Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4777
Mărime: 27.78KB (arhivat)
Publicat de: Tinca Sima
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Panfil Ion

Extras din referat

Notiunea de calitate a produselor si problemele legate de realizarea acesteia i-au preocupat pe oameni cu mult timp in urma. Dupa unii autori, cuvantul “calitate” sau “qualitas” isi are originea in latinescul “qualis” care are intelesul de fel de a fi. Literatura de specialitate furnizeaza un numar considerabil de definitii date conceptului de calitate.

Plecand de la sensul filozofic al conceptului se poate formula urmatoarea definitie: „Calitatea produselor este conferita de sinteza optima a principalelor proeprietati sau caracteristici, care exprima gradul de utilitate in satisfacerea nevoilor exprimate sau implicite.”

Calitatea reprezinta ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii confera acestuia proprietatea de a satisface nevoile exprimate sau implicite.

Conceptul general de calitate se utilizeaza in majoritatea domeniilor de activitate fiind atribuit cu precadere in cel al productiei de marfuri si servicii.Sensul acestui concept este de matura filozifica, tehnica, economica si sociala. Cresterea deosebita a importantei calitatii a fost determinata, in principal de intensificarea concurentei, sporirea continua a exigentelor clientilor si ale societatii, cresterea complexitatii produselor si a proceselor de realizare a acestora

Se intensifica procesul crearii unor uniuni economice: Uniunea Europeana (UE), Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS), Tratatul Nord American de Comert Liber (NAFTA), etc., in cadrul carora sunt formulate o serie de cerinte privind calitatea produselor care se comercializeaza.

In aceste conditii reusesc sa supravietuiasca numai acele intreprinderi care se pot adapta rapid cerintelor in continua schimbare, oferind produse si servicii de calitate ridicata, la preturi avantajoase.

Cresterea exigentelor clientilor si ale societatii. Progresul tehnic in general, dezvoltarea mijloacelor de comunicatie in special, cresterea nivelului de cultura determina evolutia rapida a gusturilor, preferintelor, diversificarea nevoilor oamenilor.

Pe langa necesitatile de baza, produsele satisfac tot mai mult alte necesitati (de prestigiu, gustul frumosului, etc.).

Pe de alta parte, cumparatorii devin mai exigenti fata de calitatea produselor. Ei formuleaza o serie de cerinte privind fiabilitatea si mentenabilitatea, caracteristicile psihosenzoriale, economice, ecologice si sanogenetice ale produselor, compatibilitatea lor cu alte produse etc. De asemenea, doresc sa fie informati corect si complet pentru a putea alege produsele in cunostinta de cauza. Consumatorii se organizeaza in asociatii, pentru a putea analiza si compara produsele care li se ofera si pentru a contracara tendinta de proliferare a celor necorespunzatoare calitativ.

Revolutia sistemelor de productie, prin introducerea pe scara larga a microelectronicii si informaticii, realizarea sistemelor flexibile de fabricatie, utilizarea tehnologiilor de varf au permis realizarea unor produse tot mai complexe.

Pentru a putea tine sub control procesele tot mai coplexe, se impune o noua abordare a acestora, total diferita de cea a proceselor simple, anterioare. Au fost astfel puse la punc sisteme integrate de productie cu ajutorul calculatorului, in cadrul carora un subsistem important il reprezinta cel al calitatii asistate de calculator.

Rezulta tot mai clar ca este necesara o abordare mai larga a calitatii.Tocmai de aceea, pentru a supravietui intr-un mediu concurential, directorii de companii trebuie sa ia in considerare toate problemele de conducere a calitatii, in detaliu, existand pentru aceasta cel putin trei motive:

1. Responsabilitate fata de produs – pentru ca pietele in aceasta lume a inceputului sec. XXI sunt tot mai dezvoltate, consumatorii asteapta de la producatori si de la produsele lor din ce in ce mai mult. Foarte curand, toti producatorii vor trebui sa poarte raspunderea juridica pentru orice paguba sau nemultumire provocata consumatorului, datorata designului sau defectelor produsului, asa cum se intampla in prezent in SUA.

2. Calitatea relativa a produsului – cercetari recente ale succeselor si esecurilor unor firme reliefeaza importanta calitatii relative. Aceasta este mult mai importanta decat pretul relativ, fiecare produs fiind comparat cu cele cu care intra in concurenta.

3. Costurile calitatii – calitatea japoneza este recunoscuta in multe domenii pe plan mondial, pentru ca in Japonia se cheltuie mai mult timp si bani in rezolvarea problemelor calitative inainte de iesirea pe piata a unui produs, decat in alte tari ale lumii.

Preview document

Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 1
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 2
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 3
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 4
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 5
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 6
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 7
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 8
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 9
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 10
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 11
Calitatea mărfurilor în contextul protejării consumatorilor - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Calitatea Marfurilor in Contextul Protejarii Consumatorilor.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Relația între calitatea produselor și protecția consumatorului. Studiu de caz la SC Lipomin SA

CALITATEA PRODUSELOR 1.1.CONCEPTUL CALITĂŢII Conceptul general de „calitate” se utilizează în diverse domenii, printre care se află şi cel al...

Preocupări actuale în România privind protecția consumatorului

Introducere În perioada postrevoluţionară, în România, s-au creat condiţiile pentru a apăra germenii unei mişcări sociale şi ştiinţifice pentru...

Necesitatea și importanța studierii mărfurilor

INTRODUCERE Mecanismele complexe ale economiei de piaţă, bazate pe legea cererii si a ofertei, pun într-o lumina nouă problema studierii...

Bazele Merceologiei

1.1 Evoluţia şi importanţa sistematizării mărfurilor alimentare Consumatorul actual este din ce în ce mai dispus să renunţe la stocări riscante de...

Ai nevoie de altceva?