Comerțul electronic vs comerțul tradițional

Extras din referat Cum descarc?

Comertul reprezinta una dintre cele mai vechi indeletniciri omenesti, facandu-si necesara prezenta inca din momentul in care oamenii au inceput sa comunice intre ei. De la schimbul direct de produse numit ,,troc" s-a trecut la utilizarea monedei pentru actele de vanzare -  cumparare, luand nastere adevaratul comert. In contextul dezvoltarii economico-sociale a societatii, comertului i-a revenit continuu un rol tot mai important, cunoscand o serie de schimbari ce au dus la modernizarea acestuia. Mai mult, dezvoltarea stiintei si tehnicii au condus la descoperirea a noi forme de comert care au permis patrunderea produselor si serviciilor in cele mai indepartate colturi ale lumii.
Astfel, descoperirea internetului reprezinta cel mai important eveniment tehnologic al timpurilor noastre, ducand la mari schimbari ale omenirii pe toate planurile: economic, social, cultural si, nu in ultimul rand, comercial, guvernand practic toata lumea moderna. Odata cu dezvoltarea internetului a aparut si s-a dezvoltat aceasta noua forma de comert care usureaza accesul la produse si servicii si anume comertul electronic. Practic, prin introducerea internetului s-a realizat depasirea efectiva a tuturor granitelor de timp si de spatiu.
In anul 1979 inventatorul si omul de afaceri englez Michael Aldric a descoperit ceea ce mai tarziu avea sa devina comertul electronic. Acest gen de comert facea posibila procesarea tranzactiilor intre diverse companii sau intre companii si consumatori, lucru devenit astazi o tehnica obisnuita.
In viziunea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), comertul electronic reprezinta ,,desfasurarea unei afaceri prin intermediul retelei de internet, vanzarea de bunuri si servicii avand loc off-line sau on-line". Comertul electronic a creat un nou mod de livrare a produselor si serviciilor intr-o piata globala fara frontiere. Comertul electronic trebuie vazut, insa, in sensul larg al cuvantului, adica nu numai vanzarea propriu -  zisa a produselor sau serviciilor prin intermediul mijloacelor electronice, ci tot ceea ce are legatura cu aceasta vanzare on-line: publicitate, vanzari, plati, activitati post -  vanzare, servicii catre clienti etc.
Aceasta noua forma de comert stimuleaza concurenta si competitivitatea intreprinderilor prin dezvoltarea de noi produse si servicii pe noi piete, prin aparitia de noi tipuri de relatii intre furnizori, producatori si consumatori. Desi s-ar parea ca e-comert-ul tinde sa inlocuiasca comertul traditional datorita multitudinii avantajelor pe care le ofera, putem afirma ca, dimpotriva, cele doua forme de comert merg in paralel completandu-se una pe alta si stimulandu-se reciproc.
Desi a cunoscut o expansiune deosebita in ultimi ani, comertul electronic este inca destul de redus ca pondere datorita neincrederii in securitatea mijloacelor electronice de plata. Cert este ca, in viitor, se pot previziona transformari importante ale comertului in general, datorita aparitiei acestei forme noi de comunicare: internetul.
1. Asemanari intre comertul electronic si comertul traditional:
-  in primul rand, ambele forme de comert urmaresc satisfacerea in cele mai bune conditii ale necesitatilor consumatorilor de orice fel: industriali, individuali sau colectivi;
-  produsul/serviciul exista, chiar daca in cazul comertului electronic este vorba de un produs digital; se pot comercializa aproximativ aceleasi categorii de produse in ambele modalitati de comert;
-  vanzarea prin intermediul unui magazin (virtual sau clasic);
-  in ambele cazuri se face publicitate produsului/serviciului sau magazinului/site-ului in care se vinde;
-  mijloacele de plata pot fi aceleasi in ambele cazuri;
-  livrarea produselor prin posta, curierat sau clasic.
2. Deosebiri
-  comertul electronic se adreseaza numai clientilor care au acces la noile tehnologii;
-  comertul electronic permite un timp mai scurt de realizare a tranzactiilor;
-  posibilitatea de a face cumparaturile de la domiciliul clientului in cazul comertului electronic, nefiind necesara deplasarea acestora la locurile de comercializare;
-  comertul traditional da posibilitatea consumatorilor de a incerca, pipai, simti produsele inainte de achizitionare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul electronic vs comertul traditional.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Afuah, A., Internet Business Models and Strategies, Mc Graw Hill, 2003;
2. Bucur, C.,M., Comertul electronic, Bucuresti, Editura ASE, 2002;
3. Fisher, J., E-Business for the Small Business, Glasgow, Bell&Bain, Ltd., 2001;
4. Fuller, F., Getting Started with Electronic Commerce, The Dryden Press, 2000;
5. Popescu, M., Ionascu, V., Bazele comertului, Editura Oscar Print, Bucuresti, 2006;
6. R.C.E., Secretele comertului electronic. Ghid pentru exportatori -  intreprinderi mici si mijlocii, International Trade Center UNCTAD/WTO, Geneva, 2000;
7. http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_commerce;
8. http://www.oecd.org/document/29/0,3343,en_2649_33757_2346205_1_1_1_1,00.html;
9. ecomerce- guide.com ;
10. trafic.ro;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!