Apa Calda si Incalzirea

Extras din referat Cum descarc?

Furnizarea apei calde si a incalzirii sunt strans legate. Ambele, insa mai ales incalzirea, ofera un indiciu esential asupra gradului de confort al unei locuinte. Standardul modern nu mai accepta locuinte neincalzite sau fara apa calda curenta. Asa sta situatia pentru majoritatea locuintelor din urbanul mare, dar ponderea locuintelor cu apa calda curenta descreste dramatic in urbanul mic.
Diferentele intre localitati tin, in buna masura, de dimensiunea orasului. Orasele mari tind sa aiba mult mai multe locuinte incalzite de la sistemul centralizat, sau prin intermediul unei centrale termice. Corelatia intre marimea localitatii si ponderea locuintelor cu acces la apa calda curenta este una puternica (0,794).
In plan regional, exceptand Bucurestiul, mai bine echipat in ceea ce priveste incalzirea, Moldova este provincia cu cele mai multe locuinte incalzite prin termoficare sau centrale electrice proprii. Diferentele dintre Vechiul Regat, pe de o parte, si Transilvania si Banat, pe de alta, sunt date de specificul istoric si de istoria planificarii urbane. Demolarile au fost mai importante in Sud si Est, de aici rezultand o incidenta mai ridicata a termoficarii in mediile urbane din aceste zone. Nord-Vest-ul, traditional mai dezvoltat, si-a pastrat specificul dat de cladirile vechi, incalzite mai ales cu sobe. Dezavantajul este dat de accesul mai greoi la apa calda curenta.
Ancheta Bugetelor de Familie (ABF) confirma toate aceste diferente, mutand insa discutia la nivelul gospodariei. In mediul urban se observa o relatie importanta intre calitatea aprovizionarii cu apa calda si incalzire: gospodariile mai instarite tind sa aiba, in mai mare masura, acces la apa calda curenta, fie din reteaua publica (efectul este, in acest caz, dat, in primul rand, tot de marimea localitatii, pe ansamblul Romaniei nivelul de venituri crescand odata cu dimensiunea orasului), fie din surse proprii (acesta fiind efectul direct al veniturilor). 
In fine, in functie de statutul ocupational al locuintei, sa notam ca in orasele mari, de peste 200 000 de locuitori, locuintele aflate in proprietate privata tind sa fie mai bune din punct de vedere al aprovizionarii cu apa calda si caldura, in timp ce locuintele inchiriate sunt mai proaste din acest punct de vedere. Relatia se inverseaza pe masura ce dimensiunea orasului descreste.
Diferentele semnalate intre tipuri de localitati sunt date, mai ales, de structura stocului de locuinte: apartamentele (din bloc) predomina in orasele mari, casele, in cele mici. In general, blocurile beneficiaza - prin constructie - de utilitati publice furnizate in regim centralizat, in timp ce casele tind sa se sprijine pe eforturile proprietarilor. Putini proprietari isi permit centrale proprii. De aici si diferentele mentionate.
Problemele majore in sistemele de furnizare (producere si distribuire a apei calde si a caldurii) sunt, in general, generate de doua surse majore: lipsa de acoperire, respectiv acoperirea defectuoasa. Lipsa de acoperire este determinata, in principal, de dezvoltarea inegala a tarii. Furnizarea continua a apei calde si a energiei termice reprezinta un standard impus de modernitate. El a devenit larg raspandit odata cu urbanizarea, impactul sau fiind semnificativ, insa, in principal, in orasele medii si mari.
Ratiunile de natura tehnica si politica au determinat in perioada comunista adoptarea sistemelor inalt centralizate de producere si distribuire a apei calde si caldurii. Eficienta unor astfel de structuri, discutabila astazi, depinde de capacitatea de intretinere si reinnoire tehnica a echipamentelor folosite, ca si de piata de desfacere existenta. In plus, sistemele centralizate pornesc de la premise normativitatii consumului, identic pentru orice tip de gospodarie si ignorand diferentele de stil de viata, putere de cumparare etc. Astfel, in zonele acoperite, problemele legate in principal de distributie au devenit vizibile mai ales incepand cu a doua jumatate a anilor '90: capacitatea redusa a sistemului de a satisface cererea la ore de varf; pierderi extrem de mari in reteaua de distributie; dar si la consumator (robinete care curg in continuu, generand pierderi si costuri de distributie extrem de ridicate); absenta contoarelor individuale, si de aici imposibilitatea diferentierii in functie de consumul real, de stilul de consum, de capacitatea de plata etc.; lipsa de omogenitate socioeconomica a locatarilor din blocuri, generand neintelegeri privind programul de furnizare a agentului termic; dar si tensiuni induse de cei 
care nu isi achita contributiile datorate utilizarii apei calde si a caldurii, penalitatile - in special intreruperea furnizarii - afectand tot blocul etc. Solutia de moment utilizata pe scala nationala, contorizarea, pare a fi doar un paliativ, ea determinand scaderea rapida a consumului si - implicit - cresterea exponentiala a costurilor unitare de producere, in conditiile mentinerii pierderilor in sistemul de distributie. Nici solutia descentralizata, cu solutii la nivel de bloc nu s-a dovedit, in putinele cazuri in care a fost aplicata, a fi mereu fericita. 
In ceea ce priveste calitatea apei calde si a caldurii, se intalnesc frecvent cazuri in care apa calda este colorata in urma contactului cu rugina sau cu alte materiale. Cauzele sunt multiple, fiind insa generate, in mare masura, fie de reparatii ale sistemului de distributie, fie de contactul permanent cu astfel de materiale, in cazul in care tevile din sistemul de distributie sunt fisurate si raman in aceasta stare pe termen lung. Pe de alta parte, este vorba de temperatura apei calde sau a agentului termic. Acestea se plaseaza destul de des sub parametrii normali.
O situatie aparte o au zonele urbane care nu au fost niciodata acoperite de sistemul centralizat. In putine dintre aceste locuinte a existat inainte de 1989 un sistem de asigurare a apei calde curente, insa sisteme de incalzire (cu lemne, cu gaz, cu combustibil lichid etc.) au fost dintotdeauna prezente. Incalzirea cu gaze naturale ar fi trebuit sa fie cea mai eficienta, insa ea s-a izbit mereu de presiunea redusa a gazelor (mai ales in anii '80, dar si in prima parte a anilor '90, datorita dependentei de furnizorul sovietic, ulterior rus). Centralele dedicate incalzirii mai multor locuinte individuale au reprezentat solutii mai bune, insa au functionat, mai ales, in putinele cazuri in care comunitatea si-a agregat interesele, sau in care au existat indivizi influenti, care au asigurat sursele de aprovizionare cu combustibil.
Despre furnizarea de apa calda si caldura in Alexandria
La nivel national,spre deosebire de alte orase, Ploiestiul are o situatie aparte. Producerea partiala a agentului termic in rafinariile din oras (in special la Brazi) a determinat mentinerea pretului de cost la un nivel redus, si diminuarea restantelor, oferind si posibilitatea unor reparatii partiale ale conductelor.
Debransarile s-au mentinut la un nivel redus: la sfarsitul lui 2003, erau 14% apartamente debransate total sau partial, insa doar 2,3% din total apartamentelor din blocurile ploiestene nu aveau nici o sursa de incalzire (exceptand eventualele radiatoare electrice). Informatiile sunt furnizate de compania locala de distribuire a agentului termic. Problema centrala aici parea a fi calitatea instalatiilor, tevile a caror durata de viata fusese deja depasita, mai ales cele aflate in proprietatea locatarilor sau asociatiilor, adesea lipsiti de posibilitatea de a le repara sau inlocui. Aceeasi chestiune se anunta a fi una extrem de dificila pentru anii imediat urmatori, in majoritatea localitatilor urbane care dispun de sisteme centralizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Apa Calda si Incalzirea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!