Comerțul internațional al Finlandei

Extras din referat

Finlanda are o economie industriala avansata: industriile metalurgica, constructoare de masini si electronica creeaza 50% din veniturile obtinute prin export, iar industria forestiera 30%. Se spune ca Finlanda este cea mai ,,concreta" tara din lume, fiindca, in raport cu numarul de locuitori, nici o alta tara din nu are atat de multe telefoane mobile sau conexiuni de internet. 
Din suprafata de 338.000 km2 a tarii, trei sferturi este acoperita de paduri. O alta caracteristica extraordinara a peisajului finlandez o constituie cele 190.000 de lacuri si, aproximativ, tot atat de multe insule. Arhipelagul principal si Insulele Aland (provincie autonoma) sunt situate in partea de sud-vest a tarii, in timp ce principala regiune lacustra, avand in centru lacul Saimaa, se afla in partea de est a Finlandei. Conform aprecierilor ,,Institutului de Cercetare a Economiei din Finlanda" (ETLA), cresterea PIB va atinge, in Finlanda, in anul 2006 nivelul 4,6%.Cresterea pretului la petrol, a evaluarii monedei europene (euro) fata de dolarul american, importul masiv de surse energetice (pe primul loc se situaza importurile din Federatia Rusa) si materii prime si, respectiv, dependenta economiei finlandeze de eficenta exportului, va actiona, in mod direct asupra ritmului cresterii economice a Finlandei.Pentru 2006 se estimeaza o crestere a volumului exportului finlandez de peste 10%, a investitiilor cu aproximativ 6% si a consumului privat cu mai mult de 3% (datele finale nu au fost date publicitatii).In conformitate cu datele Oficiului Central al Vamii din Finlanda (National Board of Customs), valoarea exportului finlandez a crescut in prima parte a anului 2006 cu aproape 20% fata de aceasi perioada a anului precedent. Numai in mica masura se explica cresterea volumului exportului finlandez pe seama reluarii exporturilor din industria prelucrarii lemnului si hartiei (in cursul anului 2005 aceasta industire a fost oprit, in repetate randuri, din cauza grevelor pe perioade lungi de timp), cresterea rapida fiind pusa, in special , pe exporturile masive de produse industriale (echipamente electronice, unde cresterea a fost in jurul a 14% ).
Datorita ritmului mai redus al cresterii economice mondiale, exportul finlandez va creste in anul 2007 si 2008 intr-un ritm mult mai lent decat cel din anul 2006. Chiar si in aceste conditii se asteapta o majorare a exporturilor cu 7,5%, crestere pusa, in special, pe exportul de tehnologii. Exportul restului ramurilor industriale va fi intru-un ritm mult mai mic. Exportul produselor din industria lemnului, a pastei din lemn si hartie, va ajunge la nivelul normal al anilor precedenti, inregistrand o usoara crestere de 3% in anul 2007. Restul exportul de bunuri finlandeze, cu exeptia celor electronice, va inregistra o crestere de 3,5 % in anul 2007.
Pentru anul 2008 se estimeaza o crestere a exportului cu mai putin de 4,5%. Cel mai mult va creste exportul de tehnologii, cu exeptia produselor manufacturate si a mijloacelor de transport, care vor inregistra ritmuri mult mai reduse. Exportul produselor din cadrul industriei chimce va cunoaste, in anul 2008, o evolutie pozitiva, iar a restului produselor finlandeze, cu exceptia produselor electronice, o crestere de peste 2%.
Vanzarile din retele comeciale au crescut in cursul anului 2006 peste prognozele anticipate, fapt care a avut o influienta pozitiva asupra climatului economic.
ETLA nu estimeaza pentru viitorul apropiat schimari majore in cadrul economiei finlandeze.
Se estimeaza ca productia totala a Finlandei sa creasca in anul 2007 cu 2,7%, iar in anul 2008 cu 2,3%. 
Prognozele pentru viitoarea perioada arata ca, cresterea PIB va depinde in principal de cererea interna. Exportul va contribui numai intr-o masura moderata la cresterea economica. Infiintarea de locuri de munca va fi intr-un ritm mult mai redus. In ideia mentinerii numarului locurilor de munca, ETLA a recomandat, inca din primavara anului 2006, reducerea taxelor si impozitelor in anul 2008 care se aplica in prezent atat la persoanele fizice cat si cele juridice, fapt menit sa contribuie la majorarea puterii de cumparare a populatiei pentru bunuri de larg consum. 
Volumul investitiilor urmeaza sa creasca in perioada 2007 -2008 cu peste 5%, acest lucru fiind determinat in principal de dezvoltarea infrastructurii finlandeze (mentionam dezvoltarea portului Vuosaari din Helsinki, precum si derularea constructiei unei noi centrale atomice, la Olkiluoto- regiunea Rauma, investitie care se ridica la peste 10 miliarde euro, autostrazi, poduri si drumuri nationale).


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul International al Finlandei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!