Diagrama Ishikawa și utilizarea sa în managementul calității

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
This paper regards Ishikawa Diagram, diagram that shows the causes of a certain event. Common uses of the Ishikawa diagram are product design and quality defect prevention, to identify potential factors causing an overall effect. The first part presents some basic knowledge about Fishbone Diagram, including applicability and defining of the concept. The next part is a detailed description of the steps that Ishikawa diagram involves, begining with identifying the problem and ending with the decisions. 
Cuvinte - cheie
Diagrama cauza-efect, diagrama os de peste, brainstorming, cauza de baza, cauze secundare
Introducere 
Managementul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor conducerii unei organizatii, care determina in domeniul calitatii, obiectivele si responsabilitatile pe care le stabileste in cadrul sistemului calitatii, prin mijloace precum planificarea, controlul, asigurarea si imbunatatirea calitatii. Sistemul calitatii reprezinta structura organizatorica, responsabilitatile, procedurile, procesele si resursele pentru implementarea conducerii calitatii, tinand cont de tipul specific de afaceri al organizatiei si de conformitatea acestor elemente cu normele internationale.
Rezolvarea problemelor aparute in activitatea unei echipe este deseori o provocare, mai ales daca opiniile membrilor sunt diferite privind cauza reala a problemei - diferite si totusi identificate corect. Una din metodele de analiza a problemelor complexe care par a avea mai multe cauze interdependente este diagrama Ishikawa.
Definitie si aplicabilitate
Diagrama Ishikawa este un instrument grafic folosit pentru a explora si prezenta pareri in legatura cu cauzele de variatie a unui proces. Mai poarta denumirea de diagrama cauza-efect sau diagrama "os de peste" intrucat seamana cu scheletul unui peste. Se realizeaza in grup, prin procesul de brainstorming si este utilizata pentru identificarea cauzelor de baza ale unor probleme. Aceasta functie explica de ce instrumentul de fata este cunoscut si sub denumirea de diagrama cauza-efect. Intr-o diagrama tipica de acest fel, problema ce trebuie rezolvata este notata in ,,capul" pestelui, apoi sunt insirate cauzele, de-a lungul ,,oaselor" si impartite pe categorii. Cauzele suplimentare pot fi adaugate pe noi ramificatii.
Diagrama cauza efect are ca scop identificarea principalelor cauze care contribuie la existenta unei probleme identificate. Aceste cauze sunt apoi analizate pentru a fi indepartate. 
Figura 1. Schema de construire a diagramei Ishikawa
Utilizarea diagramei ,,os de peste" este necesara atunci cand se doreste indreptarea atentiei catre o problema anume prin infatisarea grafica a diferitelor teorii despre cauzele care ar putea sta la baza unei probleme. De asemenea, diagrama se mai utilizeaza pentru investigarea rezultatelor asteptate ale unei actiuni, evidentierea relatiilor dintre diferitele cauze ale unui anumit fenomen, ca procedeu de inregistrare a ideilor.
Elaborarea Diagramei Ishikawa
Pentru construirea diagramei se parcurg mai multe etape:
1. Identificarea problemei (efectului) ale carei cauze vor fi analizate 
- trebuie formulata in termeni clari 
- trebuie agreata de toti membrii grupului 
2. Problema devine ,,capul pestelui"
- se deseneaza coloana vertebrala
3. Stabilirea cauzelor principale ale problemei
- prin brainstorming (tehnica de creativitate in grup, menita sa genereze un numar mare de idei, pentru solutionarea unei probleme.)
In domeniul productiei sunt, de regula, delimitate urmatoarele categorii de cauze (cele ,,5M"):
mana de lucru, metodele, mediul, masinile, materialele.
Se recomanda ca aceasta sistematizare a cauzelor sa nu fie preluata automat, in orice situatie. Trebuie definite categoriile de cauze cele mai potrivite pentru problema analizata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagrama Ishikawa si Utilizarea sa in Managementul Calitatii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!