Civitas modern

Previzualizare referat:

Extras din referat:

PROIECT

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Craiova a inregistrat o crestere economica rapida care a fost insotita de o crestere in vehicule motorizate. Ca si in alte centre urbane, poluarea aerului si a zgomotului au devenit din ce in ce mai nocive. Sistemul de transport public din Craiova are 250 de vehicule, care transporta 65 de milioane de pasageri in fiecare an si consta in tramvaie, autobuze si microbuze. Prin aderarea la CIVITAS MODERN, Craiova si-a luat angajamentul pentru dezvoltarea unui sistem de transport urban curat si integrat.

Primaria Municipiului Craiova, alaturi de alti 22 parteneri din 4 tari europene, Italia, Spania, Portugalia si Belgia, implementeaza proiectul MODERN (Mobility, Development and Energy use Reduction - Mobilitate, Dezvoltare si Reducerea Consumului de Energie), proiect cu finantare externa nerambursabila din partea Uniunii Europene, in cadrul celui de-al saptelea program cadru de finantare FP7.

Proiectul MODERN are o durata de realizare de 4 ani si o valoare totala eligibila de 13.667.955,85 EURO, din care 8.480.830,29 EURO reprezentand finantare externa nerambursabila, iar diferenta de 5.187.125,56 EURO contributia proprie a celor 22 parteneri la realizarea proiectului.

Obiectivul general al proiectului il constituie reducerea poluarii generate de transport, implementarea unor masuri de reducere a consumului de energie, respectul pentru mediu si promovarea unui stil de viata mai putin dependent de masina. Proiectul promoveaza o serie de masuri integrate in toate orasele consortiului, asigurand o acoperire extinsa a tuturor ariilor tematice solicitate de programul CIVITAS PLUS.

Orasele de marime medie asigura o integrare mai buna a masurilor prevazute in sistemul general al mobilitatii. Proiectul are obiective ce vor avea un impact substantial asupra mobilitatii in orase si vor asigura o mai buna vizibilitate la nivel European.

Dintre obiectivele specifice al acestuia pot fi enumerate :

-cresterea calitatii si eficientei sistemului de transport public (din punct de vedere al mediului si alserviciilor), crescand astfel numarul de utilizatori;

-limitarea folosirii inutile a energiei si promovarea folosirii de combustibili ecologici din partea cetatenilor;

-sprijinirea efortului de imbunatatire a transportului public printr-o serie de masuri care sa limiteze circulatia masinilor particulare;

-valorificarea altor alternative de mobilitate care sa imbunatateasca siguranta utilizatorilor sai;

-diminuarea numarului de accidente pe sosele;

-dezvoltarea dotarilor tehnologice ale oraselor ca suport pentru politici de management al

mobilitatii din ce in ce mai inteligente si ca serviciu pentru cetateni;

-difuzarea cat mai mult posibil a unei culturi a mobilitatii sustenabile in ceea ce priveste mediul in randul cetatenilor si sporirea constientizarii sociale a importantei vitale pe care o au aceste teme.

In ceea ce priveste masurile propuse pentru Municipiul Craiova, in cadrul proiectului MODERN vor fi realizate o serie de activitati, printre care:

- achizitionarea de piese motoare pentru adaptarea acestora astfel incat sa poata functiona

folosind biodiesel, pentru un numar de aproximativ 80 de autobuze, cu scopul de a circula cu biodiesel, conform cerintelor si recomandarilor UE;

- achizitionarea de module GPS/GPRS si e-ticketing pentru 40 de tramvaie

- achizitionare semne si bariere pentru amplasarea locurilor de parcare si a statiilor

- achizitionare echipamente IT pentru accesul la harta digitala

- achizitionare camere de supraveghere pentru 5 statii, 5 tramvaie si 10 autobuze

- achizitionare sistem bariere pentru intrarea si iesirea din locurile de parcare

- achizitionare modem GPS si echipament pentru comunicare in timp real pentru 90 autobuze, 30 tramvaie si 20 statii

Masurile proiectului evidentiaza echilibrul dintre actiuni cu aplicabilitate la scara larga bazate pe tehnologiile existente si disponibile din punct de vedere comercial, cum ar fi reinnoirea parcului de transport public cu vehicule ecologice, in sisteme tehnologice pentru managementul de trafic si informatii legate de mobilitate, in campanii promotionale, in restrictii legate de acces si intersectii amenajate, cu metodologii mai avansate legate de reducerea consumurilor de energie, combustibili alternativi si distributia marfurilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Civitas modern.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
605 cuvinte
Nr caractere:
3 755 caractere
Marime:
8.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
Civitas modern, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Profesorului:
Nela Popescu
Sus!