Comertul in Cadrul NAFTA

Extras din referat Cum descarc?

In principiu, NAFTA este un acord comercial si, ca atare, are ca scop principal perfectionarea structurilor economice ale tarilor participante.In vederea crearii unei zone de liber schimb in cadrul NAFTA, s-a pus accent in inlaturarea progresiva a taxelor vamale si a barierelor netraifare in calea comertului cu marfuri intre tarile member.
Sub auspiciul NAFTA, au fost eliminate toate barierele netarifare la schimbul cu produse agricole intre SUA si Mexic.Aceste bariere, incluzand politica Mexicului de la "permiterea a aimporturilor"(care fusese singura sic ea mai mare bariera la vanzarile e produse americane in mexic), au fost transformate fie in taxe pe valoarea adugata,fie in taxe normale.In plus,in plus multe taxe vamale au fost imediat eliminate altele urmand a fi eleiminate pe parcursul a 5, 10 sau 15 ani.Eliminarea imediata a taxelor vamale s-a aplicat unui mare numar de produse agricole.De fapt , mai mult de jumatate din valoarea comertului cu produse agricole a devenit "duty-free" chiar cand acordul a intrat in vigoare. 
De la infintarea sa, NAFTA trebuia abordat in primul rand,din punct de vedere ai politicii comerciale a SUA.De la inceputurile NAFTA, presedintele Bush si mai ales presedintele Clinton au avut ca scop principal lansaerea proiectului lor pentru initierea tratativelor de creeare a unei zone de comert liber a Americilor,care mai tarziu s-a concretizat in FTAA.S-ar putea spune ca o largire a UE a adus o largire a Zonei Libere Nord-Americane sau viceversa.
De la creearea NAFTA, SUA a inregistrat o crestere considerabila a comertului cu celelalte doua tari member, Canada si Mexic.In vederea reducerii barierelor din calea comertului intre tarile member NAFTA, nivelul mediu al taxelor vamale mexicane s-a situate la 10 % in 1993, de 2,5 ori mare decat cel al SUA , in timp ce in 1999 , nivelul taxelor vamale mexicane a scazut la 2 % ,iar barierele netarifare au fost eliminate in cea mai mare masura.In cazul relatiilor comerciale intre SUA si Canada , situatia a continuat sa fie aceeasi celei dinaintea crearii NAFTA, cu mentiunea ca aproape toate schimburile de marfuri intre cele doua tari sunt in prezent scutite de taxe vamale.
Ponderea comertului NAFTA in comertul mondial total a crescut simtitor in 2000 fata de 1999. Exporturile intra-NAFTA , ca pondere in cadrul exporturilor mondiale, au crescut de la 35,6 % in 1990 la 39,6 % in 2000, in timp ce importurile au scazut cu numai un procent de la 27,1 % la 27,0 %.Astfel, balanta comertului intra-NAFTA inregistrat o crestere a excedentului comercial de la 8,5 % in 1990, la 12,6 % in 2000.
NAFTA a fost rezultatul unei miscari integrationiste a economiilor nord-americane, care , devenind tot mai puternica, a fcaut posibila incheierea acestui acord.
Factorii care au influentat comertul regional in cadrul NAFTA sunt 
- reformele comerciale aplicate in cadrul NAFTA;
- aplicarea , din partea concurentilor de pe piata mondiala, a reducerilor, respective eliminarilor tarifelor comerciale negociate de la Runda Uruguay;
- cresterea relative rapida a economiei SUA;
- deprecierea pesos-ului Mexican , care s-a produs datorita recesiunii mexicane din 1995 , dar si invaziei pietei mexicane cu importuri din celelalte doua tarii memebre NAFTA.
Avand in vedere aspectul tarifar al comertului regional in cadrul NAFTA, se constata o sporire considerabila a gradului de deschidere a pietei mexicane. Bunurile si serviciile SUA si ale Canadei au acces pe piata mexicana.Prin intermediul NAFTA , tariferele mexicane au fost reduse de la 10 % la 3 % , iar importante barere netarifare (mai ales in sectorul industriei de automobile ) au fost eliminate.
Si la inceput de mileniu III , NAFTA continua sa fie unul din principalele motoare ale cresterii comertului mondial. Astfel, importurile de marfuri ale acestei regiuni au crescut in 2001 cu 129 miliarde USD , reprezantand mai mult de o cincime din importurile mondiale de marfuri si aproape jumatate din cresterea comertului mondial.
Schimburile intre tarile Americii de Nord reprezentand 40 % din exporturile regiunii, fiind cu 10 % mai mari decat importurile.In 2001, scaderea de 2,7 miliarde USD a exporturilor SUA de produse alimentare a fost compensata intr-o oarecare masura de cresterea exporturilor SUA de avioane (3,4 mld. USD) , echipamente de birou ( 1,7 mld. USD ) si de cresterea exporturilor canadiene de combustibil (2,4 mld. USD ) .


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul in Cadrul NAFTA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!