Comerț exterior UE

Extras din referat Cum descarc?

Comertul international se bazeaza pe principiul avantajului comparativ. Fiecare tara produce acele bunuri pe care le poate realiza cel mai bine, pe care apoi le schimba cu bunuri provenind dintr-o alta tara, in care sunt mai bine realizate. Desi in ziua de azi comertul international este foarte dezvoltat - si foarte complex - el se bazeaza inca pe acest principiu fundamental. 
Axarea pe anumite produse realizate la standarde remarcabile duce la o anumita specializare in ceea ce priveste producerea lor. In plus, exista posibilitatea realizarii unor cantitati mai mari si trimiterea lor la export.
Daca acest lucru este realizat de catre toate tarile si daca sunt stabilite niste conditii comerciale juste, atunci toti participantii ar trebui sa profite de pe urma acestui sistem. 
Premisele pentru niste relatii comerciale fructuoase sunt conditiile comerciale juste, ca si un mediu stabil si previzibil, precum si certitudinea ca regulile concurentei nu sunt permanent modificate de masuri luate la nivel national.
De aceea, infiintarea unei piete unice a fost dintotdeauna o preocupare de baza in timpul procesului de unificare economica a Europei. Piata Europeana Unica este o zona economica uniforma care nu este fragmentata de nici un fel de bariere vamale sau comerciale.
Comertul international de marfuri cuprinde totalitatea bunurilor materiale care se adauga la stocul de resurse materiale ale tarii (importuri) sau se scad din acesta (exporturi), prin intrarea pe teritoriul tarii sau prin parasirea acestuia. 
Sistemul de comert special este utilizat in cazul in care teritoriul statistic cuprinde numai o parte din teritoriul economic si anume zona de circulatie libera a bunurilor (fara restrictii vamale), la care se adauga:
- bunurile care intra in tara pentru prelucrare si apoi parasesc tara;
- bunurile care intra sau ies in/din zone libere sau antrepozite vamale din/catre zona
de libera circulatie a tarii.
Importurile speciale cuprind:
-Bunuri straine care intra in zona de libera circulatie (altele decat produsele de compensatie rezultate din prelucrari in afara tarii);
-Bunuri straine care reprezinta produse de compensatie rezultate in urma prelucrarii in afara tarii;
-Bunuri autohtone in aceeasi stare ca inainte de a fi exportate.
Exporturile speciale cuprind:
-Bunuri autohtone originare din zona de circulatie libera cu destinatia alte tari sau zone libere, antrepozite vamale;
-Bunuri autohtone constand in produse de compensatie dupa prelucrare in interiorul tarii;
-Bunuri straine in aceeasi stare ca inainte de a fi importate.
Nu sunt considerate prelucrari:
o operatiuni necesare pentru asigurarea conservarii marfii in timpul depozitarii sau transformarii acesteia;
o operatiuni pentru pregatirea preliminara a vanzarii marfii si pregatirea acesteia pentru transport (formarea coletelor, sortarea si reambalarea);
o operatiuni simple de ambalare, amestecarea marfurilor in conditiile in care caracteristicile produsului obtinut nu se deosebesc fundamental de caracteristicile marfurilor ce intra in componenta lui.
Fluctuatii ale monedei
Zona euro cuprinde 12 tari: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda si Spania. Monedele acestor tari au disparut treptat, intre 1 ianuarie si 28 februarie 2002. Data de 27 ianuarie 2002 a fost ultima zi pentru guldenul olandez, 9 februarie pentru lira irlandeza, 17 februarie pentru francul francez, iar data de 28 februarie va fi ultima zi in care va circula silingul austriac, francul belgian, marca finlandeza, drahma greceasca, lira italiana, francul luxemburghez, escudo portughez, peseta spaniola. De la 1 martie 2002, in toate cele 12 tari amintite va circula o moneda unica: EURO.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comert Exterior UE.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!