Comerțul Turciei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.1 Introducere-

Republica Turcia , este o tara intinsa pe doua continente. 97% din suprafata tarii se afla in Asia (Anatolia) si 3% Europa (peninsula Balcanica).Turcia este o republica democratica, laica, constitutionala al carei sistem politic a fost stabilit in 1923. Turcia este un stat membru al ONU , NATO , OSCE , OECD , OIC si al Consiliului Europei. In octombrie 2005 Uniunea Europeana a deschis negocierile de aderare cu Ankara.

Asezarea Turciei la intersectia Europei cu Asia o face o tara de o importanta geostrategica importanta. Etnic turcii formeaza majoritatea populatiei cu o minoritate importanta de Kurzi. Religia predominanta in Turcia este Islamul, si limba oficiala a tarii este turca.

Turcia este o republica democrata, seculara, unitara, constitutionala, cu o mostenire cultural si istorica veche. Turcia a devenit tot mai mult integrata prin apartenenta vestica in organizatii ca Consiliul Europei, NATO, OECD, OSCE si economiile majore G-20. Turcia a inceput negocierile complete cu UE in 2005, a fost un membru asociat al Comunitatii Economice Europeene inca din anul 1963 si au atins acordul uniunii vamale in 1995. Turcia de asemenea a promovat relatiile culturale, politice, economice si industriale cu lumea de Est, particular cu Orientul Mijlociu si cu statele turcice ale Asiei Centrale, prin apartenenta in organizatii ca Islamic Conference and Economic Cooperation Organization. Avand in vedere locatia strategica, economia mare si armata, Turcia este clasificata ca o putere regionala de oamenii de stiinta politici si economisti mondiali.

-1.2 Relatiile cu exteriorul-

In linie cu orientarea la traditiile vestice, relatiile cu Europa au fost intotdeauna partea centrala a politicii straine a Turciei. Turcia a devenit membru fondator al Consiliului Europei in 1949, aplicand pentru asocierea ca membru in EEC (predecesor al UE) in 1959 si a devenit membru asociat in 1963. Dupa decenii de negocieri politice, Turcia aplica pentru statutul de membru deplin al EEC in 1987, a devenit un membru asociat al UE de vest in 1992 atingand acordul Uniunii Vamale cu EU in 1995 si a inceput oficial negocierile formale de aderare cu UE inca din 30 octombrie 2005. Procesul de aderare va avea probabil cateva decenii, pentru ca persista dezacordurile politice si culturale dintre UE si Turcia.

Un alt aspect definitor al relatiilor straine ale Turciei au fost legaturile sale cu SUA. Bazat pe amenintarile comune reprezentate de Uniunea Sovietica, Turcia s-a alaturat la NATO in 1952, asigurandu-si stranse relatii bilaterale cu Washington pe tot razboiul Rece. In mediul de dupa razboiul Rece, importanta geostrategica a Turciei s-a reorientat in apropierea Orientului Mijlociu, Cucaz si Balcani.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul Turciei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
922 cuvinte
Nr caractere:
6 002 caractere
Marime:
95.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, turcia
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!