Comerțul mondial cu cafea

Extras din referat Cum descarc?

Cafeaua este cel mai popular stimulent din lume: 4 din 5 americani o beau, consumind mai mult de 400 milioane de cesti pe zi. Consumul in tarile scandinave este mai mare de 12kg (26lb) per capita. Cu peste 25 milioane de oameni angajati in industria cafelei, cafeaua se afla pe locul doi in comertul mondial, imediat dupa petrol.
Cafeaua este fructul copacului din genul Coffea, recolta unui arbore fiind de aproximativ 1kg (2lb) de cafea pe an. Sunt mai mult de 25 de specii de cafea, cele trei tipuri comerciale principale fiind Robusta, Liberia si Arabica, ultima reprezentand 70% din totalul productiei. Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva in scopuri indrustiale urmatoarele patru tipuri de cafea: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype.
Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.
Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.
Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa.La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Incepand cu anul 1000 e.n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafeaua in chip de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.
Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa". De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.
Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemeni, multi dintre negustorii europeni au inceput sa bea cafea in calatoriile lor si au adus acest obicei in Europa.
Pe la mijlocul secolului 17, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Cafeaua a ajuns in America Latina cateva decenii mai tarziu cand francezii au adus o planta de cafea in Martinica. La jumatatea secolului 19, o boala rara a plantelor s-a raspandit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.
Productia, consumul si comertul international de cafea
Productia mondiala de cafea verde cruda este evaluata la peste 5 mil. t anual, la realizarea acesteia concurand numeroase tari, situate intre 22 si 24? latitudine nordica si sudica (de o parte si de alta a ecuatorului), din continentele America Centrala si de Sud, Africa si Asia. Intre cele doua state americane, locul de frunte il ocupa America de Sud, unde culturile cele mai extinse se gasesc in Brazilia si pe coasta insorita a Oceanului Pacific (Columbia, Venezuela, Ecuador si Peru). In America Centrala, suprafetele cele mai mari pe care se cultiva arborele de cafea se gasesc in Mexic, la care se adauga si culturile din Cuba, Guatemala, Honduras si alte state.
In continentul african, culturile de cafea (cele mai extinse) apartin statelor Congo, Angola, Nigeria, Etiopia, Tanzania si Madagascar, iar in Asia, cel mai mare producator de cafea este India, dupa care ur!meaza Indonezia si Noua Guinee. Cele mai mari cantitati de cafea sunt vandute pe piata mondiala in conditia de vanzare FOB (free on board, in traducere: la bordul vasului in portul de imbarcare al tarii de origine) sau CIF (cost, insurance and freight - costul, asigurarea si transportul pana la portul de destinatie). Orasul New York reprezinta, de foarte mult timp, principala piata comerciala de cafea. Rezerve importante de cafea sunt insa depozitate si in porturile europene Anvers, Rotterdam, Amsterdam, Hamburg si Londra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial cu Cafea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!