Cereale și Derivatele Acestora

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3299
Mărime: 100.21KB (arhivat)
Publicat de: Amedeu Fărcaș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Munteanu Sergiu
Ministerul Educatiei al Republici Moldova Catedra:Comert,Merceologie,Tehnologii

Cuprins

  1. 2.Introducere.1
  2. 2.1.Clasificarea cerealelor.2-3
  3. 2.2.Compozitia chimica.3-4
  4. 2.3.Sortimentul produsului.4-5
  5. 2.3.1Faina.Caracteristici.6-7
  6. 2.4.Caracteristici organoleptice.7-9
  7. 2.5.Model contract de depozitare a cerealelor.10-14

Extras din referat

2.Introducere

Crupele

Crupele sunt produse mult apreciate în alimentaţie datorită faptului că au o valoare alimentară ridicată, se digeră uşor şi sunt uşor asimilate de organismul uman. Datorită compoziţiei chimice optime, crupele sunt produse alimentare necesare în alimentaţia omului, deoarece sunt bogate în amidon, proteine, vitamine B si PP, care este asimilat uşor de către organismul uman.

Crupele se obţin prin prelucrarea boabelor de cereale cu ajutorul unor maşini speciale. Ele sunt boabe întregi, fragmentate sau laminate,obţinute prin prelucrarea primară a boabelor de cereale şi leguminoase (păstăioase), prin aplicarea unor tehnologii speciale, care prevăd eliberarea boabelor de impurităţi şi părţi necomestibile sau greu asimilabile (membranele florale, membranele fructului, uneori şi membranele seminţelor, stratul aleuronic şi embrionul).

Crupele sunt foarte valoroase în alimentarea copiilor, şi în alimentarea dietică, se folosesc în producerea concentraţilor şi unor tipuri de conserve. Valoare fiziologică a crupelor este înaltă.

Crupele de mei au un efect lipotropic (împiedică depunerea de grăsimi) şi au o influenţă pozitivă asupra funcţionării sistemului cardio-vascular, ficatului şi producerii de sânge.

Crupele de ovăz, hrişcă, arpacaş, orz şi grâu conţin o cantitate semnificativă de substanţe de ballast, care apără substanţele alimentare de atacarea rapidă de către fermenţi digestivi şi influenţează pozitiv funcţionarea organelor digestive. Crupele sunt utile în cazuri de obezitate a organismului şi boli legate de metabolism.

Crupele de hrişca - nu conţin deloc gluten, sunt bogate în vitamine sănătoase şi nu sunt alergene. Pentru cei cu alergie la grâu, crupă de hrişcă este o soluţie ideală. Conţine o cantitate suficientă de proteine precum şi bioflavonide ruti, care sunt benefice pentru îmbunătăţirea circulaţiei şi întarirea venelor. Dacă suferiţi de varice, acesta este cereala potrivită pentru dumneavoastră. Este excelentă pentru înviorarea unei salate.

Crupa de hrişcă este utilă în special la bolile stomacului şi intestinelor, diabetul zaharat, anemia şi tulburarea sistemului nervos.

Crupa de porumb are capacitatea de a înceta procesele de fermentare şi descompunere în intestine.

Mazărea curăţită este un produs cu mare valoare calorică, valoarea ei nutritivă este mai mare decât valoarea nutritivă a altor crupe datorită conţinutului bogat de proteine, substanţe minerale şi vitamine. 1

2.1. Clasificarea cerealelor

Criteriile de clasificare a cerealelor sunt următoarele: familia botanică, compoziţia chimică, destinaţia, tipul inflorescenţei, aspectul bobului, perioada de semănare.

1. În dependenţă de familia botanică, cerealele se împart în:

Graminee: acestea se divizează în cereale adevărate (grâu, secară, orz, ovăz) şi cereale false (mei, porumb, orez).

Poligonale (poligonacee): sunt reprezentate de hrişcă.

Păstăioase: sunt reprezentate de mazăre, fasole, soia, bob.

2. În funcţie de compoziţia chimică, cerealele pot fi:

Cu conţinut înalt de amidon: gramineele şi poligonalele.

Cu conţinut înalt de proteine: păstăioasele.

3. În funcţie de destinaţie, cerealele se folosesc:

În industria alimentară, pentru obţinerea făinii, crupelor.

Pentru furaj, ca hrană pentru animale.

În scopuri tehnice.

4. În dependenţă de inflorescenţă (figura 1), cerealele sunt de tip:

Spic (1) – secară, grâu, orz.

Panicul(2) – mei, ovăz, orez.

Ştiulete(3) – porumb.

Figura 1. Tipul inflorescenţei boabelor cerealiere: 1 – spic, 2 – panicul, 3 – ştiulete. 2

5. În dependenţă de aspectul bobului:

Bob golaş: grâu, secară, porumb (după treierarea boabelor, membranele florale rămân pe spic sau pe ştiulete, iar bobul este acoperit numai cu membranele fructului).

Bob acoperit (îmbrăcat): mei, orez, ovăz, orz (după treierarea boabelor, membranele florale rămân pe boabe deasupra membranelor fructului).

6. În dependenţă de perioada semănatului, boabele cerealiere se împart în:

• De primăvară (grâu, secară, orz).

De toamnă (grâu, secară, orz).

Celelalte boabe sunt, de obicei, de primăvară.

Preview document

Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 1
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 2
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 3
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 4
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 5
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 6
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 7
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 8
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 9
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 10
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 11
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 12
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 13
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 14
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 15
Cereale și Derivatele Acestora - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Cereale si Derivatele Acestora.docx

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Privind Obținerea unui Aliment Funcțional nou pe Bază de Iaurt și Polen

ARGUMENT Industria alimentară este una dintre principalele ramuri ale economiei naționale, având ca obiect fabricarea de produse alimentare...

Microbiologia Cerealelor

1. INTRODUCERE Cerealele reprezinta inca principala sursa alimentara pentru om si animale. Sunt produse de origine vegetala care, datorita...

Istoria economică a României

CAP I. CIVILIZATIA MATERIALA A GETO-DACILOR SI VIATA ECONOMICA IN DACIA ROMANA. CIVILIZATIA MATERIALA A GETODACILOR. Spatiul carpato...

Alimentație

Introducere Alimentaţia reprezintã domeniul în care se fac cele mai grave erori. Fiecare individ, dar şi colectivitatea este preocupată de marile...

Tehnologia de Obținere a Fulgilor de Cereale

Prezentare generală Industria de morărit şi panificaţie este cunoscută încă din timpuri foarte vechi, ea dezvoltându-se progresiv odată cu...

Piața cerealelor

INTRODUCERE Alegerea temei “Evaluarea calitatii produsului cereale pentru micul dejun” este data de importanta pe care consumul de cereale incepe...

Studiu de caz privind aprovizionarea cu produse de panificație și lactate a localității Bârlad, județul Vaslui

1. Necesitatea elaborării proiectului. Prin elaborarea acestui proiect „Studiu de caz privind aprovizionarea cu principalele produse...

Fortificarea Făinii

Fortificarea unui aliment poate avea o contribuţie importantă la reducerea deficienţelor nutriţionale în cazul în care alimentaţia existentă nu...

Ai nevoie de altceva?