Cromatica in Magazin

Extras din referat Cum descarc?

Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, cromatica se refera la arta de a prepara si intrebuinta culorile. Iar notiunea de culoare se refera simultan la doua fenomene: senzatia subiectiva de culoare si posibilitatea unui corp de a parea colorat. De fapt, culoarea apartine experientei uzuale, ea nefiind caracteristica intrinseca a unui obiect, este o realitate subiectiva generata de interactiunea a trei factori: ochiul, lumina si suprafata obiectului, in lipsa unuia dintre acestia senzatia neproducandu-se.
Deci, culoarea este o caracteristica a luminii, masurabila in functie de intensitatea energiei radiante si de lungimea de unda. Asadar lumina si culoarea sunt principalele elemente prin intermediul carora aparatul senzorial percepe semnalele emise din mediul inconjurator. Lumina este in acelasi timp si conditie fundamentala a existentei culorii. Iar din punct de vedere psihologic lumina si culoarea reprezinta elemente fundamentale ale experientei umane.
Lumina
Pentru om, lumina este conditia celor mai multe din activitati. Ea este corespondentul vizual al caldurii si ajuta ochiul sa perceapa "ciclul de viata" al orelor si anotimpurilor. Lumina este in acelasi timp un element dinamic care se descompune descompune printr-o prisma de cristal, in cele sapte culori ale curcubeului.
Ea creeaza senzatia de spatiu, evidentiind volumele, iar partile luminoase si umbrele dezvaluie formele. Fara lumina ochii nu pot percepe nici forma, nici spatiul, nici culorile, nici miscarea. Fara ea nu exista perceptie vizuala. Numai prin lumina si prin cele sapte culori ale sale, formele spatiale sunt puse in valoare.
Pentru simturile umane, perceptia in cel mai inalt grad are loc cand nu este nici prea multa lumina, nici prea intuneric. In acelasi timp obiectele sunt percepute diferit in functie de natura sursei artificiale. 
Luminatul incandescent exalta rosurile si portocaliurile, dar slabeste albastrurile. Luminatul fluorescent se apropie, teoretic, de lumina alba, dar in comparatie cu lumina de zi, el este mult prea slab. Luminatul ambientului depinde de felul cum cad, se reflecta sau se transmit razele luminoase. 
Cercetarile asupra relatiilor dintre lumina si suprafetele luminate au impus stabilirea unor factori specifici. Astfel lumina poate fi directa sau indirecta. 
o Lumina directa provine de la o sursa naturala sau artificiala, si cade pe un obiect, realizand iluminarea directa a acestuia. 
o Lumina indirecta este primita de un obiect, prin reflexie sau prin difuziunea luminii directe. Luminile reflectate de atmosfera sau difazate de sol, fac parte din aceasta categorie.
Perceptia vizuala poate fi perturbata nu numai de lumina slaba sau prea putemica, ci si de marile deosebiri de lumina dintre spatiile de lucru si cele de circulatie. Pentru a se evita aceste fenomene, numite stralucire disconfortanta, trebuie sa se tina seama de anumiti factori: adaptarea ochiului depinde de media stralucirii zonei sarcinii vizuale; efectul stralucirii este cu atat mai mare cu cat creste suprafata de proiectie a sursei luminoase in campul privirii; disconfortul descreste pe masura ce se mareste unghiul vizual dintre sursa luminoasa si obiectul care este privit. Fenomenul cel mai nociv este totusi stralucirea orbitoare, datorat unei prea mari cantitati de lumina care patrunde in ochi, direct sau prin reflexie. 
Lumina exterioara lumineaza obiectele direct, iar reflexele ei se difuzeaza in asa fel incit umbrele obiectelor ramin accentuate pana in cele mai mici gradatii. Dimpotriva, lumina interioara lumineaza obiectele, care-i raspund luminind, pentru ca reflexele se incruciseaza intr-un spatiu inchis unde predomina penumbra, astfel incit umbrele obiectelor se atenueaza.
Iluminatul indirect isi are originea in necesitatea de a disimula sursele de lumina care jenau ochii, pentru ca, de obicei, acestea erau rau plasate; dar acum, cand s-a atins cealalta extrema, iluminatul, desi indirect, atunci cand e neinspirat, in loc sa lumineze, orbeste. Fiind difuz, el face sa dispara sufletul obiectelor, intrucit ignora faptul ca, in natura deopotriva, lumina, desi difuza, are totusi o sursa: soarele. Si este de preferat sa se combine anumite surse de iluminat vizibil cu iluminatul indirect. Instinctiv, omul cauta intotdeauna sursa de lumina, asa cum in lumina difuza a zilei cauta soarele, pentru ca sursa face undele luminoase sa vibreze, iar omul se orienteaza spontan dupa ea, chiar in spatiile inchise. 
Culoarea
Culoarea reprezinta unul din elementele fundamentale ale existentei umane. Ea este prezenta in viata si activitatea noastra, punandu-si amprenta pe tot ce ne inconjoara: de la culorile din interiorul locuintei, la cele din exteriorul ei (cladiri, strazi, magazine etc.). 
De modul cum aceasta ne influenteaza sufleteste, aducandu-ne raceala sau caldura, bucurie sau tristete, liniste sau agitatie, depinde intr-o foarte mare masura linistea noastra interioara si gama trairilor afective. Pentru toate acestea culoarea a fost intotdeauna utilizata si studiata. Culoarea este in acelasi timp unul din factorii fundamentali ai dezvoltarii capacitatii creatoare a omului.
Din marea gama a radiatiilor electromagnetice (de la razele cosmice la cele de radio-emisie) ochiul percepe doar lumina (un sector cuprins intre razele ultraviolete avand unde scurte si cele infrarosii cu unde lungi).
Perceptia culorilor a fost si este explicata, utilizand principiile de optica si neuro-fiziologie. Intensitatea luminoasa joaca de asemenea un rol important in mecanismul perceptiei cromatice, deoarece de la un anumit grad crescut de luminescenta, ochiul percepe defectuos schimbarile cromatice.
Cel mai remarcabil proces al perceptiei culorilor are insa loc la nivelul retinei. Conform teoriei tricromatice emisa de Thomas Young, conurile sunt de trei tipuri: unele sensibile la albastru, altele la verde si altele la rosu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cromatica in Magazin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!