Comertul Mondial

Extras din referat Cum descarc?

Economia mondiala a fost rezultatul unui indelungat proces istoric al dezvoltarii schimbului de activitati, de la nivel microeconomic, la nivel macroeconomic si apoi la scara internationala, regionala si universala, pe baza adincirii diviziunii muncii. Desi schimburi economice intre diferite zone ale globului au existat inca din cele mai vechi timpuri, nici la inceputul epocii moderne si cu atat mai putin in antichitate si evul mediu, nu se putea vorbi de o economie mondiala in sensul pe care il dam astazi acestui concept.
Conceptul de economie mondiala desemneaza o realitate obiectiva a lumii contemporane, reprezentata prin ansamblul economiilor nationale si a altor entitati economiceprivite an complexitatea legaturilor si interdependentelor dintre ele.
Sistemul pe care il numim economie mondiala a aparut initial ca economie europeana si s-a nascut spre sfirsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea. era un sistem mondial, nu pentru ca cuprindea intreaga lume, ci pentru ca era mai larg decat oricare entitate politica juridic definita (Immanuel Wallerstein  Sistemul mondial modern).
Procesul de formare a economiei mondiale s-a desfasurat de-a lungul mai multor secole si a cuprins mai multe etape de evolutie. O prima etapa o reprezinta etapa in care sa-u creat premisele economiei internationale. Aceasta etapa dureaza pana spre sfarsitul secolului al XVI-lea, aici economia avea un caracter inchis, scopul urmarit fiind autoconsumul. Prin extinderea sferei spatiale a schimbului de marfuri, secolul XVI este considerat secolul aparitiei pietei mondiale. A doua etapa, etapa formarii economiei internationale s-a desfasurat pe parcursul secolelor XVII- XIX si a coincis cu procesul de atragere in circuitul economic mondial si a celorlalte zone ale globului. In aceasta perioada a avut loc revolutia industriala bazata pe marea productie masinista, care a avut drept principal rezultat, saltul la nivelul mondo  economic, dezvoltarea pietei interne. Etapa formarii si dezvoltarii economiei mondiale a fost cea de-a treia etapa an acest proces de formare a economiei mondiale. S-a conturat inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea si anceputul secolului al XX-lea, cand practic structurile de baza ale economiei mondiale erau in linii generale create. Transformarea economiei internationale in economie mondiala a fost in primul rand rezultatul unor mari descoperiri, investitii si creatii tehnice care sa-u rispandit repede in Europa si America de Nord. 
Procesul de mondializare a sistemului economiei internationale a detrminat schimbarea modului de percepere a realitatilor lumii contemporane, optica economiei internationale a facut treptat loc opticii sistemice a economiei mondiale, care s-a impus in literatura economica a ultimilor decenii. Drept urmare, economia mondiala de astazi nu mai este o simpla suma de economii si piete nationale puse in contact. Ea reprezinta un sistem global, universal si unitar prin interdependentele dintre subsistemele componente, dar extrem de eterogen si contradictoriu prin structura sa.
Fenomenul studiat fiind complex si in continua schimbare, in literatura economica, nu exista in prezent unanimitate in ce priveste definirea sa.
Potrivit conceptului de dezvoltare durabila a societatii, comertul are o importanta strategica pentru dezvoltarea echilibrata si viabila a sistemelor economice si sociale din orice tara. Respectivul comert este un sector de activitate precisa, cu un ridicat grad de complexitate, structurat pe domenii interioare multiple, in cadrul carora roluri importante revin distributiei cu amanuntul, depozitarii marfurilor si aprovizionarii cu ridicata, precum si activitatilor de import-export. Intr-o asemenea acceptiune, comertul reprezinta una dintre cele mai importante laturi ale economiei moderne, devenind elementul principal al economiei de piata, indiferent de forma acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!