Amenintari pentru Comertul Electronic

Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Internetul este o retea vasta si pentru ca nimeni nu poate controla nodurile prin care se realizeaza traficul pe Internet, apar mereu situatii riscante, in urma carora pot fi divulgate informatii personale, pot fi afectate documente economice esentiale pentru buna desfasurare a tranzactiilor si chiar pot fi furate si pierdute mesaje importante.
Introducere
Pe 3 noiembrie 1988, mii de operatori de calculatoare si administratori de sistem de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au venit la lucru si si-au gasit sistemele inoperabile. Catatonic la prima vedere, calculatoarele nu raspundeau indiferent ce incercau administratorii de retea sa le faca.
Acest eveniment dezastruos a fost in cele din urma legat de un tanar student in varsta de 23 de ani, absolvent al universitatii Cornell, pe nume Robert Morris Jr., care a pus in circulatie pe Internet asa numitul "vierme de Internet" sau "worm". Astfel, atacul sau a fost considerat unul dintre cele mai infame dintre toate cate au fost lansate vreodata. Viermele a dus la incetinirea semnificativa a mii de computere de pe intreg teritoriul Statelor Unite si chiar la intarzierea procesului de productie.
Programul a strabatut intreaga lume in doar cateva minute, exploatand o "scapare" a programului de e-mail Unix, numit sendmail si reusind sa infecteze peste 6200 de calculatoare (10% dintre calculatoarele conectate la Internet la momentul respectiv). Pe masura raspandirii stirii despre incident, o serie de site-uri care nu fusesera inca infectate s-au deconectat singure de la Internet. Costul exact rezultat in urma acestui eveniment nu a putut fi calculat insa o serie de surse au estimat ca pierderea suferita de catre companii ca urmare a incetinirii productiei a fost de aproximativ 24 milioane de dolari iar costurile directe pentru eradicarea virusului si restaurarea calculatoarelor au depasit 40 de milioane de dolari.
Expertii care au studiat viermele au descoperit ca acesta nu continea nici o secventa de cod cu caracter distructiv dar ca acesta a produs atat de multe pagube prin dezvoltarea necontrolata, asemeni cancerului, in cadrul fiecarui sistem de operare, absorbind, intr-un final, toate resursele calculatorului.
Viermele a fost ca un dus rece pentru intreaga comunitate de calculatoare. De la acel atac, securitatea electronica a capatat o importanta deosebita in achizitiile hardware si software precum si in toate planurile de dezvoltare a retelelor de calculatoare.
O scurta privire asupra problemei securitatii mediului comercial electronic 
La inceputurile Internetului, posta electronica era una dintre cele mai populare aplicatii. De la aparitia e-mail-ului, oamenii si-au facut mereu griji ca o companie concurenta ar putea intercepta mesajele trimise electronic si le-ar putea folosi pe post de arme. Un alt motiv de ingrijorare il constituia si faptul ca o simpla corespondeta personala - de exemplu, o scurta trecere in revista a evenimentelor care au avut loc in weekend - putea fi citita de catre sef, cu repercusiuni negative. La momentul respectiv, acestea erau temeri destul de importante si, mai ales, deosebit de realiste. Astazi, miza este insa mult mai mare. Internetul putem spune ca s-a maturizat si inclusiv felul oamenilor de a-l folosi s-a schimbat. Consecintele interceptarii ilegale a corespondentei electronice si a accesului neautorizat la sistemele informatice ale unei companii astazi pot fi mult mai grave decat in trecut. In acest context, comertul electronic aduce in prim - plan o serie de aspecte vizand securitatea tranzactiilor online.
Una din preocuparile principale ale celor care au facut comert online pentru prima data a fost ca numerele credit card-urilor lor ar putea fi expuse unui numar foarte mare de indivizi pe masura ce ei se avanta in necunoscut. Totusi, acest lucru nu a facut altceva decat sa readuca in atentie unul dintre cele mai vechi temeri ale cumparatorilor privind achizitiile cu carti de credit prin telefon. Ingrijorarea majora era daca persoana de la celalalt capat al firului reprezenta incredere in momentul in care i se incredinta numarul cardului de credit. Cu toate acestea, astazi lumea prefera mai degraba sa divulge informatiile personale cuiva necunoscut la telefon decat sa faca acest lucru pe Internet.


Fisiere in arhiva (1):

  • Amenintari pentru Comertul Electronic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!