru cu drepturi depline . Romania va deveni a- 7- a cea mai mare tara din UE , in termini de populatie . Tara va desemna 35 de deputati pentru Parlamentul European , dar numarul acestora va scadea , printr-o reorganizare a locurilor din Parlament , stipulate in tratatul de la Nisa . Limba romana va deveni una dintre limbile oficiale ale UE urmand ca fiecare cetatean al UE sa poata adresa institutiilor aceasta limba .


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Integrarii Romaniei in UE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!