Economia Comerțului Intern și Internațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

22 DE ANI DE LA CADEREA REGIMULUI COMUNIST

Acum 22 de ani, pe 22 decembrie 1989, regimul comunist cadea in Romania. Nicolae Ceausescu si sotia sa paraseau conducerea tarii, scapand din fata maselor dezlantuite cu ajutorul unui elicopter care a decolat de pe acoperisul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, inconjurat de sute de mii de manifestanti. Cele peste patru decenii de teroare comunista se incheiau cu fuga dictatorului, care avea sa fie prins, cateva ore mai tarziu, si executat, dupa trei zile, la finalul unui proces sumar.

Desi revolta romanilor incepuse pe 16 decembrie, iar pe 21 decembrie romanii il infruntasera pentru prima oara in direct pe Ceausescu, ziua de 22 decembrie 1989 ramane data care a intrat in istorie drept ziua Revolutiei romane din 1989.

Dupa o noapte in care nimeni nu a dormit, Romania s-a trezit in zorii acelei zile de 22 decembrie cu un aer al libertatii dupa care tanjea de aproape 45 de ani. Inca de la primele ore ale zilei, strazile din Bucuresti, si din multe alte orase importante ale tarii, s-au umplut de oameni care strigau, in cor, "Jos Ceausescu!", "Jos comunismul", "Victorie!", "Am invins!" si "Libertate!".

In Capitala, armata a fraternizat cu revolutionarii, care au ocupat institutiile statului, abandonate de nomenclatura dupa fuga lui Ceausescu. Sediul Televiziunii Romane este unul dintre principalele obiective, de aici fiind imprastiata catre toata tara vestea ca dictatura comunista a cazut.

Cu toate acestea, luptele de strada au continuat in zilele urmatoare, persoane necunoscute, denumite generic ,,teroristi", tragand asupra populatiei de pe acoperisurile cladirilor sau din ascunzatori misterioase. In ciuda victimelor concrete si a mortilor care au ramas in urma atacurilor armate din 22 si 23 decembrie, nimeni nu i-a depistat nici atunci, nici mai tarziu pe autorii acelor crime.

Luptele au incetat dupa anuntul executiei cuplului Ceausescu. Capturati de armata, langa Targoviste, la numai cateva ore dupa ce au fugit cu elicopterul de pe acoperisul CC, Nicolae si Elena Ceausescu au fost judecati sumar si condamnati la moarte, pentru acuzatia genocid, fiind executati in aceeasi zi.

Legea privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului si a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului in Romania.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a initiat, inca din primavara anului 2010, proiectul de Lege privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului si a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului in Romania, care isi propune sa omagieze victimele fascismului si comunismului, ca regimuri totalitare, in baza declaratiilor si recomandarilor unor foruri internationale si, in particular, sa omagieze victimele regimului comunist in Romania, prin asumarea de catre statul roman a obligatiei morale de a consacra doua zile comemorative: 23 august si 21 decembrie. Proiectul legislativ a fost adoptat de Parlamentul Romaniei, devenind Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011. Aceasta lege asigura coerenta unei politici de memorie la nivelul statului roman, oferindu-se posibilitatea constituirii unei pedagogii destinate sa educe tinerele generatii in spiritul respectului profund fata de toate victimele regimurilor totalitare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Comertului Intern si International.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
1 922 cuvinte
Nr caractere:
10 270 caractere
Marime:
705.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!