Aspecte ale Calitatii Marfurilor in Comertul Contemporan

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere.3
2. Definirea notiunii de calitate a alimentelor.4
3. Norme si standarde de calitate.5
4. Clasificarea marfurilor alimentare.7
5. Ambalarea, etichetarea si inscriptionarea produselor alimentare.9
6. Procese si modificari ale calitatii marfurilor alimentare in timpul pastrarii si comercializarii.11
7. Sisteme de management al calitatii.13
8. Concluzii.14
9. Bibliografie.15


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
In ultimele decenii ale secolului nostru s-a produs pe plan mondial o explozie sortimentala a bunurilor de consum alimentar. Aceasta explozie sortimentala a generat, odata cu aparitia de noi produse, o reinnoire completa a alimentelor traditionale, cu performante nutritive din ce in ce mai ridicate. Marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica a acestora, riscurile de imbolnavire prin intermediul alimentelor ingerate determina o revizuire a conceptiei despre alimente, accentuarea caracterului rational al alimentatiei. 
Stilul de viata al timpurilor noastre este foarte diferit de cel din trecut. Ritmul rapid al stilului modern de viata, precum si cresterea numarului de gospodarii formate dintr-un singur individ, al familiilor cu un singur parinte si al femeilor care lucreaza, au dus la schimbari in modul de preparare a mancarii si a consumarii acesteia. Un rezultat pozitiv al acestor schimbari, a fost avansarea rapida a tehnologiei alimentare, a prepararii si ambalarii lor, pentru a oferi siguranta si buna calitate a aprovizionarii cu alimente. In ciuda existentei acestor noi descoperiri, poate aparea riscul contaminarii alimentelor prin contaminanti naturali sau care sunt introdusi accidental sau prin tratarea inadecvata a alimentelor. 
Alimentatia a jucat totdeauna un rol de prim ordin in viata omului (atat ca individ, cat si ca fiinta sociala). De aceea, calitatea produselor alimentare capata un rol foarte important pentru intreaga societate, deoarece are efecte favorabile in toate domeniile activitatii economice. 
Un alt factor care a influentat alegerea acestei teme a fost faptul ca toti oamenii au in vedere calitatea produsului alimentar inainte de achizitionarea si consumarea acestuia.
Marfurile alimentare indiferent de gradul lor de prelucrare (materii prime, semifabricate si produse finite) sunt nu numai simple valori de intrebuintare ce fac obiect de comert, ci au un specific structural, cantitativ si calitativ, ce nu trebuie ignorat in nici o imprejurare; sunt produse ingerabile si au menirea de a participa efectiv la procesele din organismul omenesc. 
Cel mai bun mod in care putem pune in practica calitatea alimentelor este sa fim bine informati referitor la principiile de baza ale producerii alimentelor si a tratarii lor sigure.
Lucrarea de fata isi propune definirea calitatii si clasificarea marfurilor alimentare, precum si procesele care stau la baza producerii acestora. 
Prin continutul si structura sa, lucrarea este astfel conceputa incat ofera informatii cu privire la produsele alimentare, aceste idei dezvoltandu-se in jurul temei principale ale lucrarii si anume calitatea.
2. Definirea notiunii de calitate a alimentelor
Calitatea este data de totalitatea caracteristicilor in virtutea carora un produs detine atribute specifice, se distinge si se diferentiaza de altele similare, conferindu-i-se capacitatea de a se satisface nevoile exprimate sau implicite ale consumatorului.
Calitatea marfurilor este determinata de o serie de factori ca: materia prima, procesul tehnologic, ambalajul, marcarea, transportul, pastrarea. Toti acesti factori formeaza continutul unor documente, elaborate la nivel central si denumite standarde de stat. Ele prescriu conditiile de calitate a marfurilor.
Intrucat marfurile isi pot modifica, calitatea si pe parcursul comercializarii este necesar sa intregim grupa factorilor specifici etapei productive cu factori, ca: pastrarea, conditiile de ambalare si gradul de calificare a lucratorului din comert.
Calitatea unui produs este influentata de numeroase activitati indepentente in timpul producerii lui.
Adesea, calitatea se raporteaza la:
- utilitate;
- aptitudini de utilizare;
- satisfacerea clientului;
- conformitatea cu cerintele.
Calitatea produselor si mentinerea ei este influentata si de nivelul de pregatire a lucratorului din industrie si comert.
Asigurarea calitatii se face:
- prin acoperirea completa a cerintelor clientului;
- prin verificarea permanenta, in cadrul ciclului de productie, a respectarii manoperelor, tehnicilor si materialelor folosite, pentru a fi conforme cu cele prestabilite.
Alimentele sunt orice fel de produse, in stare naturala sau prelucrate, care contin substante nutritive necesare organismului uman si pot fi folosite pentru intretinerea activitatii vitale, nefiind daunatoare.Ele sunt:
- produse agroalimentare naturale, de origine vegetala sau animala, constituind materia prima pentru prelucrarea in produs alimentar sau care se pot consuma ca atare de catre populatie, printr-o prelucrare in gospodarie, provenind din surse proprii sau prin intermediul pietei;
- produse alimentare care se obtin prin prelucrarea produselor agroalimentare, printr-un procedeu industrial, fiind puse la dispozitia populatiei prin intermediul petei.
Calitatea produselor alimentare este definita prin indicatori de calitate, stabiliti si consemnati in norme de calitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte ale Calitatii Marfurilor in Comertul Contemporan.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!