Comerțul Electronic Mobil mComert

Extras din referat Cum descarc?

Obiectivul principal al acestui referat este de a prezenta intr-un mod sistematizat conceptul de baza privind Comertul Electronic Mobil sau mComertul. Un obiectiv secundar este de a sugera scopul folosirii unei astfel de tehnologii de plata cu ajutorul unui dispozitiv electronic mobil(mPlata).
Cuvinte cheie: mComert, MeT, MPF, GSM, GPRS, EDGE, UMTS, Bluetooth, IRDA, SAT, SIM, WAP,mPlati, mPortofel, etc.
Comertul mobil este un comert electronic care se desfasoara prin intermediul unui dispozitiv electronic mobil. Toate sau cel putin una din fazele unei tranzactii de mComert se bazeaza pe echipamentul mobil, care poate fi un telefon celular (mobil), un asistent personal digital (PDA,Personal Digital Assistant) sau alt echipament. Tranzactia de plata poate fi numai initiata sau numai autorizata de pe echipamentul mobil sau poate fi executata in intregime de pe acesta.
In iunie 2007, existau in toata lumea peste 2 miliarde de telefoane mobile, intre care 520 de milioane in Europa, 190 de milioane in SUA si 400 de milioane in China. In anul 2006 au existat circa 195 de milioane de utilizatori ai comertului mobil, cu o valoare totala de circa 16,9 de miliarde de dolari . In Romania cei patru mari operatori de telefonie mobila Orange, Connex, Zapp si Cosmote dispuneau impreuna in trimestrul II al anului 2006 de peste 11 milioane de abonati. Numarul de utilizatori de celulare in Europa depaseste de peste 2 ori numarul de utilizatori de Internet, iar in Romania de peste 3 ori.
Aceasta situatie a determinat un interes acut pentru utilizarea telefonului mobil in mComert si, in general, pentru platile mobile inca de la sfarsitul secolului trecut, cand s-au elaborat o multitudine de scheme si solutii, practic toate particulare si noninteroperabile. Ca urmare, a aparut necesitatea unor initiative de standardizare, care sa permita maturizarea domeniului si in special atingerea obiectivului de interoperabilitate, dupa principiul de oriunde, cu orice telefon, in orice retea". Astfel de initiative sunt asociatii, sau forumuri, ale entitatilor interesate, adica producatorii de telefoane mobile, operatori de telefonie mobila, bancile, sistemele de carduri, furnizorii de servicii de plata si producatorii de echipamente, care admit plati mobile, cum ar fi producatorii de automate de vandut(vending machines).
Printre cele mai importante initiative care privesc standardizarea platilor mobile sunt Mobile Electronic Tranzactions(MeT), Mobile Payment Forum (MPF), Mobey Forum, Open Mobile Alliance(OMA) si PayCircle. Aceste organizatii prezinta pe siteurile lor si o serie de documentatii utile in intelegerea si promovarea domeniului.
Preocupari pentru standardizari in domeniu, in vederea obtinerii unor scheme de plati mobile care sa fie cat mai larg acceptate, continua intens si in prezent, intarite si de rapida dezvoltare tehnologica care produce telefoane mobile cu o putere tot mai mare de procesare, de telecomunicare si de interfata cu utilizatorul.
- Tehnologii mobile, locale si la distanta
Mobilul poate fi folosit atat la distanta, adica in modul obisnuit, cu un apel catre un alt mobil, prin intermediul unei retele de telefonie mobila, cat si local, adica la distante mici, de zeci de centimetri sau zeci de metri, cu acces la dispozitivele speciale, cum ar fi puncte de acces sau automate de vandut. In ambele cazuri, informatia este transportata prin semnal radio. Pentru accesul la Internet, mobilul apeleaza un numar mobil al serverului unui operator, care mai apoi face efectiv legatura cu Internetul. Aceste functionalitati se realizeaza prin protocoale inscrise in cipul sau cipurile aflate in mobil.
- Protocoalele echipamentelor mobile
Echipamentele mobile dispun de protocoale de telecomunicatii radio(wireless, fara fir), pentru comunicatii la distanta(remote) sau din apropiere(local, short range, proximity). Mobilele au intotdeauna unul sau mai multe protocoale pentru comunicatii la distanta, iar unele pot avea in plus si protocoale de comunicatii locale, cu sau fara legatura unele cu altele. Din punct de vedere al platilor mobile, este importanta viteza de transfer de date, care are influenta asupra duratei unei tranzactii, in general, si in special asupra duratei descarcarii(download) unui produs virtual(imagine, muzica, clip etc.) cumparat de pe Internet.
a)Protocoale de telefonie 2G si 3G(la distanta)
Cel mai cunoscut protocol radio de telefonie digitale la distanta este protocolul European GSM(General System for Mobile Communications), considerat ca fiind de generatia a II-a (2G).Viteza de comunicatii standard a protocolului este de 9,6 kbps sau 14,1 kbps. Exista multe variante ale acestui protocol, functionand pe frcventele de 900Mhz sau1800/1900 Mhz. Din protocolul GSM au derivato serie de alte protocoale de generatia 2,5G printre care GPRS(General Packet Radio Services), care permite o viteza de pana la 170kbps si conectare la Internet si EDGE(Enhanced Data Rate for GSM Evolution) cu o viteza maxima de pana la 384 kbps.
Cel mai cunoscut protocol de generatia a III-a 3G este UMTS(Universal Mobile Telephony System), cunoscut si sub numele de W-CDMA(Wideband CDMA) care poate asigura viteze de pana la 2,4 Mbps.Ultima generatie 4G isi propune viteze de pana la 20 Mbps.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic Mobil mComert.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!